Ēnstrādnieku šogad divreiz vairāk • IR.lv

Ēnstrādnieku šogad divreiz vairāk

12
Raitis Plauks, F64

Nelegālās nodarbinātības pieaugumu analītiķi saista ar darba devēju vēlmi izvairīties no nodokļiem 

Gandrīz divreiz vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā nereģistrētu darbinieku jeb ēnstrādnieku šogad atklājusi Valsts darba inspekcija (VDI). 

Šā gada pirmajā pusgadā ta atklājusi 1245 personas, kas nodarbinātas bez rakstveida darba līgumalaikposma tei bija 687 darbinieki. Nozaru trijnieks, kurās visvairāk cilvēku nodarbināti bez rakstveida darba līguma, palicis nemainīgs, aģentūru LETA informēja VDI pārstāvis Aivis Vincevs. 

Būvniecībā šā gada pirmajos sešos mēnešos atklāti 283 ēnstrādnieki, apstrādes rūpniecībā – 185, bet individuālo pakalpojumu sniedzēju jomā – 142. Pērn pirmajā pusgadā būvniecībā tika atklāti 307 gadījumi, kad cilvēki nodarbināti bez rakstveida līguma, apstrādes rūpniecībā – 68 un pakalpojumu sniedzēju jomā – 69. 

Šogad pirmajā pusgadā pieaudzis arī administratīvo sodu apjoms. Sešos mēnešos nereģistrētās nodarbinātības jomā VDI ir piemērojusi administratīvos sodus par kopējo summu 341 635 latu apmērā, kas ir gandrīz divarpus reizes vairāk nekā pērn šajā pašā laika periodā, kad bija piemēroti sodi 144 230 latu apmērā. Konstatējot, ka atkārtoti gada laikā uzņēmumā bez rakstveida darba līguma ir nodarbināti cilvēki, VDI par šo pārkāpumu var piemērot administratīvo sodu no 5000 līdz 10 000 latu. Pirmajā reizē tiek piemērots administratīvais sods no 750 līdz 5000 latu. 

VDI nelegālās nodarbinātības analītiķi pieaugošo nereģistrēto nodarbinātību skaidro ar darba devēju vēlmi, nenoslēdzot rakstveida darba līgumus, izvairīties no nodokļu nomaksas un Darba likumā darbiniekiem noteikto sociālo garantiju nodrošināšanas. Konstatēto pārkāpumu statistika pieaugusi arī tādēļ, ka VDI būtiski pilnveidojusi savas darba metodes nereģistrētās nodarbinātības atklāšanā.arbiniekiem noteikto sociālo garantiju nodrošināšanas. 

Komentāri (12)

ivetao2007 11.07.2011. 11.48

Viens no efektīvākajiem līdzekļiem šai zagšanai būtu pareizas progresīvo nodokļu ieviešana. Nevi tā, ka to taisa Latvijā, bet tā kā, tas notiek Somijā vai Zviedrijā. Izakatās, ka mšusu finansisti nemaz laga nesaprot kas tas ir – progresīvo nodokļu sistēm. Tajā cilvēki var kļūt bagāti, bet ne pasakaini bagāti, kā piemēram jaunais prezidents.

+5
-1
Atbildēt

0

Tane-Dane 11.07.2011. 12.47

Šitais Panteļējeva aņuks Dienā labs:)

Nesen mans paziņa izstāstīja man aizkustinošu stāstu. Vakarā pēc V. Zatlera slavenā Rīkojuma nr. 2 pasludināšanas viņam tā sasāpējās zobs, ka bija jāskrien steidzami to izraut. Kad, narkozes sašpricēts, gaidīja bēdīgo eksekūciju, viņš neviļus noklausījās dakteres un māsiņas savstarpējo sarunu, kuras saturs bija neviltota sajūsma par V. Zatlera, «kas saņēmies un patriecis to valsts nozadzēju bandu», rīcību. Savukārt pēc zoba izraušanas tā pati dakterīte, acis nepamirkšķinot, paskaidroja, ka klients var maksāt vienu cenu, ja viņam ir vajadzīgs čeks (priekšlikums izteikts samērā nicīgā tonī), un otru, protams, mazāku cenu – bez čeka.

+4
-1
Atbildēt

0

dro 11.07.2011. 11.51

Pupu mizas! Vai tad kāds to kādreiz ir centies noskaidrot? Daudzi treknajos gados privātmājas būvēja saimnieciska kārtā, vai tos kāds pārbaudīja? Pat gaismas pils celtniecībā atklāja nelegāļus, ko tad runāt par ēnstrādniekiem?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu