ECB paaugstina eiro procentu likmes • IR.lv

ECB paaugstina eiro procentu likmes

28
Foto: Saulius Žīura, F64/BFL

Eiropas Centrālā banka apliecina nelokāmu stāju cīņā pret inflāciju

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien pieņēma lēmumu palielināt bāzes procentu likmi par 0,25 procentpunktiem. Tādējādi procentu likme galvenajām refinansēšanas pozīcijām turpmāk veidos 1,5%.  

Analītiķi norāda, ka likmes paaugstinājums jau bija gaidāms, ņemot vērā, ka inflācija eiro zonā pārsniedz 2% mērķa līmeni. Jūnijā gada inflācija eiro zonā bija 2,7%, raksta BNS/AFP/Reuters.

Eksperti sagaida, ka likmes šogad celsies vēl vienu reizi, sasniedzot 1,75%, bet visam nākamajam gadam tiek prognozēts tikai viens palielinājums 25 bāzes punktu apmērā.

Šīs ir jau otrais procentu likmes paaugstinājums šogad. Līdz ar to ECB pierāda savu gatavību iegrožot inflāciju, bet vienlaikus arī palēnināt eirozonas tautsaimniecības izaugsmi laikā, kad daudzu valstu ekonomikas vēl aizvien cīnās ar finanšu krīzes sekām. Tas atšķir ECB no citām lielo, attīstīto valstu centrālajām bankām. Bažas par nīkuļojošu ekonomisku izaugsmi ir likušas Japānas, ASV un Lielbritānijas centrālajām bankām saglabāt daudz “vaļīgāku” monetāro politiku.

Kā raksta The Wall Street Journal, daži ekonomisti uzskata, ka ECB solis var pasliktināt eirozonas parādu krīzi un kļūt par jaunu slogu valstīm, kuras vēl nav pilnībā atkopušās no pēdējo gadu ekonomiskās lejupslīdes. Tajā pašā laikā Eiropas lielākajā tautsaimniecībā Vācijā šogad gaidāma spēcīga izaugsme, un tas noteikti ir ietekmējis ECB lēmumu spert soļus, lai novērstu inflācijas draudus.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu