Pārbaudīt deputāta valodas prasmes varēs lūgt 20 kolēģi • IR.lv

Pārbaudīt deputāta valodas prasmes varēs lūgt 20 kolēģi

28
Foto: Ieva Čīka, LETA

Saeima otrajā lasījumā atbalstījusi grozījumu parlamenta Kārtības rullī

Saeimas deputāta valsts valodas prasmes pārbaudi varēs rosināt ne mazāk kā 20 viņa kolēģi. To paredz ceturtdien Saeimā otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi parlamenta Kārtības rullī, vēsta aģentūra LETA.

Atbalstītā grozījumu redakcija paredz – ja ne mazāk kā 20 deputāti apšauba, ka kāds deputāts prot valsts valodu profesionālo pienākumu veikšanai nepieciešamajā apjomā, viņiem ir tiesības iesniegt lēmuma projektu par attiecīgā deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi. Lēmuma projektam pievienojams faktisko apstākļu izklāsts.

Prezidijs Saeimas sēdē ziņos par saņemto lēmuma projektu, un parlaments to bez debatēm nodos Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija mēneša laikā slēgtā sēdē jāizvērtē lēmuma projektu par deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi un sniegs Saeimai atzinumu par to. Uz Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdi uzaicinās attiecīgo deputātu un Valsts valodas centra pārstāvi.

Ne vēlāk kā desmit dienas pēc komisijas atzinuma iesniegšanas lēmuma projektu par attiecīgā deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi iekļaus Saeimas sēdes darba kārtībā.

Ja Saeima nolems sūtīt deputātu uz valsts valodas prasmes pārbaudi, šo pārbaudi ne vēlāk kā piecu mēnešu laikā veiks Valsts izglītības satura centrā. Pārbaudījumu šajā termiņā varēs veikt ne vairāk kā divas reizes. Ne mazāk kā desmit deputāti varēs iesniegt lēmuma projektu par valsts valodas pārbaudes termiņa pagarināšanu.

Ja Saeimas deputāts nepiekrīt pārbaudes rezultātiem, viņš tos var desmit dienu laikā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā apstrīdēt.

Ja tiek konstatēts, ka Saeimas deputāta valsts valodas zināšanas ir neatbilstošas normatīvajos aktos noteiktajam līmenim vai deputāts noteiktajā termiņā nav veicis pārbaudi, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija 15 dienu laikā iesniedz Saeimā lēmumu projektu par deputāta izslēgšanu no Saeimas sastāva.

Šo jautājumu parlamentā sāka apspriest pēc opozīcijā esošās nacionālās apvienības “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājuma par apvienības “Saskaņas centrs” deputāta Valērija Kravcova izslēgšanu no Saeimas viņa nepietiekamo valsts valodas zināšanu dēļ.

Saeima tika apspriesta iespēja izslēgt Kravcovu no parlamenta sastāva latviešu valodas nezināšanas dēļ, tomēr tika konstatēti dažādi juridiski šķēršļi šāda lēmuma pieņemšanai. Savukārt pats Kravcovs apgalvoja, ka centīgi apgūstot latviešu valodu.

Komentāri (28)

kristaps_drone 19.05.2011. 16.22

Vienkāršu lietu padarīja tik sarežģītu un laikietilpīgu – mēnesi lems, tad pieņems lēmumu, tad piecu mēnešu laikā veiks pārbaudi! Pa šo laiku pat kravcovs, cītīgi mācoties, var pamatīgi uzlabot savas zināšanas! Un ne vārda par deputāta godaprātu – par to, ka kāds šaubās par deputāta zināšanām, viņš, deputāts, pats aiziet uz valodas pārbaudi! Tāda, lūk, ir morāle un ētika mūsu “tautas” kalpiem!

+2
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 19.05.2011. 13.43

Mežu iznīcinātāji tik turpina drukāt un drukāt likumu kalnus. Vesela A4 lapa ar kaut kādām muļķīgām biroktātiskām procedūrām – vai tiešām to nevar iespiest 2 paplašinātos teikumos?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu