Prezidents izsludinājis apturētos sociālo pabalstu likumus • IR.lv

Prezidents izsludinājis apturētos sociālo pabalstu likumus

38
Foto: Baiba Buceniece, F64

Iepriekš apturētie likumi stāsies spēkā 1.jūlijā

Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien izsludinājis apturētos sociālo pabalstu griestu likumus, par kuriem parakstu vākšanā neizdevās iegūt pietiekamu iedzīvotāju atbalstu, lai tos tālāk nodotu izlemšanai referendumā, vēsta aģentūra BNS.

Likumi “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” un “Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” izsludināti laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”. Līdz ar to likumi stāsies spēkā jau pēc pāris dienām – 1.jūlijā.

Jau vēstīts, ka parakstu vākšanā referenduma ierosināšanai par Valsts prezidenta apturētajiem sociālo pabalstu likumiem savākti aptuveni 62 tūkstoši vēlētāju parakstu. Par grozījumiem likumā par valsts pabalstu izmaksu saņemti 61 919 vēlētāju paraksti, par maternitātes un slimības apdrošināšanu ‒ 62 138, bet tautas nobalsošanas ierosinājumu par apdrošināšanu bezdarba gadījumam parakstījuši 61 785 iedzīvotāji.

Tā kā neizdevās savākt nepieciešamo parakstu skaitu, prezidentam likumi jāizsludina.

Parakstu vākšana bija jārīko, jo pēc likumu pieņemšanas Saeimā 37 parlamenta deputāti izmantoja Satversmē paredzēto iespēju lūgt Valsts prezidentam apturēt likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem. Opozīcijas deputāti uzskatīja, ka nav pamata izlemt par pabalstu griestu saglabāšanu arī 2013. un 2014.gadā, jo valsts finanšu situācija var mainīties.

Likumi paredz, ka ierobežojumus pabalstiem saglabās nevis līdz 2012., bet līdz 2014.gada beigām. Proti, slimības pabalstus, maternitātes un paternitātes pabalstus, kā arī vecāku pabalstus par bērniem, kuri dzimuši pēc 2010.gada 2.novembra, piešķirs pilnā apmērā, ja to apmērs ir līdz 11,51 latam dienā jeb vidēji 350 latiem mēnesī. Savukārt, ja piešķirtais pabalsts ir lielāks par šo apmēru, tiks piešķirta šī summa plus puse no summas, kas pārsniedz šo limitu. Tāds pats ierobežojums attiecas arī uz bezdarbnieku pabalstiem.

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu