Lembergs šobrīd atbalstot gan Zatleru, gan Bērziņu • IR.lv

Lembergs šobrīd atbalstot gan Zatleru, gan Bērziņu

40
Foto: Nora Krevneva
Indra Sprance

Ventspils mērs norūpējies par Valsts prezidenta vēlēšanu procesa nedemokrātiskumu, tāpēc atbalstot konkurenci

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) atbalstītu gan pašreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera, gan Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītāja Andra Bērziņa kandidatūras Valsts prezidenta amatam, piektdien preses konferencē paziņoja Lembergs, vēstī aģentūra LETA.

“Es esmu paudis atbalstu jau agrāk Valda Zatlera kandidatūrai, un es nemainu savu viedokli, bet, ja Bērziņa kungs nolems, ka viņš tomēr vēlas startēt un ir kāds, kas viņu izvirza, tad, protams, Andra Bērziņa kandidatūru es arī atbalstīšu. Man, paldies Dievam nav jābalso,” sacīja Lembergs.

Lai izšķirtos, kurš no iespējamajiem kandidātiem ir labāks, būtu nepieciešams rīkot vairākas publisko debašu kārtas televīzijā. Ventspils mērs akcentēja – tad, ja būtu divi kandidāti, situācija tomēr būtu atšķirīga nekā tad, ja kandidētu tikai viens. Lai arī atbalstāmi būtu abi kandidāti, viens tomēr varbūt būtu mazliet labāks.

“Šobrīd starp šiem diviem iespējamajiem kandidātiem es atbalstītu abus, bet šodien ir 20.maijs, šodien nav jūnijs,” piebilda Lembergs.

Kā skaidroja Ventspils mērs, Bērziņš pats izrādījis iniciatīvu, ka, iespējams, gribētu būt Valsts prezidenta amata kandidāts, lai gan pašlaik viņš galīgo lēmumu vēl neesot pieņēmis. Bērziņš šajā jautājumā vēlējies noskaidrot arī Lemberga viedokli. “Es viņam teicu – viss atkarīgs, cik ir balsis, jo nav jēgas, ka tiek virzīta kāda kandidatūra, ja viņai nav pietiekami liels balsu skaits,” informēja Lembergs.

“Tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka Valda Zatlera kandidatūra būtu slikta vai nepieņemama, un ZZS frakcija nav lēmusi, kā rīkoties šajā gadījumā. Arī mūsu partijas “Latvijai un Ventspilij” valdē mēs šo jautājumu neesam skatījuši, tā kā tas ir pilnīgi svaigs. Pirmā tāda saruna mums varētu būt šodien,” preses konferencē informēja Lembergs.

Ventspils mērs akcentēja, ka tad, ja būtu konkurence, Valsts prezidenta ievēlēšanas process būtu ievērojami demokrātiskāks. “Pie kam Zatlera kungs jau ir četrus gadus strādājis, un, ja viņam nebūtu alternatīva vēlēšanām, tad iznāktu tāds diezgan austrumniecisks politisks stāsts, kādus mēs zinām Kazahstānā, Azerbaidžānā un Uzbekistānā,” savu viedokli pamatoja Lembergs.

Ja Bērziņš izlems kandidēt un būs kāds, kas viņu izvirza, tad būtu interesanti pavērot publiskās debates starp prezidenta kandidātiem, un līdz ar to deputātiem un visai Latvijas sabiedrībai būtu iespēja vairāk izprast deputātu kandidātu redzējumu svarīgākajās valsts dzīves jomās, skaidroja Lembergs.

Ja Bērziņš piekristu kandidēt un tiktu izvirzīts, tad jau “būtu divas ļoti labas kandidatūras, un tad, protams, šī demokrātijas izpausme būtu acīmredzami citā kvalitātē”, atzina Lembergs.

Ventspils mērs pauda uzskatu, ka arī citām amatpersonām, ko ievēl Saeima, vēlēšanu procesā vajadzētu būt vismaz diviem kandidātiem. Pēc Lemberga domām, vēl labāk būtu, ja visām Saeimas frakcijām būtu pienākums virzīt savu kandidātu.

Jau vēstīts, ka kandidātus Valsts prezidenta vēlēšanām deputāti var iesniegt no 19.maija līdz 24.maijam. Apvienības “Vienotība’ un “Par labu Latviju” atkārtotai apstiprināšanai šajā amatā izvirzījušas Zatleru, bet deputāts Andris Bērziņš, kurš Saeimā ievēlēts no ZZS saraksta, žurnālistiem ceturtdien paziņoja, ka izvērtē iespēju startēt Valsts prezidenta vēlēšanās. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Ir.lv skaidroja, ka Bērziņš atnācis pie viņa un pavēstījis, ka vēlētos būt prezidents. Pat Bērziņš žurnālistiem gan atzina, ka pirms šādas idejas apsvēršanas viņš esot šo jautājumu pārrunājis ar dažiem cilvēkiem, tajā skaitā Lembergu. Arī Bērziņš norādīja, ka neesot pieņemama situācija, ja ir tikai viens Valsts prezidenta kandidāts. tas viņam atgādinot situāciju Baltkrievijā. “Līdzīgi kā Baltkrievijā, kad viens ir pie varas un ar visiem līdzekļiem viņš tiek dzīts uz priekšu. Dieva dēļ, es nepārmetu [Valdim] Zatlera kungam, bet process man liekas dikti līdzīgs, “ pauda Bērziņš. Savu galīgo lēmumu – piedalīties vēlēšanās vai nē viņš paziņos pirmdien pēc ZZS valdes sēdes.

 

Komentāri (40)

raimonds_bossltd 20.05.2011. 17.36

Demokrātiskais Ventspils mērs amatā jau tik pat ilgi, cik demokrāts Nazarbajevs.

+18
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > raimonds_bossltd 20.05.2011. 18.21

    Jā, vēl no pirmsneatkarības laikiem. Toreiz laikam amats saucās Partijas Komitejas sekretārs. Protams – vienīgās un pareizās – Komunistiskās partijas.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 20.05.2011. 17.30

Atvainojos par izteicienu, bet šī ziņa ir pilnīgākais “buļļa sūds”. Vai “Ir” redakcija turpinās pārējo mediju praksi citēt katru Puzes hercoga atraugu? Vēlreiz atvainojos par nekulturālu valodu!

+15
0
Atbildēt

0

raimondsb_mail_lv 20.05.2011. 18.45

Lai redzētu stāstu ar” austrumniecisku politisku “piesitienu, nav jābrauc uz Azerbaidžānu. Pietiek pakatīties Ventspils virzienā. Un drīz, rādās, visa valsts būs tāda. Jābalso Lembergam, protams, nav. Viņam tikai jādod komandas par ko balsot. Lembergam taisnība, ka mūsu valsts ir koncētrācijas nometne, kuras uzraugs un priekšnieks viņš ir. Mēs esam ķīlnieki viņa zaglīgajās rokās. Var tikai pabrīnīties par tiem demagoģijas, melu un divkosības tekstiem, kas nāk ārā no Lemberga un Brigmaņa. Kas tur Vienotībai atbild par tām ” zemdeķa spēlēm “? Šķiet Jaunups. Nu tad lai strādā zem tās segas un dod rezultātus. Ja ne, tad lai tur arī paliek. Jācer, ka varbūt būs kāda kompromisa figūra, jo diezgan bieži Lembergs un Šķēle uz to ir aplauzušies. Viens no Šķēles sarkano punduru iemīļotajiem jokiem bija – ” ir patīkami iemest kādu godīgu cilvēku atbildīgā amatā un pēc tam no malas noskatīties, kā viņš pakāpeniski sabojājas un korumpējas”. Bet prakse rāda, ka daudzreiz tomer godīgums uzvar. Atcerēsimies Loskutovu, kas bija kompromisa figūra ( Repše gribēja Strīķi ) un nekas, izrādījās godīgs. Atcerēsimies Maizīti( arī bija kompromiss ), kas nesalūza un neklanījās Lembergam. Zatlers arī, lai gan zoodārzā piedzima, bet par dzīvnieku tomēr nepārvērtās. Kad Latvija tiks vaļā no ši ļaundabīgā audzēja Lemberga? Varbūt Anglijas ķirurgi mums palīdzēs? Un ja arī izoperēs to astoņkāji, tad vēl ilgi gadi būs vajadzīgi starošanai un ķīmijai.

+14
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > raimondsb_mail_lv 20.05.2011. 19.00

    Domāju, ka zemdeķa spēlēs arī vajadzētu pēc vecumiem vai kategorijām spēlētājus šķirot. Par laimi vai par nelaimi Jaunups, Āboltiņa un citi tanīs spēlēs ir tikai bērnudārza līmenī, kur pretīm – otrā puse – politiskajās un mafiozajās biznesa cīņās rūdītie demagogi un shēmotāji. Tāpēc nav jācenšas sacensties, un nav jāielaižas tanīs spēlītēs.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu