VMD dati liecina par Latvijas meža resursu pieaugumu • IR.lv

VMD dati liecina par Latvijas meža resursu pieaugumu

19
Foto: Andrejs Strokins, F64

VMD: Pērn mežos bijusi lielākā koksnes kopkrāja pēdējos septiņos gados

Pagājušajā gadā Latvijas mežos bijusi lielākā koksnes kopkrāja pēdējo septiņu gadu laikā, atsaucoties uz Valsts meža dienesta (VMD) datiem, vēsta aģentūra LETA.

Kopumā pērn Latvijas mežos bijuši 576 miljoni kubikmetri koksnes krājas.

Vienlaikus 2010.gadā bijusi arī viena no lielākajām koksnes krājām uz vienu meža hektāru – 193,3 kubikmetri. Augstāki rādītāji bijuši vien 2002.gadā, 2003.gadā un 2004.gadā – attiecīgi 199,81, 197,74 un 194,7 kubikmetri uz hektāru.

Tāpat arī pērn reģistrēta lielākā kopējā mežu platība – 2,98 miljoni hektāru. Salīdzinājumam – 1935.gadā meža platība bijusi 1,75 miljonus hektāru liela, 1994.gadā – 2,80 miljonus, 2004.gadā – 2,92 miljonus, 2009.gadā – 2,97 miljonus hektāru liela.

Iepriekš ziņots, ka kopējais plānotais koku ciršanas apjoms, kas uzrādīts meža īpašnieku un valdītāju koku ciršanai šā gada maijā izņemtajos apliecinājumos, ir 960 000 kubikmetru.

Pēdējā laikā publiskajā telpā ir diskusijas par Latvijas meža resursu saglabāšanu.

Šonedēļ 36 meža zinātnieki un zinātniskie darbinieki izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka plašsaziņas līdzekļos vērojama aktīva un mērķtiecīga, nereti anonīma, Latvijas mežsaimniecības kritizēšanas kampaņa.

Paziņojuma autori uzsvēra, ka Latvijas mežsaimniecība balstās uz apjomīgiem zinātniskiem pētījumiem, kas ir veikti vairāk nekā gadsimta garumā, un Latvijas mežzinātnieki arvien aktīvāk iesaistās meža vides saglabāšanas un saimnieciskās darbības ietekmes uz vidi zinātniskā, nevis emocionālā novērtējuma izstrādē.

Paziņojumu parakstījuši Imants Baumanis, Tālis Gaitnieks, Pēteris Zālītis, Jurģis Jansons, Austra Āboliņa, Māris Daugavietis, Dagnija Lazdiņa, Ilze Veinberga, Dainis Edgars Ruņģis, Kaspars Liepiņš, Zane Lībiete-Zālīte, Aigars Indriksons, Āris Jansons, Toms Zālītis, Angelika Voronova-Petrova, Dace Auzenbaha, Valentīns Lazdāns, Agnese Gailīte, Andis Lazdiņš, Andis Bārdulis, Juris Zariņš, Vilnis Šķipars, Anita Gaile, Arta Bārdule, Līga Puriņa, Jānis Liepiņš, Kristaps Makovskis, Jeļena Stola, Ilze Gaile, Andis Adamovičs, Mārtiņš Zeps, Raitis Rieksts-Riekstiņš, Ģirts Razma, Agris Zimelis, Ansis Actiņš, Jānis Vuguls.

Komentāri (19)

Linda Šaicāne 01.07.2011. 10.52

Interesanti, ka IR pārpublicē tikai LETAs ziņu, neiesaistot kontekstā pietiek.com publicēto pretējo viedokli, par to, ka šie mežzinātnieki ir cieši saistīti ar, un tieši atkarīgi no LVM:

http://www.pietiek.com/raksti/nozare_cina_par_mezu_neierobezotu_izcirsanu_iesaista_zinatniekus

+4
-1
Atbildēt

1

    lindamarisfam > Linda Šaicāne 01.07.2011. 15.27

    Vispār jau par viedokli to saukt būtu pārsteidzīgi.

    Tikai spekulācijas un noskaņas radīšanai katrs otrais atslēgas vārds ielikts pēdiņās. Nu un…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

Anna Gaigule 30.06.2011. 21.40

Tie pētnieki arī mežu redzēja vai tikai papīrus? “..ciršanas apjoms, kas uzrādīts..” pēdējos gadus pieaug eksponenciāli, un nereti ir mazākā daļa, no tā, kas ir nocirsts patiesībā. Latvijā par mežu sauc arī tikko iestādītu jaunaudzi, bet palielinājusies koksnes kubatūra uz hektāru rāda, ka daudzi meži ir pārauguši un derēs tikai malkai.
Šāds vērtējums ir salīdzināms ar apgalvojumu, ka ar demogrāfiju Latvijā viss ir kārtībā, jo saskaitot aizbraukušos, invalīdus un mirušos, cilvēku skaits pieaug.

+4
-1
Atbildēt

0

Aga, Čirka 30.06.2011. 21.14

 
“Paziņojuma autori uzsvēra, ka Latvijas mežsaimniecība balstās uz apjomīgiem zinātniskiem pētījumiem, kas ir veikti vairāk nekā gadsimta garumā, un Latvijas mežzinātnieki arvien aktīvāk iesaistās meža vides saglabāšanas un saimnieciskās darbības ietekmes uz vidi zinātniskā, nevis emocionālā novērtējuma izstrādē.”

Ja viss iet uz labo pusi, kāpēc tad LVM atņēma to sertifikātu, par ko viņi pēc tam publiski teica, ka tā tikai tāda sīka vienība?

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu