Plāno sākt darbu pie jauna preses likuma • IR.lv

Plāno sākt darbu pie jauna preses likuma

32
Foto: Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

LŽA grozījumus atbalsta lielā vienprātībā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien lielā vienprātībā atbalstījusi Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) rosinātos grozījumus likumā par mediju patieso īpašnieku atklāšanu, kā arī nolēma lūgt valdību sākt darbu pie jauna preses likuma, Ir.lv informēja komisijas vadītāja Ingrīda Circene (JL, “Vienotība”).

Kā stāstīja Circene, trešdien notikusi “komisijas paraugsēde” – neviens deputāts konceptuāli neesot iebildis pret priekšlikumiem, tajā skaitā tiem, kas paredz pārņemt Lielbritānijas un Vācijas praksi – uzdot tām juridiskām vai fiziskām personām, kam pieder vismaz 5% medija kapitāldaļu, atklāt informāciju par sevi, bet amatpersonām – informāciju par savu līdzšinējo komercdarbību. Reģistrācija varētu tikt atteikta, ja īpašnieki būtu politiska vai reliģiska organizācija vai arī, neizpildot virkni citu kritēriju. Tāpat iecerēts papildināt šos likuma grozījumus ar priekšlikumiem, kas paredzētu stiprināt redakcionālo neatkarību, ja mainās uzņēmuma īpašnieki, taču pie precīzas likuma grozījumu redakcijas šobrīd tiekot strādāts.

Pēc Circenes teiktā, jau drīzumā komisija varētu vienoties par likuma grozījumiem, virzot tos apstiprināšanai otrajā lasījumā kādā no šīs vasaras ārkārtas sēdēm. Komisijas vadītāja arī uzskata, ka likums arī galīgajā lasījumā būtu jāpieņem 10.Saeimai.

Vienlaikus komisija arī nolēma aicināt valdību sākt darbu pie jauna mediju darbību regulējoša likuma sagatavošanas, kā arī izveidot darba grupu, kas paralēli Saeimā risinātu “politiskos jautājumus”. Circene skaidroja, ka jauns likums nepieciešams, jo virkne nozares pārstāvju norādījuši uz nepilnībām, turklāt šobrīd esot aktuāls jautājums arī par jaunas uzraugošās, kontrolējošas iestādes izveidi un citi.

Jau vēstīts, ka LŽA rosinātie grozījumi iesniegti ar mērķi nodrošināt atklātību, lai katrs medija lietotājs varētu novērtēt medija darbību un pārstāvēto ideoloģiju, samazināt risku, ka mediji koncentrējas viena īpašnieka rokās un apdraud viedokļu daudzveidību, kā arī nodrošināt redakcionālās neatkarības principu.

 

Komentāri (32)

dafri 15.06.2011. 17.27

Labak uzreiz noteikt atbildibu par “nepareiza viedoklja paushanu”.

+1
0
Atbildēt

0

marčiks 15.06.2011. 15.14

Vai jaunajā preses likumā žurnālistiem būs noteikta ATBILDĪBA par nekompetenci un apzinātu melu izplatīšanu? Nevar muļķību un ļaunprātību mūždien aizbildināt ar cēlo “preses brīvību”. NRA, LA un pietiek.com jau sen bija jābūt slēgtiem, bet mediju īpašniekiem & vadībai – tiesātiem.

0
-3
Atbildēt

1

    Jânis Âbuls > marčiks 15.06.2011. 22.56

    Pasarg Dievs nekādā gadījumā! Nedrīkst protestēt pret preses brīvību tad, kad kāda izdevuma viedoklis nesakrīt ar Tavējo!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu