Endziņš aicina prezidentu apsvērt Saeimas atlaišanu • IR.lv

Endziņš aicina prezidentu apsvērt Saeimas atlaišanu

25
Attēlā: Aivars Endziņš.

ST vadītājs uzskata, ka Zatleram situācija nopietni jāpārrunā ar politiskajiem spēkiem

Bijušais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Aivars Endziņš, ņemot vērā Saeimas lēmumu neļaut kratīšanas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, aicina Valsts prezidentu Valdi Zatleru apsvērt parlamenta atlaišanu, vēsta aģentūra BNS.

Endziņš piektdien intervijā Latvijas Televīzijā pauda simtprocentīgu pārliecību, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktās kratīšanas ir pamatotas un ir savākti apjomīgi pierādījumi iespējamām nelikumībām. “Skaidrs, ka tās personas, pret ko tas ir vērsts, mēģina to pārvērt par politisku farsu,” teica Endziņš.

Viņš uzskata, ka KNAB aktivitāšu saistīšana ar prezidenta vēlēšanām ir mēģinājums novērst uzmanību. Jautāts, vai Saeima pēc šāda balsojuma būtu jāatlaiž, bijušais ST priekšsēdētājs norādīja, ka prezidentam tas būtu “ļoti nopietni jādomā”. “Jebkurā gadījumā, Saeimas viens atsevišķs balsojums vēl neliecina un nedod pamatu atlaišanai, bet tas prasa ļoti nopietnu situācijas izvērtējumu. Jāņem vērā tas, ka prezidents arī riskē ar savu statusu, jo, ja viņu referendumā tauta viņu neatbalstīs, es gan domāju, ka tauta noteikti atbalstītu, tad prezidents zaudētu amatu. Zināmā mērā ir prezidentam jāskatās pār plecu, kā tas būs,” teica Endziņš.

Pēc viņa teiktā, prezidentam situācija nekavējoši ļoti nopietni jāpārrunā ar politiskajiem spēkiem. “Mēs esam demokrātiska valsts un visiem būtu jābūt vienādiem likuma priekšā,” piebilda Endziņš.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē neatbalstīja KNAB lūgumu veikt kratīšanu Saeimas deputāta Šlesera dzīvesvietās. KNAB lūdza veikt kratīšanu Šlesera faktiskajā dzīvesvietā Jūrmalā un deklarētajā dzīvesvietā Rīgā. Par kratīšanas veikšanu balsoja 35 deputāti no “Vienotības” un Nacionālās apvienības, pret bija septiņi, bet atturējās 37.

KNAB vēstulē Saeimai norāda, ka 20.maijā birojā sākts kriminālprocess pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Komentāri (25)

silvija_vitina 27.05.2011. 11.39

Man nav īpašu ilūziju par nākamo sasaukumu, taču pašreizējais ir pierādījis PILNĪGU nihilismu. Zatleram jārīkojas. Un ja to nedarīs viņš, tas jādara man, tev, mums. Un nav pat būtiski, ko dabūsim vietā, par to man nav īpašu ilūziju, taču būtiski ir radīt precedentu, ka vieta Saeimā nav uz 4 gadiem iecirsta. Neviena partija nepavilks kampaņas, ja tās nāksies rīkot ik pēc gada. Partijām nāksies domāt, kā nevis nosēdēt, bet nostrādāt 4 gadus.

+37
0
Atbildēt

2

    and_krumins > silvija_vitina 28.05.2011. 13.39

    Es rosinu doties uz pili lielā skaitā un palīdzēt prezidentam aptvert virzienu, kurā jādodas..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > silvija_vitina 27.05.2011. 14.54

    es tomeer ceru , ka viena daļa ļaužu buus pamodušies un diez vai balsos par valsts nozadzeeju partijaam , taisni tagad tas buutu reaali daraams , jo peec šii peerkona speeriena ar jaunu sparu atsaaksies melu laviina un ļaužu zombeešana , Zatlerim jau ar nav ko zaudeet , jo var jau arii nepaarveeleet… šii saeima jau veel briesmiigaaka par iepriekšeejo .

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Gunārs Zaķis 27.05.2011. 11.26

Tāpēc es domāju, ko Šlesers ar Šķēli tik ļoti raujas uz to Saeimu, jo tagad līdz viņiem var tikt tikai atlaižot to. Un uz to Zatlers tomēr nav spējīgs..

+10
-1
Atbildēt

2

disassociative 27.05.2011. 13.11

LETA:

Valsts prezidenta kancelejas paziņojums
Publicēta: 13:03 27.05.2011.
2011.gada 27.maijs.
Informāciju sagatavoja Latvijas Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.
Sestdien, 28.maijā, pulksten 21:00 Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio tiks pārraidīts Valsts prezidenta Valda Zatlera paziņojums. Valsts prezidents uzrunās Latvijas tautu par stāvokli valstī.

+8
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu