Samaksājot pazeminātu IIN likmi, varēs legalizēt ienākumus • IR.lv

Samaksājot pazeminātu IIN likmi, varēs legalizēt ienākumus

16
foto: Gatis Rozenfelds, F64
Indra Sprance

Valsts amatpersonām varētu liegt iespēju izmantot šos likumu grozījumus

Fiziskām personām, kas nav samaksājušas nodokļus par saviem ienākumiem līdz 2007.gada beigām, no nākamā gada 1.janvāra līdz 1.aprīlim būs iespēja tos deklarēt, samaksājot 15% iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, nokavējuma nauda netiks aprēķināta, otrdien konceptuāli nolēma valdība.

Valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas izstrādāto koncepciju par fizisko personu iepriekš nedeklarēto ienākumu deklarēšanu un atbilstoša iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) nomaksu, taču paaugstināja FM piedāvāto IIN nodokļa likmi no 10% uz 15% (standarta likme ir 25%).

Koncepcija paredz, ka nākamā gada pirmajos trīs mēnešos iedzīvotāji varēs deklarēt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iepriekš gūtos nedeklarētos ar IIN apliekamos ienākumus par laika periodu līdz 2007.gada 31.decembrim, deklarējot kopējo ienākumu summu likumprojektā “Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likums” noteiktajā mantiskā stāvokļa deklarācijā, nesadalot ienākumus pa konkrētiem ienākumu veidiem un ienākumu gūšanas periodiem.

Savukārt fiziskas personas, par kuru rīcību ierosināts kriminālprocess, un personas, pret kurām notiek administratīvais process par nodokļu tiesību pārkāpumiem, būs tiesīgas deklarēt administratīvajā procesā vai kriminālprocesā noteikto ienākumu apjomu kā iepriekš gūtos nedeklarētos ar IIN apliekamos ienākumus, tomēr iepriekš nedeklarēto ienākumu deklarēšana šo personu neatbrīvos no atbildības par izdarīto nodarījumu.

Šīs koncepcijas ietvaros paredzētā ienākumu legalizācija neattieksies uz fiziskām personām, kurām bija piešķirts vai šobrīd ir piešķirts valsts amatpersonas statuss. Viņiem nebūs tiesības deklarēt iepriekš nedeklarētos ar IIN apliekamos ienākumus.

Koncepcija arī paredz, ka pēc 2012.gada 1.aprīļa visiem fiziskās personas ienākumiem, kas tika iegūti laika periodā līdz 2007.gada 31.decembrim un netika deklarēti ienākumu legalizācijas ietvaros, tiks piemērota vispārējā IIN aprēķināšanas kārtība, kā arī tiks aprēķināta nokavējuma nauda un soda nauda.

FM skaidro, ka ienākumu legalizācijas nosacījumi nav attiecināmi uz tādiem nelegāliem ienākumiem, par kuriem nav pienākums nomaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli un kas ir iegūti noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas rezultātā, piemēram, ieroču un narkotisko vielu tirdzniecība, cilvēktirdzniecība, nodokļu izkrāpšana un tamlīdzīgi.

 

Komentāri (16)

harijs_m 14.06.2011. 17.17

Legalizācija sāksies, ja valsts patiesi piespiedīs “pie sienas” kādu lielu nodokļu nemaksātāju, respektīvi, vajadzīgs LABS PIEMĒRS. Ar draudiem vien, ka “citādi jūs velnu redzēsit”, nepietiek. Reālas norises rada REĀLAS bailes.

+6
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 14.06.2011. 16.43

Vai likumprojekts paredz arī lielāku kriminālatbildību pēc legalizācijas perioda beigām? Tas būtu tikai loģiski, ka valdība dod iespēju legalizēties, bet personas, kas to neizmanto, pēc tam stingrāk soda. Citādi sanāk, ka pēc legalizācijas perioda beigām to “pelēkajā” ekonomikā aizies arī godīgī maksātāji, jo tā tad var nemaksāt 10% IIN.

+6
-2
Atbildēt

1

    Andžs > Una Grinberga 15.06.2011. 14.29

    Tāds diemžēl ir tas signāls: kombinācijā ar nogrieztiem pabalstiem un sociālajām garantijām iespēja ne tikai nemaksāt sociālo nodokli, bet arī vēl tikai 15% IIN 25% vietā ne uz ko labu nemudina… Turklāt, patiešām – kāpēc kaut ko legalizēt?! Viss taču tāpat ir bijis ļoti legāli – audzētas puķītes un godīgi nopelnīta naudiņa, kas zeķītē pārvērtusies par latiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 14.06.2011. 22.12

neviens nekur neies un neko nelegalizes.ir vismaz 20 citas shemas ka legalizet savus ienakumus..nozelojama darbibas imitacija…jau robezojas ar planpratibu..

+3
0
Atbildēt

6

    oskaar > janazakovica 14.06.2011. 23.44

    Man nav īsti skaidrs- vai tik tiešām ir daudz ļaužu ar zeķēs sakrātiem miljoniem, lai šie ļaudis sava mīļā miera labad tagad steigtos valstij iemaksāt 15% no šiem saviem uzkrājumiem?
    Man šķiet, ka vienkāršie ļaudis, kuri saņēma aplokšņu algas, to naudu jau sen ir noēduši. Un viņiem nav ne mazāko iespēju iemaksāt valsts kasē kaut kādus tur 15% no tā, ko valsts no viņiem cer sagaidīt. Un tāpat arī kaut kādi tur ierindas klerki, kuru uzdevums bija sagatvot dokumentus un kuri, iespējams, saņēma par šo darbu kaut kādu aploksnēs ievīstītu atlīdzību.
    Likums tātad laikam ir sarakstīts kaut kādiem amerikiem, kuru saņemtās summas nebija iespējams noēst- tās materializējušās kaut kādās nenoslēpjamās vērtībās: nekustamajos īpašumos, ekskluzīvos transportlīdzekļos vai vienkārši naudas līdzekļos (variāciju iespējas, protams ir daudz plašākas).
    Kamdēļ ļaut viņiem to legalizēt? Lai iegūtu valsts kasē pārsimit tūkstošus latu? Uzspļaujot tiem pilsoņiem, kuri visus šos gadus dzīvojuši godīgi?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > janazakovica 15.06.2011. 08.28

    Andrej, vai vērts jaukt Latvijas valsti un LR MK ar “finansista” Dombrovska pašreklāmu un MK nekompetenci/nevēlēšanos ekonomikas vadīšanā un valstiskā ietekmēšanā?

    LTV šorīt Mārtiņš Kazāks ar saviem argumentiem apliecināja, ka pat zviedru bankas SEB LV filiālē var izdzīvot veselīgus uzskatus paust spējīgs spaciālists. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > janazakovica 15.06.2011. 08.30

    Krusttēv, nekādas plānprātības, tīša un apzināti pretvalstika rīcība. Vismaz attieksmē pret LV. (Kampars par ekonomikas ministru?! — kāda diversija pret LV ekonomiku vēl vajadzīga?! Kaut gan Kampars nav šī kaitējuma vienīgā izpausme…)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > janazakovica 15.06.2011. 11.53

    @andrejsg
    Uzspļaut godīgajiem būtu turpināt “žmiegt” ārā no godīgajiem un “ignorēt” negodīgos. Un VID vajadzētu reklamēt šo pasākumu kā vienreizēju iespēju kļūt godīgākiem un iziet no “ēnu ekonomikas”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    egfoto > janazakovica 14.06.2011. 23.39

    Taisnība. Šito mosh daži NĪ mākleri varētu izmantot, bet tas arī viss.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > janazakovica 15.06.2011. 12.55

    to Optiskais Tēmeklis
    Piekrītu, ka Kampars, kā ekonomikas ministrs ir nožēlojams, tomēr uz Kreitusa, Kehra, Sausnīša, Gorbunova, Strujēviča, Šļesara!!!!!!!!!!!!, Ūdres, Kalvīša un Lujāna fona viņš izskatās kā Herakls.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu