Vēlēšanu dienā prezidenta kandidātiem nav oficiāla vairākuma • IR.lv

Vēlēšanu dienā prezidenta kandidātiem nav oficiāla vairākuma

59
Foto: Ilmārs Znotiņš, AFP-LETA
Indra Sprance

Frakcijas lēmums ir Vienotībai un Nacionālajai apvienībai, bet SC, ZZS un PLL būs “brīvais balsojums”

Saeimā ceturdien notiks Valsts prezidenta vēlēšanas, kurām apvienība “Vienotība” izvirzījusi atkārtotai apstiprināšanai pašreizējo prezidentu Valdi Zatleru, bet pieci Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāti – savu frakcijas biedru, bijušo “Unibankas” vadītāju Andri Bērziņu.

Iepriekš atbalstu Zatlera atkārtotai apstiprināšanai pauda arī apvienība “Par labu Latviju” (PLL), taču pēc Zatlera lēmuma rosināt 10.Saeimas atlaišanu Tautas partija paziņoja, ka neatbalstīs Zatleru, bet pārējiem PLL biedriem būs brīvais balsojums.

Brīvais balsojums būs arī ZZS un “Saskaņas centra” (SC) frakcijās. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis trešdien pēc ilgām pārdomām Ir.lv atzina, ka tomēr balsos par Zatleru, bet tas esot viņa individuālais viedoklis, lielākā daļa pārējo ZZS deputātu, visticamāk, varētu nosliekties par atbalstu savam frakcijas biedram Bērziņam. Savukārt SC brīvais balsojums būšot, jo deputātiem domas daloties – vieni atbalstot Zatleru, citi Bērziņu, bet citiem vispār liekoties, ka prezidenta amatā vajadzētu kādu citu, liecina SC deputātu teiktais trešdien pēcpusdienā apvienības frakcijas sēdē.

Kā liecina Ir.lv rīcībā esošā informācija, SC, līdz galam nepozicionējoties, patur iespējas līdz balsojumam vēl runāt par atbalstu vienam, otram vai kādam trešajam kandidātam, kas varētu tikt virzīts nākamajās vēlēšanās. Politiķi neoficiāli atzīst, ka Zatlera izredzes atkārtoti nonākt šajā amatā ir reālas, ja bez SC politiķiem arī visi tie, kas publiski solījuši atbalstu, tā arī nobalso.

Zatlera ievēlēšana ļautu viņu atbalstošajām partijām nākamajās vēlēšanās ļautu parādīt sevi kā spēkus, kas arī cīnās pret oligarhiem. Tāpat partijas var nevēlēties Zatlera personā radīt sev spēcīgu konkurentu vēlēšanās.

Tiesa, reāli iespējama arī situācija, ka nevienu no kandidātiem ceturtdien prezidenta amatā neapstiprina, tas ļautu politiķiem nākt ar “spilgtu, tautas mīlētu kandidatūru, kas sabiedrības acīs reabilitētu 10.Saeimu”, atzina vairāki deputāti. Kā viena no šādām kandidatūrām minēta eksprezidente Vaira Vīķe – Freiberga, pret kuru neiebilstu arī SC, kas jau savulaik par viņu balsoja, vai arī bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis. Atkarībā no SC gala lēmuma nav izslēgtas arī Andra Bērziņa izredzes.

Komentāri (59)

disassociative 01.06.2011. 23.13

Pa šīm dienām man nav gadījies redzēt nevienu aptauju, kurā Bērziņš būtu līderis. Visur vienos vārtos Zatlers. Tas ir sabiedrības viedoklis. Sabiedrība, pēc būtības, ir Saeimas darba devējs un Saeimai būtu jāpauž sabiedrības viedokli. Skaidrs jebkuram no mums, ka tā nenotiks. Tas ir vēl viens aspekts, kāpēc Zatleram bija taisnība, iniciējot Saeimas atlaišanu. Mums nav nepieciešama Saeima, kas neņem vērā sabiedrības viedokli.

+18
0
Atbildēt

8

    Dina Repša > disassociative 02.06.2011. 10.19

    >> alias
    Kas īsti ir šī “sabiedrība”? Un kā šādas sabiedrības viedokli var pārbaudīt? Protams, Valda solis BIJA cieņas vērts, bet… Mani interesētu: CIK “sabiedrības” pārstāvju spētu argumentēti pamatot – Kāpēc?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > disassociative 02.06.2011. 09.42

    Laiks aizmirst termiņu “migranti”, mums tagad pašiem savu migrantu Eiropā pietiek.
    Tagad viņi ir Latvijas pilsoņi, vai kādam patīk, vai nepatīk.
    Un galīgi ne visi spriež tik primitīvi, kā tas tavs piemērs, un taisni tiem jau nav par ko balsot, jo par SC tie balso nelabprāt vai nebalso.
    Jā, tādi ir mazākumā, bet, tu gribi teikt, latviešu elektoratā loģiski domājošo ir vairākums?
    Tad jau mums nebūtu PLL un ZZS tik lielā daudzumā visus gadus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > disassociative 02.06.2011. 10.20

    Dzeris – Atliksim šo mūsu mūžīgo tēmu uz nākošajām dienām, tad, kad būs skaidrāks kļuvis redzams, kas ir kas :)

    Bet, ja par mūsu pašu migrantiem, tad ir milzīga atšķirība starp latvieti pasaulē un karojošu sirpja un āmurnesēju Latvijā, kurš te ieklīdis no austrumiem. Neesmu dzirdējis par to, ka latvieši censtos pārlatviskot kādu no savām mītnes zemēm, gluži otrādi, latvieši par savu naudu uztur savas svētdienas skolas un kopj svešumā savu latvietību jau kuro paaudzi pēc kārtas. Viņi neuzbāžas vietējiem nodokļu maksātājam ar savām prasībām, lai arī paši maksā nodokļus savai mītnes zemei.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > disassociative 02.06.2011. 09.20

    Nu, ja par krieviski runājošajiem migrantiem, tad – pārspiedīšu vēlreiz komentu šeit no rus Delfiem, kurš, manu prāt ir izcils savā vienkāršībā un loģikā ar kuru skaidrot SC elektorāta viedokli par mūsu valsti

    верю, 01.06.2011 16:12
    Мне нет дела до Лембергса или другого.
    Точно знаю, что люди с деньгами быстрее пойдут навстречу русскояязычным латышам, чем люди не говорящие по русски и воюющие с олигархами.
    русскоязычным латышам лучше поддержать олигархов в противовес нацистам чиновникам.
    С “олигархами” всегда проще договориться.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > disassociative 02.06.2011. 09.13

    Ja Zatlers vai Striķe neizveidos jaunu partiju, pēc kuras liels pieprasījums sabiedrībā – pilnīgi iespējams, ka nākamā Saeima būs līdzīga šai, jo ZZS reitings nekrīt, tās elektorāts, izskatās, ir akls, kurls un atrodas komā, pamostoties tikai, kads jābalso.
    SC atbalsts pat varētu kristies, jo daudziem Urbja pēdējais gājiens ļoti nepatīk, no otras puses – krieviem, īstenībā, vairāk tāpat nav par ko balsot, un jaunā partija, iespējams, savāktu arī daļu to balsu, tāpat, kā daļu V, daļu no tiem, kas nebalso, varbūt, daļu no ZZS.
    Ņemot vērā, ka arī VL celsies, tad būtu cerība izveidot ko normālu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > disassociative 02.06.2011. 08.21

    Mums nav nepieciešama Saeima, kas neņem vērā sabiedrības viedokli. ++++ bet Saeimu taču ievēl ne tik vien sabiedrība, bet pat mūsu valsts pilsoņi :) Saeima ir, kā teikt, valsts pilsoņu viedokļa esence.
    Tas ka 20 gadu laikā ne reizes nav bijis tā, ka Saeimas un sabiedrības viedoklis saskanētu ilgāk par vienu dienu pēc vēlēšanām, tas, manu prāt, liecina tikai par to, ka ar sabiedrību kaut kas nav kārtībā.
    Tādēļ šāda bilde šorīt pirms prezidenta vēlēšanām, tādēļ man arī tik lielas bažas par nākošajām vēlēšanām uz kurām sabiedrība šobrīd liek tik lielas cerības.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > disassociative 02.06.2011. 05.41

    ar Maiziiti jau bija taspats , bet pie mums priekšaa noliek kretiinus ( pa sairaiņaa modei), taadeeļ jau tagad diezvai citu ko sagaidiisi

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > disassociative 01.06.2011. 23.28

    Pirms 4 gadiem Endziņa reitings arī bija ap 80%, un ko ievēlēja?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 01.06.2011. 23.02

skatījos domburšovu. Zatlers dabūja 4000 [varbūt 5000, īsti nenofiksēju]balsojumus būt par prezi, bērziņš nepilnus simts!!!!!!!!Daudze ir drausmīgs cilvēks , mugurā čekista kitel jeb uz rokas fašista apsēju, pilnīgi viņa ģīmis derētu politbiroja fotogrāfijai uz sienas oktobra revol. svētkos .

+17
0
Atbildēt

1

    austrisv > dace_ampermane 02.06.2011. 09.01

    Kāds kungs(lembis) tāds kalps(Daudze)!
    Žēl bija skatīties, kā šim kungam(Daudzem) jāturpina melot- runājot nesakarīgas frāzes, jo argumentu tad nav1

    +1
    0
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 01.06.2011. 22.57

Bērziņš jau kuro dienu smejas. Neatgriezeniski?

+10
0
Atbildēt

5

    Una Grinberga > gundega_heiberga 02.06.2011. 09.13

    Jaunā Saeima var atcelt prezidentu ar 50 balsīm!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > gundega_heiberga 02.06.2011. 09.46

    Ja ievēl normālu Saeimu un par prezidentu ir ievēlēts Lemberga ieliktenis tirliņš pseido-banķieris Bērziņš, tad pastāv arī tāds variants.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > gundega_heiberga 02.06.2011. 09.37

    Nav tik vienkārši:
    “51. Uz ne mazāk kā puses visu Saeimas locekļu priekšlikumu, Saeima slēgtā sēdē ar ne mazāk kā divu trešdaļu visu Saeimas locekļu balsu vairākumu, var nolemt atlaist Valsts Prezidentu. Pēc šāda lēmuma Saeima nekavējoši ievēl jaunu Valsts Prezidentu.”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kdaljajev > gundega_heiberga 02.06.2011. 08.31

    Smaids pazudīs,kad uzsāks kriminālprocesu par Kājiņām kur izmantota ES nauda.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > gundega_heiberga 02.06.2011. 08.59

    Ceru, ka tik daudz nekaunības nebūs faktiskajai koalīcijai(ZZS+SC+PLL), un viņi neieliks veco padomjalika nomenklatūristu Bērziņu, kurš pat vienu sakarīgu teikumu nespēj pateikt, bet pasludināts nezin kāpēc par tautsaimnieku par apsmieklu visiem.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu