Pētījums: Mainoties klimatam, Rīgā varētu būt plūdi • IR.lv

Pētījums: Mainoties klimatam, Rīgā varētu būt plūdi

23
Foto: Lauris Vīksne, F64
Karīna Vītiņa

Noskaidrots, ka pašreizējā pretplūdu sistēma nākotnē pilsētu no plūdiem nevarētu pasargāt

Rīgas pretplūdu aizsardzības sistēma pilsētu nevarētu pasargāt no plūdiem, kas saistībā ar prognozējamajām klimata izmaiņām sagaidāmi nākotnē, ceturtdien, iepazīstinot ar pētījuma rezultātiem, kas veikti projektā “Rīga pret plūdiem”, norādīja zinātnieks Uldis Bethers, informē ziņu aģentūra BNS.

Bethers paskaidroja, ka, ņemot vērā klimata izmaiņas, kādas varētu Rīgu skart nākotnē, pašreizējā pretplūdu aizsardzības sistēma varētu nebūt pietiekama pilsētas pasargāšanai. Visbīstamākos plūdus varētu radīt vētras, tāpat plūdu iespējamība saglabājas no pavasara paliem vai lietus.

Pašreizējā Rīgas pretplūdu aizsardzība pasargā pilsētu no plūdiem gadījumos, kad ūdens vietējās ūdenstilpēs paaugstinās līdz diviem metriem. Nākotne tiek prognozēts, ka plūdi varētu būt lielāki.

Zinātnieks pastāstīja, ka plūdi, ko varētu radīt sniega kušana, nākotnē varētu samazināties., jo klimata pārmaiņu prognozes liecina, ka sniega daudzums Latvijā varētu samazināties. “Pilsētā, var teikt, nav dabiskās noteces, tāpēc jādomā par to, ko nepieciešams darīt, lai uzlabotu inženierkomunikācijas, kuras nodrošinātu daudz ātrāku ūdens aizplūšanu no pilsētas,” sacīja Bethers.

Pētījumā apkopotā informācija liecina, ka zaudējumi, ko plūdi varētu nodarīt pilsētai gada laikā, ir aptuveni viens miljons latu. Plūdu visvairāk apdraudētā varētu būt Buļļu sala, Bolderāja, Ķīšezera krasti, kā arī Ganību dambja rajons.

Projektā “Rīga pret plūdiem” pētījuma mērķis ir noteikt ietekmi uz gruntsūdens līmeni, modelēt un novērtēt to risku nākotnē saistībā ar klimata pārmaiņām, kā arī izstrādāt rekomendācijas inženiertehniskiem risinājumiem pilsētas un iedzīvotāju aizsardzībai pret plūdiem.

Komentāri (23)

raimonds_bossltd 16.06.2011. 23.54

Latvijai ir steidzamības kārtā jāstrādā ne tikai pie Abrenes, bet arī pie mūsu vēsturisko teritoriju līdz pat tjurku apdzīvotām robežām, atgriešanas.

0
0
Atbildēt

0

Juris Millers 16.06.2011. 18.54

Tas, ka globālās sasilšanas rezultātā Latvijā varētu būt mazāk sniga ir ar baltiem diegiem šūts. Ja Grenlandes ledāju kušana samazinās Golfstream plūsmas intensitāti, tad visā Ziemeļeiropā temperatūra ātrāk kritīsies nekā celsies (vismaz kādu laiku). Turklāt, ja celsies temperatūra Atlantijas okeāna un Vidusjūras apkaimē, tad tur esošais siltais gaiss varēs uzņemt sevī vairāk mitruma, ko tad vēji atnestu līdz mums un sastopoties ar aukstā gaisa massām no ziemeļiem tas viss izkristu kā lietus vai sniegs. Šāds efekts bija par cēloni neparasti lielam sniega daudzumam šogad ASV.

0
0
Atbildēt

0

Kamila Guseinova 16.06.2011. 16.05

Ja celsies ūdens līmenis, tad liela daļa piekrastes applūdīs un Grobiņa būs ostas pilsēta. Liepāja būs zem ūdens. Ja pārlapo vēstures liecības…tad tajās nepārprotami ir bijušas norādes par kuģu pietauvošanos 12.gadu simtā tā laika Grobiņai.Kas tad applūdīs Latvijā …kartes, prognozes..
http://kllproject.lv/2011/01/28/prognoze-par-latvijas-piekrastes-pilsetu-nogrimsanu/

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu