Kontrolējamām vielām pievienota ballīšu narkotika mefedrons • IR.lv

Kontrolējamām vielām pievienota ballīšu narkotika mefedrons

25
Foto: Andrius Ufartas, F64

Valdība atbalstījusi kontrolējamo vielu saraksta papildināšanu

Valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) ierosinājumu pastiprināt spēcīga pretsāpju līdzekļa “Palexia” kontroli Latvijā, kā arī kontrolējamo vielu sarakstā iekļaut ballīšu narkotiku mefedronu, ko reklamē kā augu pārtiku un vannas sāli, vēsta aģentūra BNS.

Pērnā gada nogalē Latvijas Zāļu reģistrā ir iekļauti Vācijas firmas “Grünenthal GmbH” medikamenti “Palexia”, kur ir tapentadols. Zāļu valsts aģentūra “Palexia” ir noteikusi recepšu zāļu statusu, piemērojot tām apzīmējumu kā narkotiskajām un tām pielīdzināmām psihotropajām zālēm, kuras izraksta uz īpašām receptēm.

Tapentadols pieder pie tādiem pretsāpju grupas līdzekļiem kā opioīdi. Pētījumi liecina, ka tapentadols ir spēcīgs centrālās darbības pretsāpju līdzeklis, kas var izraisīt pierašanu vai ļaunprātīgas lietošanas draudus. Saindēšanās gadījumā ar šo vielu ir paredzami tādi simptomi kā, piemēram, morfīna lietošanas gadījumā.

Latvijas kontrolējamo narkotisko vielu sarakstā, kurā ir iekļautas ļoti bīstamās narkotiskās vielas, opioīds tapentadols līdz šim nebija iekļauts. Līdz ar to šīs vielas ražošanā, importēšanā, eksportēšanā, izplatīšanā un apritē nebija noteikti pastiprināti uzraudzības un kontroles pasākumi. Tas varēja radīt risku, ka tapentadols un zāles, kas satur šo vielu, tiek ļaunprātīgi izmantotas un nokļūst nelegālā apritē.

Tāpat kontrolējamo vielu sarakstā iekļauta tā dēvetā ballīšu narkotika mefedrons.

Eiropas Savienības Padome 2.decembrī nolēma šai vielai piemērot kontroles pasākumus ES līmenī. Mefedrons ir sintētisks katinons, un internetā to bieži reklamē kā augu pārtiku, vannas sāli vai pētniecības ķimikāliju.

Mefedronam piemīt stimulējošas īpašības, un tas spēj lietotājos izraisīt atkarību. Ņemot vērā tā plašo nelikumīgo izplatību un veselības apdraudējumu, VM rosinās iekļaut šo vielu kontrolējamo vielu I sarakstā kā “vielas un augi, kuru nelegāla aprite un ļaunprātīga lietošana var apdraudēt veselību”.

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu