10.Saeimas vēlēšanu kampaņām pretlikumīgi izlietoti 93 000 • IR.lv

10.Saeimas vēlēšanu kampaņām pretlikumīgi izlietoti 93 000

20
Foto: Jānis Saliņš, F64

PLL par 44 000 latu pārsniegusi atļauto izdevumu apmēru

Veicot 2010.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudi, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) konstatējis, ka partiju apvienība “Par labu Latviju” (PLL) ir pārsniegusi likumā noteiktos priekšvēlēšanu izdevumus par vairāk kā 40 tūkstošiem latu, bet trīs politiskie spēki ir pieņēmuši prettiesiskus dāvinājumus kopumā gandrīz 50 tūkstošu latu apmērā.

Vēlēšanu deklarāciju pārbaudes rezultātā KNAB sāka administratīvā pārkāpuma lietas par pārkāpumiem 12 partiju un to apvienību priekšvēlēšanu kampaņu finansēšanā. No tām 11 tika sauktas pie administratīvās atbildības. Kopsummā uzlikti naudas sodi par 4200 latiem. Pret vienu no partijām lietvedība tika izbeigta pārkāpuma mazsvarīguma dēļ, izsakot partijai mutvārdu aizrādījumu.

KNAB pieņēmis arī lēmumus 40 administratīvā pārkāpuma lietās par plašsaziņas līdzekļu pieļautajiem pārkāpumiem.

Veicot pārbaudi, KNAB secinājis, ka PLL pārsniegusi priekšvēlēšanu izdevumu apmēru par 44 tūkstošiem latu, ko veido tā saucamās trešās personas apmaksātās priekšvēlēšanu aģitācijas izmaksas un neatļauts dāvinājums no kādas komercsabiedrības, kas no saviem līdzekļiem samaksājusi par partiju apvienības priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanu televīzijā. Līdz ar to PLL pienācās priekšapmaksas atlaide 25% jeb 43 560 latu apmērā.

Savukārt partija “Daugava-Latvijai” pieņēmusi neatļautu dāvinājumu (juridisku personu ziedojumu) 1,3 tūkstošu latu apmērā par reklāmas izvietošanu radio, bet “Zaļo un Zemnieku savienība” – 4,6 tūkstošu latu apmērā par reklāmas izvietošanu televīzijā, radio, internetā un laikrakstos.

Par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijās pie atbildības sauktas arī “Atbildība”, “Daugava-Latvijai”, “Par Labu Latviju”, “Par prezidentālu republiku”, “Ražots Latvijā”, “Saskaņas Centrs”, “Vienotība”, “Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”, “Zaļo un Zemnieku savienība” saukti pie administratīvās atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijās.

KNAB konstatējis, ka kopā partiju un to apvienību deklarācijās nebija norādīti izdevumi, uz kuriem attiecas priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi – gandrīz 90 tūkstošu latu apmērā un gandrīz 13 tūkstošu latu – uz kuriem neattiecas priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi.

Lai uzraudzītu, vai partijas ievēro tām noteiktos priekšvēlēšanu izdevumu ierobežojumus, visa priekšvēlēšanu perioda laikā KNAB pārbaudīja vairāk kā 1380 raidorganizāciju, preses izdevumu, partiju un to apvienību, deputātu kandidātu un ar politiskajām organizācijām un to apvienībām nesaistīto personu iesniegtos paziņojumus par noslēgtajiem līgumiem par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu un priekšvēlēšanu izdevumu izmantošanu.

KNAB konstatējis, ka kopumā priekšvēlēšanu aģitācijai partijas un to apvienības izlietojušas vairāk kā 3,7 milj. LVL.

Likumā noteiktais 10.Saeimas priekšvēlēšanu periods bija no 2010.gada 5.jūnija līdz 2.oktobrim. Tikai ar vēlēšanu kampaņu saistīto izdevumu segšanai partijas un to apvienības drīkstēja izlietot ne vairāk kā 571 tūkstoti latu katra. Tomēr izdevumu ierobežojumi neattiecās visu veidu reklāmas materiālu sagatavošanu, vēlēšanu kampaņas plānošanu, sagatavošanu un organizēšanu, kampaņā iesaistīto personu darba algu izmaksām un citiem maksājumiem fiziskajām personām, kustamas un nekustamas mantas īrēšanu vēlēšanu kampaņas vajadzībām, laikrakstu, žurnālu, biļetenu, grāmatu un citu iespiedtehnikā sagatavotu izdevumu publicēšanu vēlēšanu kampaņas vajadzībām, kā arī citu ar vēlēšanu kampaņu saistīto izdevumu segšanu.

Komentāri (20)

Una Grinberga 31.05.2011. 14.24

Tā ir kārtējā Sorosa sabotāža! Cik var! http://www.youtube.com/watch?v=u9YkNyp9Lao&feature=share

+16
0
Atbildēt

2

    ilona_bulane > Una Grinberga 31.05.2011. 16.37

    ha haa.. Kravcovu par izglitibas ministru!!!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Una Grinberga 31.05.2011. 14.39

    Trakoti labs!
    Taču diezin vai tie visi latviešu vēlētāji, kuri balsoja par lembi, vairs par viņa kabatas partiju balsos, bet lai tik domā , kā vēlas. Nupat jau šodien vēl vienu dāmu labākajos gados apgaismoju, kas draud arī lauciniekiem un labām zemnieku saimniecībām, ja balsos par zagli, kurš visu ,kā tāda žurka, ar Krasovskas palīdzību, savelk savā Ventspils alā ( gan ES fondu līdzekļus, gan valsts budžeta līdzfinansējumu),un tad nekaunās plātīties pat LTV1 dalot bērniem konfektes. Tirliņš spoži dzeltenajā žaketē!

    +11
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 31.05.2011. 14.28

Tātad tagad PLL ir parādā valstij 2 miljonus UN 44 tūkstošus? Un kad ir samaksas termiņš?

+12
0
Atbildēt

1

Tane-Dane 31.05.2011. 15.50

Partijas uzsildījušas ekonomiku par veseliem 93 000. Labi, ka nepārkarsa.

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu