Viņķele: Pensiju indeksācija domāta vēlēšanu laikam • IR.lv

Viņķele: Pensiju indeksācija domāta vēlēšanu laikam

27
Foto: Artūrs Kārkliņš, F64

Indeksācijā roka „paslīdējusi” un tās indeksētas arī lielām un ļoti lielām pensijām.

Indeksēt pensijas uz trim mēnešiem būtu ļoti slikts precedents, saka Saeimas deputāte (Vienotība) un Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele intervijā laikrakstam „Diena”.

„Būtiski nepasliktinot sociālā budžeta situāciju, pensijas mēs varam noindeksēt par oktobri, novembri un decembri. Tas, protams, eleganti saskan ar vēlēšanu laiku, bet nav saņemta labklājības ministres atbilde, kas notiek nākamgad,” saka I.Viņķele.

Viņa arī pārmet valdības koalīcijas partnerim – ZZS -, ka pensiju indeksācijas jautājumu ZZS „iedzina” Saeimas plenārsēdes darba kārtībā ceturtdien.

Turklāt neesot pamatojuma un skaitļu, ko tas prasīs no valsts budžeta. Pēc I.Viņķeles teiktā, atšķiras Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājas Aijas Barčas (ZZS) teiktais, ka jautājums skars pensiju līdz 165 latiem indeksāciju, un labklājības ministres Ilonas Jurševskas teiktais, ka runa ir par pensiju līdz 135 latiem indeksāciju.

Kā norāda I.Viņķele, lai arī sākotnējā iecere bija indeksēt pensijas tiem cilvēkiem, kuriem padomju laikā bija liels darba stāžs, bet viņiem nebija iespējas uzkrāt sociālo iemaksu kapitālu, „vienā brīdī roka bija pasprukusi vaļā un piemaksas tika attiecinātas uz pilnīgi visiem pensionāriem, arī lielo un ļoti lielo pensiju saņēmējiem”.

Komentāri (27)

Jānis Dzintars Austriņš 13.07.2011. 09.01

Tā ir klaja nekaunība – taupības režīmā indeksēt lielās pensijas. Tad tiešām nauda šim pasākumam var nepietikt. Atbalstīt vajag tikai tos, kam klājas visgrūtāk.

+6
0
Atbildēt

0

valdis 13.07.2011. 09.26

Dīvaini, kāpēc prezidents atteicās no algas, bet ne no pensijas? Zinot, kādas problēmas valstij ir ar sociālo budžetu, vai tad loģiskāk nebija pasaudzēt to no pārmēru iztukšošanās.

+6
-1
Atbildēt

4

    Roberts Gūtšmits > valdis 13.07.2011. 09.34

    >> urga
    Laikam tāpēc, ka algu viņš vēl tikai taisās nopelnīt ar savu darbu, toties pensiju JAU ir nopelnījis, maksājot nodokļus tai pašai valstij. Esi mēģinājis parēķināt, cik tieši Bērziņš ir samaksājis sociālajā nodoklī aptuveni 10 gadu laikā to aprēķinot un iemaksājot no 100-200 000 lielas algas ? Sanāks vairāki miljoni. Kāpēc gan lai viņš šo SAVU valstij uzticēto naudu tagad kādam dāvinātu ?

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Māris Bluķis > valdis 13.07.2011. 14.33

    Kurmīt, te nu Jūs noblefojāt. Esmu pārliecināts ka zemāk izklāstītais Jums bija zināms:
    1. Kādreiz treknajām algām bija sociālā nodokļa griesti (soc.nodoklis bija jāmaksā pa ienākumiem līdz 100t gadā), tāpēc nekādi miljoni soc. nodokļa veidā nav maksāti, tieši otrādi lielo algu saņēmēji maksāja mazākus nodokļus % par pārējiem.
    2. No iekasētā un pensijām novirzītā soc. nodokļa tiek maksātas pensijas esošajiem pensionāriem, tāpēc pēc būtības neko Bērziņš tāpat kā visi pārējie nav uzkrājis, bet paļaujas uz esošajiem nodokļu maksātājiem, kuri diezgan pamatoti burkšķ.
    3. Darba devējs maksā lielo vairumu soc. nodokļa nevis darba ņēmējs, tāpēc sišana pie krūts arī te ir diezgan liela blefošana.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > valdis 13.07.2011. 10.47

    Varbūt neizplatīsim mītus? Bērziņš ir atteicies no divām pirmajām algām. Pirmo – Nītaures skolai, un otro – Siguldas, kurās kādreiz mācījies. Par turpmākajām algām – vēl nav izlēmis.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    aija_vecenane > valdis 13.07.2011. 10.17

    Pietiek.com izrēķināja, ka Bērziņš soc. nodoklī ir samaksājis mazāk, nekā jau ir saņēmis pensijas izmaksās.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 13.07.2011. 09.14

KOnkrēti, kam tā roka “paslīdējusi”, ne tai pašai ZZS?
ZZS biedram Bērziņam bez tās indeksācijas nešaubīgi, radīsies izdzīvošanas problēmas.
No otras puses, šie te Bērziņi un Co nav tādi cilvēki, kas palaidīs garām izdevību kaut ko paņemt no valsts.
ģenētiskie vergi un lumpeņi, kas nokļuvuši pie teikšanas, bet, kuriem, kā jau vergiem, pilnībā iztrūkst atbildības sajūta.

+5
-1
Atbildēt

2

    Roberts Gūtšmits > mary75 13.07.2011. 09.30

    >> dzeris
    +++ģenētiskie vergi un lumpeņi, kas nokļuvuši pie teikšanas, bet, kuriem, kā jau vergiem, pilnībā iztrūkst atbildības sajūta.+++
    Paškritika – laba lieta!
    Kopš sāki fanot par Zatleres partiju, tavus komentus lasīt kļūst arvien jautrāk! … :)))

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > mary75 13.07.2011. 09.37

    Vienīgi žēl, ka tik apnicīgi atkārtojas:(

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu