Saeima atver ofšorus, iebilst tikai Šķēle • IR.lv

Saeima atver ofšorus, iebilst tikai Šķēle

23
Foto:Anete Skuja,F64

Saeima gandrīz vienprātīgi nolemj, ka ārzonu kompāniju patiesie īpašnieki ir jāatklāj

Kā steidzamus Saeima piektdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Komercilikumā, kas pieprasa atklāt ārzonu kompāniju patiesos labuma guvējus, vēsta LETA.

Likumprojektu atbalstījuši 83 deputāti, neviens nebija pret, bet atturējies viens – Tautas partijas līderis Andris Šķēle, kurš pats saistīts ar ārzonu pakalpojumu izmantošanu. Debatēs Šķēle paziņoja, ka šis likumprojekts nav profesionāli sagatavots, to nosaka tikai “interese” zināt patiesos ārzonu īpašniekus un pēc likuma pieņemšanas Latvija biznesa veidošanai  kļūs nelabvēlīgāka, kas atspoguļosies arī starptautiskajos uzņēmējdarbības vides novērtējumos.

Komerclikuma grozījumi nosaka, ka visām Latvijā esošajām juridiskām personām, kam pieder vismaz 25% personālsabiedrības akciju, būs pienākums iesniegt komercreģistram informācija par fizisko personu, kas ir šī kapitāla patiesais labuma guvējs. Informācija par patieso labuma guvēju jāsniedz arī tad, ja persona tur akcijas kādas citas personas labā. 

 

Personām, kas centīsies izvairīties no reālā kapitāldaļu apjoma uzrādīšanas un slēps to caur vairākām ārzonu kompānijām, draudēs kriminālatbildība. Ar ziņām par sabiedrības patiesajiem labuma guvējiem būs tiesīgas iepazīties tiesībaizsardzības un kontroles institūcijas, plānots, ka šādu informāciju uzglabās speciālā datu bāzē Uzņēmumu reģistrā. Ziņas jāiesniedz 14 dienu laikā pēc minētā akciju apjoma iegūšanas, bet attiecībā uz jau piederošiem aktīviem – līdz šā gada 31.decembrim. Likums stāsies spēkā 13.jūlijā.

 

 

Komentāri (23)

mxblack 08.07.2011. 16.11

Atkal viena ļoti pozitīva ziņa. Ir patīkami tādas uzzināt. Jācer ka tādu būs arvien vairāk, jo katrs šāds solis ir solis uz valsts sakārtošanu. 21 gadā savārīto nevar izstrēbt uzreiz, bet lēnam tomēr kaut kas notiek, jeb sāk notikt. Un tas jau palielina cerības.

+3
-1
Atbildēt

0

mary75 08.07.2011. 15.57

Nulles deklarācijai jāiet kopā ar legālo prezumpciju, bet, to Latvijā , laikam, nevarēs pieņemt nekad, nevienam, kas pie varas, nav izdevīgi, izņemot valstij kopumā.

+2
-1
Atbildēt

0

Miceks 08.07.2011. 18.47

Kā steidzamus! Žēl tikai,ka apmēram kādus 20 gadus par vēlu…

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu