Zarnu vēža skrīninga pētījumam liela iedzīvotāju atsaucība • IR.lv

Zarnu vēža skrīninga pētījumam liela iedzīvotāju atsaucība

13
Dāvis Valbaks, F64

Pārbaudēm pieteikušies četri tūkstoši no 15 000 aicinājumu saņēmušo

Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes sāktais zarnu vēža skrīninga pētījums guvis lielu iedzīvotāju atsaucību – no 15 tūkstošiem izsūtīto testu līdz šim izpildīti un atsūtīti vairāk nekā 4000, aģentūru BNS informēja pētījuma pārstāve Sanita Dika-Bokmeldere.

Pašlaik testi tiek analizēti, un par to rezultātiem iedzīvotāji tiks personīgi informēti aptuveni mēneša laikā pēc testu saņemšanas laboratorijā.

Lai uzlabotu situāciju kolorektālā jeb zarnu vēža jomā, LU pētnieku grupa patlaban veic pētījumu “Organizēta kolorektālā vēža skrīninga pilotpētījums Latvijā”. Šim pētījumam jādod atbilde, kāpēc Latvijā tik maz cilvēku veic zarnu vēža pārbaudi. Projekta mērķis ir noteikt optimālo un ekonomiski izdevīgāko organizētā kolorektālā vēža skrīninga metodi Latvijā. Pētījumā aicināti piedalīties 15 tūkstoši iedzīvotāju vecumā no 50 līdz 74 gadiem, kuri iepriekš nav slimojuši ar vēzi un ir izvēlēti pēc nejaušības principa.

“Personu dati, ievērojot nejaušības principu, iegūti Veselības norēķinu centra Veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas norēķinu sistēmā. Iesaistītie sadalīti trīs vienādās grupās, kurām tika izsūtīti atšķirīgi testi slēpto asiņu noteikšanai. Viens no šiem testiem jau tiek lietots Latvijā, bet divi imunoloģiskie testi līdz šim Latvijā nav lietoti. Pētījumā izmantotos testus iesaka lietot Eiropas resnās zarnas vēža skrīninga vadlīnijas,” paskaidrojusi pētniece Daiga Šantare.

Pētnieki aicina iedzīvotājus, kuri vēl nav izpildījuši saņemtos zarnu vēža skrīninga testus, to izdarīt tuvākajā laikā un nosūtīt laboratorijai. Savukārt tie iedzīvotāji vecumā pēc 50 gadiem, kuri nav iekļauti pētījumā un šogad nav veikuši testu slēpto asiņu noteikšanai izkārnījumos, aicināti doties pie sava ģimenes ārsta un izmantot iespēju veikt šo testu valsts apmaksātās Vēža savlaicīgas atklāšanas programmas ietvaros bez maksas.

Zarnu vēža skrīnings ir jāveic aptuveni 800 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju. Statistika rāda, ka pagājušā gadā zarnu vēža skrīningu veica tikai 7,5% no iedzīvotājiem pēc 50 gadu vecuma.

Komentāri (13)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu