PS par “Vienotības” izveidi lems 14.jūlijā • IR.lv

PS par “Vienotības” izveidi lems 14.jūlijā

321
Foto: Evija Trifanova, LETA

Vairāki jaunieši paziņo par plāniem izstāties no partijas un vēlēšanās startēt kopā ar Nacionālo apvienību

Šodien “Pilsoniskās savienības” (PS) ārkārtas kongresā tika nolemts, ka par partijas reorganizāciju, kopā ar “Jauno laiku” un “Sabiedrību citai politikai” veidojot partiju “Vienotība”, tiks lemts partijas biedru kopsapulcē 14.jūlijā, vēstī aģentūra LETA.

Saskaņā ar statūtiem, lēmums par partijas reorganizāciju jāpieņem ar divu trešdaļu balsu vairākumu. Sapulcināt tik lielu PS biedru neizdevās 6.aprīlī, tāpēc Uzņēmumu reģistrs atteicās reģistrēt 6.aprīlī PS kopsapulcē jaunievēlēto PS valdes sastāvu. Kārlis Šadurskis pieļāva, ka arī 14.jūlijā kopsapulcē, iespējams, neizdosies nodrošināt vajadzīgo dalībnieku skaitu un pēc divām nedēļām nāksies sasaukt atkārtotu kopsapulci.

Partijas “Vienotība” dibināšanas kongresu plānots sasaukt 6.augustā.

Šodien PS ārkārtas kongress sākās ar atkārtotu balsojumu par jau ievēlēto PS priekšsēdētāju un valdi, jauni kandidāti netika izvirzīti. Par PS priekšsēdētāju Ģirtu Valdi Kristovski nobalsoja 99 no 120 kongresa delegātiem.

PS valdē tika ievēlēts Kārlis Šadurskis (111), Sandra Kalniete (111), Ilze Vergina (111), Līvija Klavinska (110), Lolita Čigāne (110), Ilma Čepāne (109), Jānis Avotiņš (109), Ina Druviete (105), Janīna Kursīte – Pakule (103), Anna Seile (95), Inese Vaidere (94), Ingmārs Čaklais (93), Linda Medene (91) un Dāvis Stalts (79).

Lai arī vairāki delegāti protestēja, debates kongresā sākās tikai pēc lēmuma “par partijas “Vienotība” veidošanu “pārapstiprināšanas”.

Andris Bulāns kritizēja PS vadītājus, kuri, pēc viņa teiktā, “ir labi spēlētāji, bet bieži skrien pirms ratiem, pakļūst zem riteņiem parauj vēl kādu līdzi”.

Ināra Dumdure atzina, ka partijā ir “aizvainojuma sajūta vienam pret otru”, “tiek uzturēta dzīva, negatīva diskusija”.

Dāvis Stalts pauda viedokli, ka “Jaunajam laikam” un “Sabiedrībai citai politikai” spriedelējumi par nacionālajām interesēm un godīgu politiku ir tikai aizsegs cīņā par varu.

Stalts kongresa laikā paziņoja, ka kopā ar Ievu Branti un Jāni Boldānu gatavojas tuvākajā laikā izstāties no PS un darboties organizācijā “Demokrātiskie patrioti”, kurā tiekot gaidīti arī citi PS, JL, SCP biedri un cilvēki, kas ir ārpus partijām.

PS priekšsēdētājs Kristovskis gan aicināja radikāli noskaņotos jauniešus vēl apdomāties un atgādināja, ka “cīņu uzvarēt var tikai kaujas laukā”.

Laura Dreimane pauda satraukumu par apvienības “Vienotība” pausto gatavību sadarboties ar “Saskaņas centru”, kas, pēc viņas domām, būtu “politiskā kažoka apmešana uz otru pusi”, jo visa “Vienotības” priekšvēlēšanu kampaņa bija balstīta uz cīņu pret SC.

Dreimane tomēr aicināja PS neuzvesties “kā klīrīgai jaunkundzei, kura pēc strīda skrien meklēt jaunu draugu”.

Asus vārdus saviem pašreizējiem koalīcijas partneriem veltīja Šadurskis, kurš Zaļo un zemnieku savienību nosauca par “nožēlojamu organizāciju”. Šadurskis arī atzina, ka “makšķerēt pie upes labprātāk ietu ar Raivi Dzintaru (VL-TB/LNNK) nekā ar Aigaru Štokenbergu (SCP)”, tomēr apvienībā “Vienotība” kādam esot jāpieskata SCP, kurā esot daudz gaišu galvu.

Šadurskis pauda cerību, ka 11.Saeimas vēlēšanās “Vienotībai” un “Visu Latvijai” – “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK izdosies kopā iegūt 51 mandātu un nodrošināt stabilu valsts attīstību turpmākajos gados.

Inese Vaidere savukārt brīdināja, ka, aizraujoties ar pašmāju oligarhu apkarošanu, var nākties strādāt krievu oligarhu pavadā. Vaidere pauda šaubas, vai visi SC lēmumi top Latvijā.

Juris Vidiņš atzinās, ka viņam ir nesimpātiski “Āboltiņas kundze un Štokenbergs”, bet personīgās antipātijas ir jāpārvar un PS jāraugās, lai “”Vienotība nepārvēršas par “Pleskavas ceļu nr.2”. Arī TB/LNNK, pēc Vidiņa teiktā, neizturēja pārbaudījumu ar naudu un varu. “Tēvzemieti” Gaidi Bērziņu Vidiņš raksturoja kā “kurjeru starp Ventspili un Rīgu”, bet Dzintars Rasnačs esot pārāk rūpējies par naudīgiem amatiem kādreizējam TB/LNNK līderim Jānim Straumem.

Juris Viņķelis norādīja arī uz vairākām PS kļūdām, kura valdībā esot “dancojusi pēc Lemberga stabules”, samierinājusies ar viņa ielikteņu apstiprināšanu amatos Satiksmes ministrijas uzņēmumu valdēs un pieļāvusi “katastrofu” Iekšlietu ministrijā.

Kongresa noslēgumā Kristovskis solīja PS biedriem, ka sarunas par partijas “Vienotība” veidošanu nesāksies no “baltas lapas”. Partneriem JL un SCP esot iesniegta PS izstrādātā “ceļa karte”, kurā esot izvirzītas gan konkrētas ideoloģiskas prasības, gan principi, pēc kādiem jāveido “Vienotības” vadība, tās deputātu kandidātu saraksti, kā jānodrošina partijas finansēšana.

 

Komentāri (321)

mary75 11.06.2011. 17.29

Jā tā paskatās, PS iekšienē gandrīz vai lielākā šķelšanās nekā V iekšienē.
Nav skaidrs, ko tad tur tie “patriotiskie demokrāti” ar Staltu priekšgalā vēl vispār dara, nu tad lai iet un palūdz to VL, lai šos pieņem.
Nezinu tikai, vai tai VL viņi būs īpaši vajadzīgi, izskatās, VL bez tiem iztika un tīri labi iztiks arī turpmāk, tur jau arī tās vietas pirmajā desmitniekā nav bezizmēra.
Ja es būtu VL, es uzstātu par to, lai tos vecos tēvzemiešus Rasnaču un pārējos pasūta trīs mājas tālāk, un labāk paņemtu klāt kādu no tās PS, jo tie vecie tēvzemieši, principā, priekš VL tagad jau ir absolūti nevajadzīgs balasts, kas nebūt nevairo to atbalstītāju skaitu, drīzāk, otrādi.

+19
-6
Atbildēt

3

    astra_ozo > mary75 12.06.2011. 22.07

    oPIS
    Kādi ir “baķkas varoņdarbi Jūrmalgeitā?” Varētu konkrētāk? :)))))))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > mary75 11.06.2011. 19.24

    Es domāju ka VL ir izvēlējies ļoti sliktu sabiedroto, kuri tos visu laiku “vilks lejā”.
    =============
    Opi, man šķiet, ka Tu kļūdies. Diez vai bez TB/LNNK “pārpalikuma” VL tiktu Saeimā. Domāju, ka sēdētu ar 2-3% un gaidītu nākošo izdevību.
    Tas , ka no saraksta iekļuva vairāk VL , neko nenozīmē, jo galvenais ir panākt, lai paņem sarakstu…un to izdarīja TB/LNNK .

    Iespējams, ka pēc šķelšanās arī TB/LNNK vieni netiktu paņemti…
    Principā domāju, ka paralēles var vilkt ar LPP, kombināciju ziņā…

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    mxblack > mary75 11.06.2011. 17.46

    Tieši šie “vecie kadri” viņu rindās, gan Rasnača atbalsts tam protokolam toreiz, gan “Baķkas” varoņdarbi Jūrmalgeitā, gan tā ālēšanās ap to “Tiesāšanu kā ķēķis”, gan daudzi citi ļoti ciniski un ņirdzīgi gājieni pret vēlētājiem iepriekšējās Saeimās no TB/LLNK, mani ļoti attur balsot par šo kompāniju. Nevar būt nekas nelietīgāks kā izmantot Tautas patriotismu un nacionālās jūtas lai iekļūtu Saeimā, bet pēc tam faktiski klaji un ciniski par tiem ņirgāties. Es domāju ka VL ir izvēlējies ļoti sliktu sabiedroto, kuri tos visu laiku “vilks lejā”.

    +14
    -7
    Atbildēt

    0

austrisv 11.06.2011. 16.34

“Laura Dreimane pauda satraukumu par apvienības “Vienotība” pausto gatavību sadarboties ar “Saskaņas centru”, kas, pēc viņas domām, būtu “politiskā kažoka apmešana uz otru pusi”, jo visa “Vienotības” priekšvēlēšanu kampaņa bija balstīta uz cīņu pret SC.””

Šādu pašu satraukumu pauž arī liela daļa V vēlētāju, kuri ar milzu entuziasmu balsoja par V 10. saeimas vēlēšanās.
Vērosim un vērtēsim un tad izlemsim! Ja PS ņems vērā RD vēlēsanu rezultātus, kā arī 10. saeimas vēlēšanās gūtos labos rezultātus, tad PS izdarīs pareizos secinājumus pati.

+14
-2
Atbildēt

0

Gaisma; Enģelis 11.06.2011. 19.22

JA Vienotība nākošo valdību veidos kopā ar ZZS un SC
—————
Tādā gadījumā viss, labākajā gadījumā, turpināsies pa vecam. Kuru tas apmierina? Mani ne. Optimālākais variants būtu V+VL+hipotētiskā Zatlera partija. V+VL 51 mandātu nesavāks nu nekādīgi – vajadzīgs būs vēl viens koalīcijas partneris. VL ar visām savām avantūrām, tomēr ir godīgāka partija par ZZS vai SC.

+11
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu