Peldūdens kvalitāte atbilst prasībām 46 Latvijas peldvietās • IR.lv

Peldūdens kvalitāte atbilst prasībām 46 Latvijas peldvietās

34
Gints Ivuškāns, F64

Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus pirms peldēšanās novērtēt peldvietas kvalitāti

Visās 46 oficiālajās peldvietās peldūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts, aģentūru LETA informēja Veselības inspekcijā (VI).

Tā atzinusi VI pēc 6. un 7.jūnijā veiktajām peldūdens kvalitātes pārbaudēm.

Inspekcija aicina iedzīvotājus, kuru dzīvesvietas tuvumā nav peldvietas, kas noteikta kā valsts oficiālā peldvieta, pirms peldēšanās novērtēt to vizuāli, īpašu uzmanību pievēršot šādiem aspektiem: netipiska ūdens krāsa vai smarža, virsmas aktīvās vielas – noturīgas putas, atkritumi ūdenī, naftas produkti, fitoplanktona aļģu masveida savairošanās – tā saucamā ūdens ziedēšana.

Atšķirībā no iepriekšējā gada šogad valsts apmaksātās peldūdens kvalitātes pārbaudes vairs netiek veiktas Juglas ezera un Salacgrīvas Meleku līča peldvietā, savukārt oficiālo peldvietu sarakstam pievienota Jelgavas Lielupes labā krasta peldvieta.

Ūdens kvalitāti jūras un iekšzemes peldvietās inspekcija pārbaudīs visu peldsezonu, no 15.maija līdz 15.septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi.

Inspekcijas speciālisti peldvietu ūdens kvalitāti pārbauda gan laboratoriski, pēc mikrobioloģiskajiem rādītājiem – fekālā piesārņojuma indikatoriem, zarnu nūjiņām un zarnu enterokokiem -, gan vizuāli, novērtējot peldvietas vispārējo stāvokli. Īpašu uzmanību VI vides speciālisti pievērš netipiskai ūdens krāsai, noturīgām putām, peldošiem un citiem atkritumiem ūdenī, naftas produktiem, zilaļģu vai zaļaļģu savairošanās procesam.

Peldvietu ūdens kvalitātes rādītājus pēc laboratorisko izmeklējumu saņemšanas novērtē speciālisti un sniedz slēdzienu par ūdens kvalitāti – peldēties atļauts, peldēties nav ieteicams vai arī peldēties aizliegts. Par izmeklējumu rezultātiem tiek informēts peldvietas īpašnieks, citas ieinteresētās institūcijas un sabiedrība.

Iedzīvotāju līdzdalību peldvietu ūdens monitoringā inspekcija organizē ar mērķi aktualizēt diskusiju par peldūdens kvalitāti Latvijā, kā arī iegūt informāciju par iedzīvotāju novērojumiem peldvietās, kuras nav iekļautas oficiālo peldvietu sarakstā.

Pilnais oficiālo peldvietu saraksts atrodams VI mājaslapā. Tajā iedzīvotāji var arī informēt par saviem novērojumiem par peldūdens kvalitāti.

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu