Plāno atlaist policistus, kam sliktas valsts valodas prasmes • IR.lv

Plāno atlaist policistus, kam sliktas valsts valodas prasmes

20
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Pagaidām normatīvais regulējums neparedz tiesisku pamatu šādu amatpersonu atlaišanai

Valsts policija (VP) plāno pārtraukt dienesta attiecības ar amatpersonām, kas nepilnveido valsts valodas prasmes, pēc attiecīgu grozījumu veikšanas likumā, aģentūru LETA informēja VP priekšnieka palīdze Beāte Labinska.

Uz 1.jūniju 73 VP amatpersonām valsts valodas prasmi apliecinošajā dokumentā norādītais līmenis neatbilst normatīvajos aktos prasītajam. No šiem darbiniekiem puse savas valsts valodas prasmes pilnveido, bet šādas aktivitātes neveic 37 amatpersonas, kaut arī daļa no tām studē valsts akreditētās augstskolās vai koledžās, iegūstot izglītību latviešu valodā. Pēc absolvēšanas šie darbinieki tiks atbrīvoti no valsts valodas prasmes pārbaudes.

Attiecībā uz pārējām amatpersonām bez pietiekamām latviešu valodas zināšanām VP pašlaik risina jautājumu par dienesta attiecību pārtraukšanu ar tām, norādīja Labinska. Viņa gan atzina, ka spēkā esošais normatīvais regulējums neparedz tiesisku pamatu šo amatpersonu atbrīvošanai no dienesta. Tāpat šīs amatpersonas nav iespējams pārcelt citā vakantā amatā, jo visos VP amatos ir nepieciešama augstākā līmeņa valsts valodas prasme un pakāpe.

Lai atrisinātu šo situāciju, Saeimā otrajā lasījumā tiek skatīti grozījumi Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā, ar kuriem tiks paredzēts likumīgs ceļš atvaļināt amatpersonu no dienesta situācijā, kad viņa faktiski atbilst dienestam, taču neatbilst nevienam amatam iestādē.

VP priekšnieks Artis Velšs sola, ka pēc attiecīgo grozījumu apstiprināšanas un stāšanās spēkā VP nekavējoties risinās jautājumu par dienesta attiecību izbeigšanu ar tām amatpersonām, kuru valsts valodas prasmes apliecinošie dokumenti neatbildīs amata pienākumu izpildei nepieciešamajam līmenim un tās neveiks pasākumus savas valsts valodas prasmes pilnveidošanai.

“Jāvērš uzmanība uz to, ka policijas kompetencē nav amatpersonu valsts valodas prasmes pārbaude. Konkrētās amatpersonas valsts valodas prasmes līmeni nosaka Valsts valodas centrs (VVC), veicot valodas prasmes pārbaudi un izsniedzot par to attiecīgu apliecību,” norādīja Velšs.

Vienlaikus policija ir apkopojusi un iesniegusi VVC un IeM informāciju par amatpersonām, kurām valsts valodas prasmes apliecinošie dokumenti neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam. Labinska uzsvēra, ka VP lūgs VVC arī turpmāk aktīvi sadarboties, lai pārbaudītu policijas darbinieku latviešu valodas prasmes atbilstību.

LTV raidījums “De facto” maija beigās vēstīja par VVC pārbaudi Rīgas Latgales iecirknī Gogoļa ielā, kur kāda policijas inspektore nepareizi atbildējusi uz vairākiem vienkāršiem jautājumiem. Vaicāta, ko viņa ierakstītu anketā par sevi pie ailītes „dzimums”, inspektore atbild „latviete”. Inspektore nespēja atbildēt ne uz jautājumiem par to, ka izsaukt ātro palīdzību, ne kādas ir aizturētā tiesības.

Komentāri (20)

austrisv 08.06.2011. 12.30

Beidzot taču ir kaut kas jādara, lai kaut vai šādā ziņā uzlabotu darbinieku sastāvu, kā arī ieinteresētību mācīties latviešu valodu.
Iznāk tā, ka līdz šim nav nekāda jēga bijusi mācīties valsts valodu, ja bez tās var strādāt pat valsts policijā, kur nu vēl trakāk. Nemaz nevaru iedomāties šādus policistus kādā no ES valstīm, kuri neprastu, pie tam ilgstoši, valsts valodu.
Vienreiz pietiek!

+7
0
Atbildēt

4

    putekliic > austrisv 08.06.2011. 14.45

    Nav viss tik viennozīmīgi ņemot vērā faktu, ka policijā ar vien vairāk sāk trūkt darbinieku. Pie tam pamet to nebūt ne tie sliktākie kadri. Tas, ka viņi neprot valsts valodu, protams, ir nonsenss, bet, ja es vai arī Tu, nedod Die’s, nonāksim situācijā, kad būs vajadzīga policijas palīdzība, tad kāda ir labāk izvēle? Man būtu svarīgi, lai ierodas kaut kurlmēms policists, nekā neierodas vispār neviens.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 08.06.2011. 16.48

    Ja policistiem maksātu pieklājīgas algas, tad latviešu puikas , kā arī tie , kuri prot valsts valodu strādātu policijā, nevis brauktu celtniecības darbos ārzemēs. Pati zinu, vienu otrui jaunu čali, kurš nieka algas dēl aizgāja prom no policistiem. labāk mazāk, bet kvalificēti policisti, jo kāda jēga, ja es nevaru kontaktēties ar policistu, kurš nesaprot to, ko viņam saku?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > austrisv 09.06.2011. 10.20

    Andrejs_gr, šāda attieksme arī kultivēja situāciju, kad 20 gadus pēc neatkarības atgūšanas viens otrs vēl nav pamanījis, ka valsts valoda ir latviešu, pie velna…ja jau tagad ņemot darbā cilvēku borē, ka jārunā klienta valodā, kādas vispār šeit varētu būt pretenzijas, ja vien nav apakšpunkts, ka klienta valodai noteikti jābūt krievu(sic!).

    Starp citu, to atlaišanu solīja jau oktobra mēnesī, veselus 7 mēnešus vēl muļļajās ar analfabētiem, ja vēl nebija laika, tad visticamāk nebūs nekad !

    P.S. dažādos portālos izplatīto pasaciņu, ka galvenais ir speciālists un štrunts kādā valodā runā, labāk nestāstīt, jo nevienā normālā zemē, nezinot valsts valodu nevar tikt augstā amatā(izņemot angļu valodu finanšu struktūrās iespējams)!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > austrisv 08.06.2011. 15.09

    to andrejs_gr
    Nesaki viss. Mazāk būs latviski nerunājošo, mazāk būs bruņotu noziedznieku pagonos. Pietiek mums t.s. “profesionāļu”: Čevera, Turlā, Jēkabsona, Jaundžeikara, Godmaņa un Segliņa mīluļu, kas saauguši ar organizēto noziedzību un pilda Maskavas rīkojumus.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Andris 08.06.2011. 13.13

Ja, piemēram, autobusa šoferi katru dienu ierodas darbā šmigā, gadiem ilgi, kaut arī formāli “šim amatam der”, vai arī vienkārši nemāk vadīt autobusu, bet sola kādreiz iemācīties, vai viņu atlaišanai arī vajadzēs izstrādāt īpašu likumu?

+6
0
Atbildēt

0

krisjanis_sondors 08.06.2011. 14.02

“Pagaidām normatīvais regulējums neparedz tiesisku pamatu šādu amatpersonu atlaišanai”
Kā tad ne?! Viņi neatbilst amata prasībām, starp kurām ir valsts valodas prasme konkrētā līmenī.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu