Liepājas kamermūzikas koncerti • IR.lv

Liepājas kamermūzikas koncerti

26

Trešdien, 15.jūnijā plkst.19:00 Liepājā, Promenade Hotel Hika zālē ar burvīgu koka pūšamo instrumentu ansambļa Amber Sound Quintet koncertu sāksies festivāla Liepājas vasara tradicionālais trešdienu vakaru kamermūzikas cikls. 

Koncertā Vācu un franču šedevri klausītāji varēs baudīt īpaši festivālam sagatavotu programmu, kurā Amber Sound Quintet papildinās pianiste Ieva Kļaviņa, lai kopīgi atskaņotu divus apjomīgus sekstetus pūšaminstrumentu kvintetam un klavierēm. Fransisa Pulenka (1899-1963) romantiski neoklasicistiskais Sekstets ir ļoti pazīstams un daudz spēlēts skaņdarbs un uzskatāms par šī žanra klasisku vērtību. Savukārt Ludviga Tilles (1861-1907) Sekstets, iespējams, Latvijā pat nav skanējis. Ludvigs Tille, kurš savā laikā vērtēts kā izcils operu komponists, mūsdienās pazīstams tieši ar savu Sekstetu. Šī mūzika ir romantiska un krāsaina, tajā jūtama Johannesa Brāmsa ietekme. Kameransambļa dalībnieki ir patiesi priecīgi par šo muzikālo atklājumu. Kā nelielu intermēdiju starp šiem skaņdarbiem Amber Sound Quintet ir sagatavojuši Žaka Ibēra (1890-1962) Trīs īsus skaņdarbus pūšaminstrumentu kvintetam.

Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) koka pūšamo instrumentu ansamblis Amber Sound Quintet ir izveidojies 2010.gada sākumā. Tajā kopīgi muzicē pieci LSO mūziķi – flautists Reinis Lapa, obojists Mārtiņš Zālīte, klarnetists Kārlis Catlaks, mežradznieks Ingus Novicāns un fagotists Artis Zēns. Tieši šāds piecu pūšaminstrumentu apvienojums vienā ansamblī (līdzīgi kā stīgu kvartets) ir vēsturiski nostabilizējies sastāvs, kuram nu jau vairāku gadsimtu garumā daudzi komponisti uzticējuši savas muzikālās domas izklāstu. Kvinteta burvība slēpjas tembru un krāsu bagātībā, ko sniedz instrumentu atšķirīgie skanējumi un dažādās saskaņas. Šie iemesli un arī vēlme izbaudīt kamermuzicēšanas prieku ir Amber Sound Quintet darbības pamatā. Kvinteta dalībnieki uzsver, ka ansamblis rodas ne tikai spēlējot. Pēkšņas idejas un kaislīgas diskusijas par interpretāciju ir Amber Sound Quintet mēģinājumu procesa ikdiena, un tieši tas mūziķus tik ļoti saista. 

Biļetes uz festivāla LIEPĀJAS VASARA koncertiem meklējiet visās Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās. Iesakām biļetes iegādāties savlaicīgi – to cena, tuvojoties koncertiem, var pieaugt. 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu