VK konstatē prettiesiskas piemaksas NMPD 191 200 latu apmērā • IR.lv

VK konstatē prettiesiskas piemaksas NMPD 191 200 latu apmērā

22
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Neprecīzi noformēti arī dokumenti par medikamentu izlietojumu un degvielas uzskaiti

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) pagājušajā gadā veiktas prettiesiskas piemaksas 191 200 latu apmērā, kā arī nav gūta pārliecība par medikamentu un degvielas uzskaites procesu un atlikumiem kopumā 1,4 miljonu latu apmērā, liecina Valsts kontroles (VK) sniegtā informācija par Veselības ministrijas (VM) 2010.gada pārskata revīziju, vēsta aģentūra LETA.

Kā skaidro VK, normatīvie akti no 2010.gada 1.janvāra vairs neparedz darbiniekiem izmaksāt piemaksu par darba stāžu, taču NMPD pērn šādas piemaksas darbiniekiem aprēķinājis un izmaksājis. Tādējādi NMPD nav tiesiski rīkojies ar budžeta līdzekļiem 191 200 latu apmērā. Par konstatēto VK ir informējusi Ģenerālprokuratūru.

VK norāda arī uz neatbilstībām darba samaksas aprēķināšanā. Proti, normatīvie akti nosaka metodi mēnešalgu aprēķināšanai ārstniecības personām un vidējās izpeļņas aprēķināšanai darbiniekiem ar summēto darba laiku, tomēr NMPD to nepielieto. Līdz ar to nepareizi aprēķināti darba samaksa, atvaļinājuma nauda un slimības pabalsti kopā 326 270 latu apmērā. 1967 darbiniekiem atlīdzība aprēķināta kopā par 248 980 latiem vairāk, bet 750 darbiniekiem – par 77 290 latiem mazāk.

Revīzijas gaitā revidenti arī nav guvuši pārliecību par medikamentu un degvielas uzskaites procesu dienestā, to izlietojumu un atlikumiem 1,4 miljonu latu apmērā. Krājumi nav novērtēti un inventarizācija nav veikta atbilstoši normatīvajiem aktiem, medikamenti norakstīti, lai gan faktiski tie nav izlietoti, bet degvielas patēriņa normas nav pamatotas un patiesas, kā arī nav nodrošināta atbilstoša degvielas izlietojuma uzskaite.

Savukārt VM neatbilstoši izmantojusi līdzekļus neparedzētajiem gadījumiem. 2010.gadā tai tika piešķirts finansējums no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem kopā 26,22 miljonu latu apmērā, lai nodrošinātu ārstniecisko palīdzību iedzīvotājiem valsts garantētajā apjomā, kā arī segtu izdevumus, kas saistīti ar pacientiem jau sniegto veselības aprūpi. Tādējādi šie līdzekļi pretēji normatīvajā aktā noteiktajam piešķirti un izlietoti iepriekš paredzamiem un gadskārtējā budžetā plānojamiem izdevumiem, norāda VK.

Pēc revīzijas VK sniegusi 44 ieteikumus, lai nodrošinātu efektīvu budžeta līdzekļu plānošanu, tiesisku un ekonomisku to izlietošanu, kā arī grāmatvedības uzskaites izveidošanu kvalitatīvai finanšu pārskatu sagatavošanai. Lielāko ieteikumu daļu VM apņēmusies ieviest līdz šī gada septembrim, daļu – līdz 2012.gada janvārim. * NMPD nepiekrīt VK norādījumiem par darba samaksas aprēķināšanu ātrās palīdzības mediķiem. Dienesta pārstāve Ilze Bukša norāda, ka VK iebildumi ir saistāmi ar vairāku ārējo normatīvo aktu nepilnībām un šo problēmu ir atzinusi arī Finanšu ministrija. Pēc NMPD ierosinājuma par nepieciešamajām normatīvo aktu izmaiņām un precizējumiem, jau pavasarī šis jautājums tika skatīts Finanšu ministrijas, Labklājības ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta un NMPD darba grupā. Turklāt patlaban jau tiek virzīti izskatīšanai Ministru kabinetā (MK) un Saeimā nepieciešamie grozījumi normatīvajos aktos saskaņā ar NMPD iepriekš izmantoto darba samaksas aprēķināšanas metodiku mediķiem, kuri strādā pagarināto darba laiku.

Dienestā nepiekrīt arī norādei par nepamatotu darba stāža piemaksu aprēķināšanu ātrās palīdzības brigāžu mediķiem. Bukša uzsver, ka NMPD, pamatojoties uz MK noteikumiem, vēl 2010.gada sākumā piemaksas par darba stāžu ātrās palīdzības mediķiem bija jāizmaksā, pretējā gadījumā darbinieki varētu vērsties tiesā par nepamatotu darba stāža piemaksu neizmaksāšanu. Savukārt līdz ar vienotā atalgojuma sistēmas ieviešanu dienestā darba stāža piemaksas vairs netiek aprēķinātas.

Arī VM norāda, ka pieļautās kļūdas pamatā saistītas ar neprecīzu normatīvo aktu traktēšanu un piemērošanu, tomēr atzīst, ka patlaban piemērotais atalgojuma aprēķins NMPD neatbilst spēkā esošajiem tiesību aktiem. VM pārstāvis Oskars Šneiders informēja aģentūru LETA, ka pieļautās kļūdas pamatā saistītas ar neprecīzu normatīvo aktu traktēšanu un piemērošanu un NMPD pēc rīcības plāna saskaņošanas ar VM novērsīs konstatētās nepilnības.

Komentāri (22)

zanejurjane7 15.06.2011. 10.45

Labi, ka to Sudrabu nekur neievēlēja…
nmpd algas izmaksā saskaņā ar ārstniecības likumu. vk domā, ka vajadzētu saskaņā darba likumu. nmpd ir pārkāpis, jo nevar nepārkāpt. tie 2 likumi ir pretrunās.
Par degvielu vispār kronis. Ekipāža uzpildās (100 l) izbrauc izsaukumā. Nošķiļās. Personāls reanimācijā, kariete – šrotā. vk uzprasa, a kur palika 80 l degvielas ???!!! Tur ne1 nezi, nu tiešām nepadomāja par to ka vajadzēja to dd norakstīt reizē ar mašīnu. Sudrabiņa mierīgi ieraksta, nav pārliecība, ka VISA dd ir pareizi norakstīta…
Nu labi, pārspīlēju, bija vēl 1 epizode. Pārņemot tos lauku kantorus nmpd atstāja spēkā vecās dd normas. A revizori lepni iebāza degunā, ka saskaņā ar likumu “iestādes vadītājam jārīko testa braucieni vai jāņem par pamatu auto izgatavotāja dati”. Kur ir testa braucieni ???!!! Likums neparedz, ka normas var pārņemt no iepriekšējā auto lietotāja….

kontrole ir sevi izsmēlusi, ja sāk rīkot TIK lētus šovus

+8
-4
Atbildēt

2

    austrisv > zanejurjane7 15.06.2011. 15.20

    Izskatās, ka VK stingri seko MK birokrātiskajiem noteikumiem Nr…. Tiklīdz kāds sīkumiņš iztrukst, kas jaieraksta, tad jau brēka par, un tikai par neprecizitāti.
    Bet būtisku pārkāpumu taču nav ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > zanejurjane7 15.06.2011. 11.02

    Tev taisnība VK vairs nezin, kur likties, revizori grib attaisnot savu eksistenci, bet Sudrabai sanāk bezmaksas pr – jau sen no visām malām ir dzirdēts, ka VK nekontrolē pēc būtības, bet gan urbjoties nolikumos !

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

janazakovica 15.06.2011. 14.50

visi tie konstatejumi ir visiem kaa pilei udens..nosaukums kas mantots no padomju laika goss kontrol vispar padomju mantojums…no kura labuma nav vispar jo taas lemumi nav juridiski saistosi nevienam,..un tiem ir subjektiva viedokla un ieteikuma raksturs…tikai 2 milj.latu katru gadu tiek izmesti lai nepatikamaa vecmeita sudraba varetu pucet savas spalvas.

+1
-1
Atbildēt

0

mary75 15.06.2011. 13.41

Pēc Sudrabas atklāsmēm, cik augsti viņa vērtē Lemberga saimniekošanas spējas, it kā viņa nebūtu informēta, kādā veidā tā saimniekošana notiek, kaut kā nav pat ticība, ka viņa spēj adekvāti uztvert realitāti.
No otras puses – Sudrabai jau nav tādas pilnvaras, lai fakta konstatējumam varētu kaut kas sekot, tālākais nav viņas kompetencē, tā kā ar šīm pretenzijām jāgriežas citās institūcijās, galvenokārt Saeimā, kur iestrādāti tādi likumi, ka naudas izšķērdētājus sodīt praktiski nav iespējams.
Ja vadīsimies pēc principa – nepatīk Sudraba, tāpēc likvidēsim “kantori”, tad jau Latvijā te lielākā daļa valsts iestādes jālikvidē, sākot ar CTB, beidzot ar prezidenta institūciju, kas tad mums ir tāds ideāls?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu