Karostas cietumu iekļauj CNN Pasaules īpašo vietu desmitniekā • IR.lv

Karostas cietumu iekļauj CNN Pasaules īpašo vietu desmitniekā

37
Foto: Saulius Žiūra, F64

Topu izveidojusi TV ceļojumu šova vadītāja Jūlija Daimona

Liepājas Karostas cietums iekļauts amerikāņu raidsabiedrības CNN “Global Experience” nodaļas Pasaules desmit īpašāko un iespaidīgāko vietu sarakstā, aģentūrai BNS pavēstīja Liepājas reģiona Tūrisma informācijas biroja pārstāve Zane Gaile.

Šādu vērtējumu un sarakstu izveidojusi TV kanāla ceļojumu šova vadītāja Jūlija Daimona (Julia Dimon).

Ceļojumu šova laikā viņa apbraukājusi 80 valstis septiņos kontinentos. Viņa kāpusi Ugandas kalnos kopā ar gorillām, izlekusi ar gumijām Ķīnā, gulējusi teltī starp lauvām Sarangeti un ēdusi kazas smadzenes Marokā. Tomēr Latvija pamanījās iekļūt viņas saraksta desmitniekā – Karostas cietums tajā ierindots desmitajā vietā, ziņo portāls “Anglo Baltic News”.

“Ne visai tālu no Latvijas galvaspilsētas tūristi var samaksāt, lai pret viņiem izturas kā pret cietumniekiem bijušajā Karostas cietumā. Es pavadīju visu nakti šajā cietumā, kas agrāk reāli darbojās (to slēdza tikai 1997.gadā). Tur mani izsmēja, pratināja, uz mani kliedza, grūstīja, piespieda tīrīt netīru tualeti ar zobu birsti un lika stāvēt neērtās pozās. Beigu beigās es pavadīju visu nakti, guļot uz koka dēļa vienā no cietuma kamerām. Protams, sargi tikai tēloja, bet šī autentiskā vide radīja sajūtu, ka viss notiek pa īstam. Man šķiet, es patiešām sajutu to, kā jutās aizturētie. Tā bija šaušalīga pieredze bez ērtībām… un man patika katra minūte,” atzīst Daimona.

Citu neparastāko piedzīvojumu sarakstā ierindota arī iesvētīšana, ko veica sātana pielūdzējs Meksikā, Černobiļas apskate, viskija, kurā ir marinēts cilvēka kājas īkšķis, dzeršana Kanādā, sasirgšana ar malāriju Tanzānijā un citi.

Žurnālistes piedzīvojumi un pieredze, apceļojot pasauli, apkopota 40 epizožu TV dokumentālajā seriālā, ko demonstrē kanāli “National Geographic Adventure” un “Travel Channel”.

Karostas garnizona cietums celts 20.gadsimta sākumā. Sākotnēji tas būvēts Karostas hospitāļa vajadzībām. Tomēr jau 1905.gadā cietumā sodu izcieta revolūcijas notikumos iesaistījušies garnizona jūrnieki. Ar katru kārtējo varas maiņu cietums piedzīvoja arvien baismīgākus notikumus. Vieta pretī cietumam, kur tagad atrodas garāžas, kļuvusi par brāļu kapiem ieslodzītajiem, kas nošauti turpat pie cietuma žoga. Ne vienu vien ieslodzīto nonāvēja cietuma necilvēciskie apstākļi, un leģendas vēsta, ka arī spoki noveduši līdz psihiskām traumām.

Pēdējos gadu desmitos ēka kalpoja par virssardzes cietumu gan padomju armijas, gan Latvijas armijas Jūras spēkiem. Pēdējie ieslodzītie atstājuši savas piezīmes uz cietuma kameras sienām vēl pavisam nesen – 1997.gadā.

Karostas cietumā apmeklētājiem tiek piedāvātas ekskursijas, realitātes izrāde “Aiz restēm”, nakšņošana, 24 stundu programmas. Ziemeļu fortos notiek ekskursijas lāpu gaismā un spiegu spēle “Bēgšana no PSRS”.

Komentāri (37)

Juris Millers 13.06.2011. 13.18

Ja būsim godīgi, tad tā topa nosaukums ir 10 trakākās/neprātīgākās vietas – http://www.cnngo.com/explorations/life/10-craziest-moments-travel-tv-show-host-936198
Bet arī tas ir ļoti iespaidīgi :)

+3
0
Atbildēt

1

Ainārs 13.06.2011. 19.02

Gan jau, ka Dzulija Daimona, nevis Julija Daimona.
Varbut vienreiz pietiek “atkemot” citvalodu personvardus?

+2
0
Atbildēt

0

Valdis Liepiņš 13.06.2011. 13.03

Tiem, kuri tur vēl nav bijuši – iesaku aizbraukt. Tad arī sapratīsiet, kāpēc tas ir iekļauts īpašo vietu desmitniekā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu