Zatlers noslēdz prezidentūru, cerot uz godīgu Latviju • IR.lv

Zatlers noslēdz prezidentūru, cerot uz godīgu Latviju

24
Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Indra Sprance

Īvāns piesaka Antiņa laika sākumu, Zālīte oligarhiem velta dzejoli par ķeizaru — maitu

Vairāki tūkstoši cilvēku svētdienas vakarā pulcējās Koknesē, lai pateiktos Valdim Zatleram viņa prezidentūras noslēguma pasākumā „Likteņdārzā”. Vakara gaitā mijās populāru mūziķu priekšnesumi un pazīstamu sabiedrības pārstāvju uzrunas, ko vienoja aicinājums cilvēkiem atgūt pašcieņu un uzņemties personīgu atbildību par Latvijas nākotni.

Valsts prezidents Valdis Zatlers pasākuma ievadā aicināja izdarīt pareizās izvēles – ja izlemjam darīt labu, nevis ļaunu, iesaistīties, nevis stāvēt malā, radīt, nevis tikai patērēt, mīlēt, nevis nīst, tad iespējams kopā paveikt ļoti daudz. Valdis Zatlers mudināja sapņot un arī izteikt savus sapņus skaļi, lai citi var iesaistīties to īstenošanā — tieši tā tapis arī „Likteņdārzs”.

Prezidents kāpa uz skatuves vēlreiz, kad bija izskanējušas citu dalībnieku runas, un pateicās visiem, ar ko kopā prezidentūras laikā iesaistījies Latvijai nozīmīgās aktivitātēs. Zatlers pateicās ikvienam cilvēkam, kas atguvis ticību sev, jo līdz ar to ir modusies „cerība, ka caur jums ir sācies ceļš uz godīgu Latviju”. Prezidents noslēguma uzrunu teica pēc Igo dziedātās leģendārās balādes „Atgriešanās” no rokoperas „Lāčplēsis”, bet pēc runas, ko vairakkārt pārtrauca aplausi, klātesošie nodziedāja Latvijas himnu. 

Emocionālu uzrunu pasākumā teica kādreizējais LTF līderis Dainis Īvāns, kurš atzina — reizi 100 gados ir jāatlaiž Saeima, lai atbrīvotos no liekulības un divkosības, noveltu no sirds akmeni un iemūrētu to Latvijas nākotnes pamatā. Piesaucot Raiņa lugu „Zelta zirgs”, Īvāns sacīja, ka ir pienācis Antiņu laiks un melnajiem kraukļiem ar savu «tā ir bijis, tā būs» jāatkāpjas. „Pietiek melnajiem kraukļiem, kuri latviešu zemnieku svēto vārdu cenšas pārvērst par palamu valdīt, saukties par gudrajiem brāļiem Biernu un Lipstu, saukties par tautsaimniekiem un izsaimniekot mūsu zemīti. Ir jānāk Antiņam,” teica Īvāns.

Dzejniece Liāna Langa sacīja, ka demokrātija tāpat kā kultūra ir nemitīga cīņa, pirmkārt jau ar savu kūtrumu un nevēlēšanos domāt, jo izšķiroši nozīmīga ir katra individuālā atbildība. «Ar dziedāšanu nepietiks. Būs jārīkojas,» sacīja Langa, aicinot atgūt pašcieņu, lai atgūtu arī nozagto Latviju un privatizēto demokrātiju.

Kinorežisors Jānis Streičs izteicās, ka latvieši ir miermīlīga un laba tauta, bet mums tikai jāpieņem likumi, pēc kuriem visiem būs izdevīgi dzīvot tikumīgi, arī oligarhiem.

Savukārt dzejniece Māra Zālīte nolasīja oligarhiem veltītu dzejoli „Balāde par kareivi”, kurā simboliski vēstīts, ka nelietīgi valsts vadītāji dzen kaunā un nāvē Latvijas patriotus. Dzejolis stāsta par savai zemei uzticīgu karotāju, kurš kādu dienu uzzina, ka viņa „ķeizars ir liels maita”. Briesmu brīdī karavīrs tomēr saprot, ka jāglābj sava zeme no ienaidniekiem, taču kauns par nelietīgo ķeizaru ir tik liels, ka jauneklis pats šķiras no dzīves.

Ir.lv novēroja, ka „Likteņdārzā”, neraugoties uz lietu un vēju, sākotnēji pulcējās vairāki simti galvenokārt vecāka gadagājuma ļaužu, taču pasākuma gaitā cilvēku skaits turpināja augt. Aptaujājot virkni klātesošo pārliecinājāmies, ka daudzi ieradušies tāpēc, lai pateiktos prezidentam Zatleram par lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu.

Valda Zatlera prezidentūra noslēdzas 7.jūlijā. Viņš solījis pēc tam aktīvi iesaistīties politikā, taču konkrētāk par to, vai dibinās jaunu politisko spēku paziņos tikai pēc prezidenta amata atstāšanas.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu