EK Latvijai atļāvusi pieeju naudai banku sektora atbalstam • IR.lv

EK Latvijai atļāvusi pieeju naudai banku sektora atbalstam

23
Foto: Lita Krone, LETA

300 miljonu eiro atbalstu plānots izmantot vispārēju valdības vajadzību finansēšanai

Eiropas Komisija (EK) atļāvusi Latvijai atbrīvot pirmo daļu 300 miljonu eiro (210,8 miljonu latu) apmērā no banku sektora atbalstam paredzētajiem līdzekļiem, aģentūru BNS informēja EK pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs Jānis Krastiņš.

Viņš norādīja, ka EK sniegusi pozitīvu atbildi Latvijas lūgumam atbrīvot 300 miljonus eiro no banku sektora atbalstam paredzētajiem līdzekļiem, lai izmantotu tos vispārēju valdības vajadzību finansēšanai.

Pozitīvā atbilde sniegta, izvērtējot ceturtajā papildu saprašanās memorandā ar Eiropas Savienību (ES) paredzēto nosacījumu izpildi, klāstīja Krastiņš.

Jau vēstīts, ka Finanšu ministrijas (FM) pieprasījums par rezervēto resursu 300 miljonu eiro apmērā atbrīvošanu tika nosūtīts EK un Starptautiskajam Valūtas fondam šogad 10.jūnijā, jo memorandā ar ES paredzētie nosacījumi iezīmēto resursu pirmās daļas atbrīvošanai ir izpildīti ‒ “Latvijas Hipotēku un zemes bankas” pārveides plāns iesniegts EK 15.aprīlī, un 17.maijā valdība apstiprināja bankas “Citadele” pārdošanas stratēģiju un “Parex bankas” risināšanas stratēģiju.

Saskaņā ar FM sniegto informāciju atbrīvotie līdzekļi tiks izlietoti vispārējās valdības finansēšanas nepieciešamības segšanai – vispārējiem budžeta izdevumiem.

Ceturtajā papildu saprašanās memorandā ar ES noteikts, ka, ņemot vērā to, ka finanšu sistēmas vispārējā stabilizēšanās samazina potenciālo banku sektora finansēšanas nepieciešamību, līdzekļus, kuri pašlaik ir noguldīti Latvijas Bankā banku sektora atbalstam – aptuveni 650 miljoni eiro (456,8 miljoni latu) -, pakāpeniski atbrīvos vispārējo valdības darbību finansēšanas vajadzībām saskaņā ar noteiktu grafiku.

Tostarp 300 miljoni eiro tiks atbrīvoti, pamatojoties uz “Latvijas Hipotēku un zemes bankas” (“Hipotēku bankas”) pārveidošanas plāna iesniegšanu EK šogad aprīlī un “Parex bankas” risināšanas stratēģijas un bankas “Citadele” pārdošanas stratēģijas apstiprināšanu šogad maijā, 100 miljoni eiro tiks atbrīvoti, pamatojoties uz EK iesniegto “Hipotēku bankas” komerciālās daļas pārdošanas stratēģiju, bet atlikušie 249 miljoni eiro tiks atbrīvoti, pamatojoties uz progresu bankas “Citadele” pārdošanas un “Hipotēku bankas” komerciālo aktīvu un pasīvu pārdošanas procesā.

Komentāri (23)

mxblack 29.06.2011. 18.41

te tas viss drīzāk izklausās pēc šīs naudas “apēšanas”, kad to vajadzētu ieguldīt rūpniecības atjaunošanā un darba vietu radīšanā. Bet liela daļa šīs naudas atkal pievāks dažāda ranga Valsts ierēdņi savām prēmijām un savas labklājības uzlabošanai.

+1
0
Atbildēt

2

    Māris Engers > mxblack 29.06.2011. 19.53

    “valdības tēriņi” nav tas pats, kas “valdības locekļu personīgie tēriņi” :D

    0
    0
    Atbildēt

    0

    anrijs > mxblack 30.06.2011. 23.05

    Diemžēl ir :(

    Jo sabiedrībai labuma nekāda, kā tikai cenu celšanās papildefektu!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu