"Latvijas fakti": krīt ZZS, aug Zatlera popularitāte • IR.lv

“Latvijas fakti”: krīt ZZS, aug Zatlera popularitāte

246
Foto: Andrejs Strokins, F64

Politisko reitingu līderis sabiedriskās domas aptaujā joprojām “Saskaņas centrs”

“Latvijas Faktu” jūnijā veiktā aptauja liecina, ka populārākā partija joprojām ir “Saskaņas centrs” (SC), kam seko “Vienotība” un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), trešdien vēsta aģentūra BNS.

Savukārt prezidentu Valdi Zatleru pozitīvi vērtē 79% aptaujāto, tas ir viens no augstākajiem politiķu reitingiem kopš atmodas laika, ziņo LNT. Par tālāko Zatlera rīcību domas dalās – 44% aptaujāto iesaka viņam dibināt savu partiju, 11,4% iestāties “Vienotībā”, 5% pievienoties citai partijai, bet 19,4% pamest politiku, liecina “Latvijas Faktu” veiktā aptauja.

Partiju reitingi liecina, ka jūnijā par SC balsotu 18,1% aptaujāto (maijā 18,5%), par “Vienotību” 14,7% (11,7%), bet ZZS 10,5% (15,1%). Ceturtajā vietā ierindojusies Nacionālā apvienība “”Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” ar 8,8% (5,4%) vēlētāju atbalstu.

Citu partiju reitingi ir krietni pieticīgāki – 2,8% aptaujāto balsotu par apvienību “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL), 1,2% par Pēdējo partiju, 1% par Tautas partiju (1,3%) un 0,8% par LPP/LC (2,5%).

“Latvijas Faktu” vadītājs sociologs Aigars Freimanis uzskata, ka, vērtējot jūnija partiju reitingus, secināms – Valsts prezidenta Valda Zatlera rosinātā Saeimas atlaišana un vēršanās pret vārdā nenosauktiem oligarhiem ir vērā ņemami iespaidojusi vēlētāju attieksmi pret trijām Saeimā pārstāvētām partijām – būtiski samazinājies pilsoņu atbalsts ZZS. “Ja maijā par ZZS bija gatavi balsot 15,1% vēlētāju, tad jūnijā vairs tikai 10,6%. Vēl vairāk ir sarukuši jau tā niecīgie apvienības “Par labu Latviju” veidojošo partiju, TP un LPP/LC, reitingi,” norādīja Freimanis.

“Par spīti plaši un bieži vien ironiski aprakstītajām iekšējām pretrunām “Vienotībā”, šis politiskais spēks savu vēlētāju loku ir palielinājis par 3%… Jāpiebilst, ka “Vienotības” reitings, sākot ar februāri, katru mēnesi samazinājās par vienu līdz diviem procentiem,” vēl uzsvēra sociologs.

Viņš arī norāda, ka Valsts prezidenta Valda Zatlera rīkojums Nr.2. praktiski nav iespaidojis SC elektorātu un šī apvienība joprojām ir partiju reitinga līderis. “Tomēr pārsteidzīgi būtu apgalvot, ka “Saskaņa” var gaidīt Saeimas ārkārtas vēlēšanas kā uzvarētāji, jo pēc ilgāka laika posma ir pieaudzis vēlētāju atbalsts PCTVL… Acīmredzot gaidāmā parakstu vākšana referendumam par krievu valodu kā otru valsts valodu sāk radikalizēt daļu krievvalodīgo vēlētāju un SC būs jāizdara nopietna izvēle – turpināt laipot valodas un vēstures jautājumos, cerot iegūt kaut nelielu daļu latviešu vēlētāju balsu, vai atbalstīt Osipova un Lindermana centienus un tādējādi nobremzēt PCTVL ietekmes palielināšanos,” komentēja Freimanis.

“Aptaujas rezultāti atklāj, ka lielākais šī mēneša ieguvējs ir Nacionālā apvienība “”Visu Latvijai”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK”, jo pirmo reizi savā pastāvēšanas vēsturē tā var rēķināties ar 8,2% lielu vēlētāju atbalstu,” vēl piebilda sociologs.

Aptauja veikta no 10. līdz 19.jūnijam, aptaujāti 1002 Latvijas pilsoņi.

Komentāri (246)

dro 22.06.2011. 10.14

Nu kur tad ir SC uzvaras gājiens, kur pareģotā Vienotības sagrāve? Ja elektorāts pa Jāņiem nenodzers prātu, viss būs OK – V + Zatlers + VL ir visas iespējas sastādīt stabilu valdību, vajag tikai uzlikt iemauktus aptrakušajiem V līderiem:)

+43
-3
Atbildēt

11

    piziks > dro 26.06.2011. 21.21

    Te nu izlien Vienotības nekritisko fanu āžakāja objektivitātē:

    Ino, vai esi tik slābs, ka nespēj atzīt vienkāršu būšanu: visi atjaunotās Latvijas mēri Rīgā bija latvieši, tomēr tik slinki un vārgi, ka neviens nesaņēmās LīgoJānus, hoķ kādus sarīkot, un nu pēc “Ušakova un viņa armijas”/Timura un viņa komndas elementārās attapības “īstie valstslatvieši” būs tie, kuri izliksies, ka latviskie mēri nebja stulbi un pirmais krieviņš vienkārši attapīgs?!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    marčiks > dro 22.06.2011. 11.13

    Pasākumam Daugavmalā pagājšgad nebija ne vainas, biju aizgājis paskatīties. Nekā nelatviska tur nebija. Par šo Ušakovam pienākas aplausi.

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 22.06.2011. 16.34

    …lno…tiešām nespēj saskatīt?….cik vari atļauties uzsaukt ieejas biļetes mazturīgajiem Brīvdabas muzejā?…nevajag jau daudz – pāris ģimenēm!…kā tad palika ar manu piedāvājumu?…ņemsi mazturīgo ģimeni līdzi uz laukiem, lai iepazīstinātu ar pareizo latviešu Līgo un Jāņu svinēšanu?….:))

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 22.06.2011. 17.03

    …lno…paldies!…arī Tev izdevušos svētkus!…:))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    cheszz > dro 22.06.2011. 13.40

    Nekas nav mainīts- pasākumi notiek abās vietās, arī Brīvdabas muzejā.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 22.06.2011. 11.18

    Alejandro. Nekā nelatviska tur nebija. Par šo Ušakovam pienākas aplausi.
    __________________________
    Ziņģes Jāņos jau nu gan nav nekāda latviska tradīcija. Nekā pozitīva neredzu arī svinēšanas vietas maiņai no Brīvdabas muzeja uz Daugavmalas bruģa.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 22.06.2011. 13.57

    > tonijs.
    Vai tad? Esmu dzirdējusi dažus stāstām, ka pagājušajā gadā Rīgā pirmo reizi ir Līgo svētki bijuši.
    :))
    Un tas vēl nav viss – arī 18.novembri Rīga tikai SC un šleseristiem, nonākot pie varas, ir sākusi svinēt.
    :))

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 22.06.2011. 16.58

    zanE. Ich bin tupoi! Priecīgu līgošanu!:)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 22.06.2011. 11.06

    betijacelmale. Visus, bet pārējie jau nobāl Daugavmalas priekšā. Diez vai iluzionisti un dunču rijēji arī būs? Rīga jau “saposta” svētkiem, īpaši iepriecina margarietiņu butaforijas kanāla krastos. Nākot no izrādes krievu drāmā dzirdēju: Kakoi idjiot eto pridumal:))

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 22.06.2011. 10.51

    “Ja elektorāts pa Jāņiem nenodzers prātu…”
    Ar to tu domā Ēķa tautas degradēšanas pasākumu Sinevillā vai, tā saucamos, Līgo svētkus Daugavmalā?
    :))

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 22.06.2011. 11.11

    Es jau pirms nedēļas nošausminājos par šo bezgaumību. Trijkāju ugunsvietas Bastejkalnā, kas funkcionāli ir saprotamas, bet “izdaiļotas” ar tām “puķēm” uzreiz atsauc atmiņā trejkājus ar mākslīgiem ziedu vaiņagiem pie Kremļa sienas un Nezināma kareivja kapa. Tā nav mūsu skaistuma izjūta un mentalitāte, ko, kā normu, mums uzspiež Rīgas dome.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

raimondsb_mail_lv 22.06.2011. 11.40

Pēdējā laikā labās ziņas dzirdam ar vien vairāk. Varam pārliecināties, ka Zatlera lēmums bija pareizs. Ir jāizmanto ši vienreizējā iespēja – dabūt Saeimā vairākumu partijām, kas iestājas par tiesisku, pilsonisku valsti bez oligarhiem. Ja tas nenotiks, nonāksim ļoti grūtas un sāpīgas izvēles priekšā – vai nu koalīcija ar smagos kriminālnoziegumos apsūdzēto un stūrī iedzīto oligarhu, vai ” čupošanās ” ar Maskavas piedēkli SC, kas, spriežot pēc pēdējo dienu paziņojumiem, neatzīst mūsu valsts okupāciju. Vienotībai un Zatleram ir jādomā vispirms par valsts interesēm un pēc tam tikai par savām personiskajām. Šīs vēlēšanas ir ļoti specifiskas un arī situācija valstī ir tāda, ka jārīkojas pragmatiski. Nevajag uzdot jautājumu, kas būtu loģiski citās vēlēšanās, – ko jaunu un citādu varēs piedāvāt jaunā ZAtlera partija ? Protams, ka neko vairāk, kā Vienotība jau ir spējusi. Ir skaidrs, ka JL un pēc tam V nespēja realizēt savas programmas, jo bija mazākumā un visi oligarhi kopā ar SC strādāja pret mums. Tagad ir jāuzdod jautājums – kā Zatlera politiskajam spēkam būtu labāk piesaistīt vēlētāju balsis, lai kopā ar V un VL TBLNNK dabūtu vairākumu Saeimā. Zatlera partijai, manuprāt,
ir jāstartē atsevišķi, jo :
1. Ir izveidojusies tukša politiskā niša ( pieprasījums pēc jauna spēka )un tā ir jāaizpilda, ja negribam, ka to izdara oligarhi. Nauda viņiem priekš tā atradīsies.
2. Ja Zatleru ” piekabina “pie Vienotības, viņš nepiesaistīs sekojošas potenciālās vēlētāju grupas :
a) tos, kas ir vīlušies Vienotībā, bet kuri ir pret oligarhiem. Tie ir tādi nepastāvīgi “lēkātāji”, kuri viegli iespaidojas. Pat ja Zatlers pievienotos V, “nepastāvīgie” tīri psiholoģiski tur neatgriezīsies.
b)tos, kas ir vīlušies ZZS ( mēs tagad redzam, ka tādu ir daudz ). ZZS vēlētājam, kas grib meklēt kaut ko jaunu, būtu grūti pārvarēt sevi un balsot par Zatleru Vienotības apvienībā, jo gadiem ilgi viņiem tika potēts naids pret JL un tagad pret V.
c)tos, kas ir vīlušies SC ( sakarā ar okupācijas neatzīšanu un citām lietām ). SC vīlušies, labrāt pievienotos Zatleram, bet, redzot, ka Z ir Vienotības apvienībā, kur ir arī, viņiem nepieņemamā PS, var palikt uz vietas.
3. Zatleram būs vieglāk piesaistīt TP un Šlesera pabiras, jo arī tīri psiholoģiski pret JL un V iekodētajam PLL vēlētājam būtu grūtības saistīties ar Vienotības apvienību.
4. Ir vēlētāju grupa, kuri labprāt balso par jaunām partijām.
5. Zatleram, ja pacentīsies, var izdoties uzrunāt tādus, kuri vispār neiet uz vēlēšanām.

+37
-1
Atbildēt

5

    Ieva > raimondsb_mail_lv 23.06.2011. 14.49

    Veidim, man šķiet ka pa daudz balsis ieplāno ZZS.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > raimondsb_mail_lv 23.06.2011. 03.04

    …viedis…

    Vietu sadalījuma aprēķins

    Vietu skaits, ko Saeimā saņem 5 procentu barjeru pārvarējušie deputātu kandidātu saraksti, veidojas no šo partiju vai partiju apvienību iegūtā vietu kopskaita katrā no pieciem Saeimas vēlēšanu apgabaliem. Līdz ar to partiju vai partiju apvienību iegūtie mandāti nav tieši proporcionāli nodoto balsu kopskaitam valstī. Tie ir proporcionāli par partiju vai partiju apvienību nodotajam balsu kopskaitam katrā vēlēšanu apgabalā.

    Kārtība, kādā nosakāms partiju un partiju apvienību vēlēšanu apgabalos iegūtais vietu skaits, aprakstīta Saeimas vēlēšanu likuma 38.pantā, un deputātu vietu sadalījuma noteikšanai izmantotā metode pazīstama kā Senlaga (Saint-Lague) matemātiskā aprēķina metode.

    Saeimas vēlēšanās Latvijā ir pieci vēlēšanu apgabali. Lai aplūkotu to, kā saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likumu matemātiski aprēķināts deputātu vietu skaits katrā vēlēšanu apgabalā, izvēlieties kādu no turpmākajām izvēlēm.

    http://www.cvk.lv/cvkserv/sa8/Vietas/vietas_riga.htm
    http://www.cvk.lv/cvkserv/sa8/Vietas/vietas.htm

    0
    0
    Atbildēt

    0

    anrijs > raimondsb_mail_lv 23.06.2011. 01.23

    —>>> zanE …viedis..

    Es par meitām tu par mātēm :D

    Skaidrs, ka tie kas nedabū kopumā LV vairāk kā 5% ir ārpus spēlēs.

    Es rakstu par to kā TIEK SADALĪTAS DEPUTĀTU VIETAS !!!

    Un Vēlēšanu likuma matemātikā ir dažas nianses, par kurām minēju, acīmredzamākā, ka ja cilvēki nobalso par partiju, kas savāc 4.99% balsu, tad šīs balsis, faktiski tiek sadalītas starp tām kas pārvar 5% barjeru … taču svarīgi ir KĀ TIEK SADALĪTAS un “deputātu vietu dalīšanas aritmētika” ir tāda:
    1) pārdale – PCTVL 4.99% balsis deputāta proporctijas kontekstā tie “ieskaitītas” arī VL, lai gan tās būtu tuvāk SC …

    2) pārdales proporcija – ja par SC atdod savas balsis vienāds skaits cilvēku, kā to cilvēku, kas SUMMĀ atdotu par VL, Zatlera, V … un citām, kas potenciāli varētu veidot stabilu koalīciju bez SC. Diemžēl, vēlēšanu likuma “aritmētika” noteiks ka SC dabūs 51-54 deputātu “vietas” atkarībā no to vēlētāju balsīm, kas atdotas par visām zem 5% barjeras palikušajām partijām, kā arī no tā cik SC pretinieks saskaldīti startējis vēlēšanās (vēlēšanu sarakstos) !!!!

    Vienīgais veids kā to var izmantot savā labā ir rīkoties, kā SC, kas to jau sen ir sapratis! Tad situācijā, kad pārsvars var būt tikai 1-2 deputātu vietas, ir jārīkojas ļoti VIEDI…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    anrijs > raimondsb_mail_lv 22.06.2011. 18.12

    06.06.2011.

    Domāju, ticamākais scenārijs VZ darbībai politikā:

    1) izveido savu partiju, lai distancētos no pašreizējiem politiķiem;
    2) līdz VP atstāšanai ierosinās daudzas izmaiņas, kas “attīrīs politiku” un spodrinās savu tēlu kā demokrātijas un taisnīguma aizstāvis (ne bez pamata);
    3) ja no V atdalīsies (Vn) nacionālie spēki (iespējams pievienojoties VL), tad VZ varētu startēt apvienībā ar Vt (Vt – pamatā JL+SCP), jo
    – VZ netiktu asociēti ar nacionāliem noskaņojumiem – iegūtu lielu daļu “krievu” balsis, kas vīlušies SC, savukārt nacionāli noskaņotie balsotu par VL (+ nac. daļu V).
    – VZ + V apvienība iegūtu procentuāli lielāku reālo balsu skaitu pateicoties tām balsīm, kas atdotas par 5% nesasniegušām partijām – vēlēšanu likuma un balsu skaitīšanas specifika, tas kas iegūst lielāko skaitu, iegūst arī lielāku papildus balsu skaitu un pie 50% robežas pat viena balss ļoti svarīga!
    – VZ + V apvienība un VL (+ V nacionālisti) varētu iegūt 50-55 balsis

    4) Ja VZ un V startēs atsevišķi, tad VZ daļēji atņems balsis V … un abi kopā zaudēs ~ 2-4 deputātu vietas!!!

    Domāju, nākamās vēlēšanās, pie gudras rīcības, spēku sadalījums varētu būt:
    1) VZ+Vt = 33 – 37
    2) SC = 25 – 28 (atkarībā marginālajiem PCTVL u.c. darbības, vai SC kļūdām)
    3) ZZS = 17 – 19
    4) VL+Vn = 14 – 16

    Attiecīgi, koalīcija varētu būt VZ+Vt + VL+Vn = ~ 47-53, iespējams būtu jāpiedāvā SC “zināmi” sadarbības piedāvājumi, kas būtu balstīti uz Latvijas nacionālām un tiesiskām vērtībām … un kontrolēti censties veicināt SC par pārveidošanos par sociāldemokrātisku spēku, bet VZ+Vt piesaistīt arī līdzīgi domājošos no “krievu flanga” (man vismaz tiešā veidā netraucētu “nacionālie jautājumi”) Domāju tieši SC ir vislielākās izredzes pārveidoties, nevis izzust, kā lemts PLL/LC/TP un nedaudz vēlāk arī ZZS, lai gan arī ZZS daļai (zaļā partija) teorētiski ir sava vieta Latvijas politikā …

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > raimondsb_mail_lv 22.06.2011. 19.09

    …viedis…atkārtošu vēlreiz…ir viena neprecizitāte…Vēlēšanu likuma 38.pants nosaka:
    …”Deputātu vietu sadalē nepiedalās tie viena nosaukuma kandidātu saraksti, kuri kopā pa visu Latviju saņēmuši mazāk par pieciem procentiem no nodoto balsu kopskaita, neatkarīgi no tā, vai šā nosaukuma kandidātu saraksti bija izvirzīti vienā vai vairākos vēlēšanu apgabalos.”

    …Lai sadalītu Saeimas deputātu vietas starp pārējiem vēlēšanu apgabalā pieteiktajiem kandidātu sarakstiem….skat. Vēlēšanu likuma 38.un 39.pantu:
    web.cvk.lv/pub/public…
    web.cvk.lv/pub/public…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Kinskis 22.06.2011. 10.34

Zatlers ir kārtīgi iespēris pa lapseņu pūzni, kuru iznīdēšana līdz galam prasa gudru un saskaņotu rīcību. Pretējā gadījumā satramdītās lapsenes visus sakodīs. Viena nikna lapsene medijos jau trako.

+25
0
Atbildēt

1

    Valdis Liepiņš > Kinskis 27.06.2011. 10.38

    :D Jā, es arī to lapseni pamanīju. :D Tajā pašā LNT. :D

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu