Gada balvu arhitektūrā piešķir izstādei par arhitekti Martu Staņu • IR.lv

Gada balvu arhitektūrā piešķir izstādei par arhitekti Martu Staņu

28
Attēlā: Balvas ieguvēji Mārtiņš Pīlēns (K), Edgars Zvirgzdiņš (C) un Ieva Žībārte (L).

Līdzās ierasta veida projektiem šogad redzami arī pilnīgi cita rakstura pieteikumi

Latvijas arhitektūras “Gada balva 2010” piešķirta izstādei “Aiz priekškara. Arhitekte Marta Staņa”, kas notika no 2010.gada 5.novembra līdz 19.decembrim, vēsta aģentūra LETA.

Izstādes kuratore bija Ieva Zībārte (Arhitektūras veicināšanas fonds), izstādes arhitekts – Mārtiņš Pīlēns (“1 PLUS 1 studija”), izstādes grafikas dizaineris – Edgars Zvirgzdiņš (“Associates, Partners et Sons”).

Par Latvijas arhitektūras labāko darbu skates laureātiem atzīti mobilā dizaina māja “Esclice”, kuru izstrādāja arhitektu biroja “Arhiidea” arhitekti Toms Kokins, Mārtiņš Hermansons, Ēriks Grūbe, Meža skolas komplekss Rīgā, kuru izstrādāja “Arhitektūras birojs Forma”, projekta vadītāja arhitekte Ināra Kārkliņa, kā arī ēku komplekss “8 melnie – Kurzemes sēta Līči”, kuru izstrādāja arhitektu birojs “NRJA”, arhitekti Uldis Lukševics, Ieva Lāce, Linda Leitāne, Ints Menģelis.

“Līdzās daudzveidīgajiem “pierastajiem” projektiem, redzam arī pilnīgi cita rakstura pieteikumus – izstāžu konceptus un iekārtojumus, kas raksturo arī to, ka mūsu amata brāļi un māsas var un spēj piemēroties dažādām situācijām, kā arī vēl reizi pastiprina domu, ka arhitektam darbs ir visapkārt un ka arhitektūra nav vairs tikai “māju būvēšana” – tā ir arī dzīves vides un arī procesu projektēšana,” arhitektūras skates rezultātus komentēja LAS padomes priekšsēdētājs arhitekts Andris Kronbergs.

Skatei bija jāiesniedz pēdējos divos gados izstrādāti un realizēti arhitektūras objekti – jaunbūves, publiskas ēkas, daudzstāvu dzīvojamās ēkas, savrupmājas, ražošanas objekti, pārbūves, restaurēti kultūras pieminekļi, pilsētvides dizaina risinājumi, ainavas un dārzi, iekštelpas -, kas nodoti ekspluatācijā līdz 2011.gada 15.februārim, kā arī ideju projekti un konkursa darbi.

Jau otro gadu darbi netika grupēti pa nominācijām, bet ir sadalīti divās kategorijās. A kategorijā ir jaunbūves, pārbūves, restaurētas ēkas, ainavu arhitektūras objekti, interjeri, bet B kategorijā – projekti (meti, skiču projekti, vīzijas, plānojumi).

Tehniskās komisijas žūrijas priekšsēdētājs pagājušā gada laureāts arhitekts Pēteris Bajārs, arhitekti Pēteris Venckovičs, Sandra Treija, Kristīna Briķe,arhitektūras kritiķis Artis Zvirgzdiņš un dizainers Andrejs Broks no skatei iesniegtajiem 58 darbiem uz otro kārtu izvirzīja 25 darbus – 23 kategorijā A un 2 projektus kategorijā B.

Otrās kārtas darbus izvērtēja un laureātus noteica starptautiska žūrija – Darius Osteika no Lietuvas, Indreks Peils no Igaunijas, Stjuarts Diksons no Lielbritānijas un Anastasija Smirnova no Nīderlandes. Balvas pasniegs Kultūras ministrijas pārstāvis un starptautiskās žūrijas locekļi.

Pasākumu organizēja Latvijas Arhitektu savienība, finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, skates dalībnieki un sponsori.

Komentāri (28)

Aivars Krauklis 22.05.2011. 16.05

Pamatoti. Gadās jau te arī kāda patīkama ziņa.
Tomēr mellās mājas būtu interesanti apraudzīt un pavērtēt pēc gadiem pieciem.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu