AM nesaskata iespējas Herberta Cukura pārapbedīšanai • IR.lv

AM nesaskata iespējas Herberta Cukura pārapbedīšanai

11
Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Ministrijā uzskata, ka jautājums būtu jāvērtē prezidenta kancelejas vēsturnieku komisijai

Aizsardzības ministrija (AM) nesaskata iespējas aviatora Herberta Cukura pārapbedīšanai Brāļu kapos viņa pretrunīgi vērtēto darbību dēļ Otrajā pasaules karā, aģentūru LETA informēja AM Preses nodaļas vadītāja Dace Ankipāne.

Ministrijas rīcībā nav resursu, lai izvērtētu jautājumu par bijušo Latvijas armijas kapteini Cukuru, tāpēc šī jautājuma vērtēšana būtu jāuztic vēsturnieku komisijai, kas izveidota Valsts prezidenta kancelejā, skaidroja Ankipāne.

Jau vēstīts, ka aprīļa sākumā Cukura ģimene, kas patlaban dzīvo Brazīlijā, vērsās Rīgas pieminekļu aģentūrā ar ierosinājumu apbedīt latviešu aviatoru Brāļu kapos, taču šī iniciatīva izsauca pretrunīgus viedokļus. Aģentūra uz nenoteiktu laiku ir atlikusi lemšanu par Cukura apbedīšanu Brāļu kapos, jo Cukura pagātnei esot nepieciešama rūpīga izpēte, bet šo darbu vēl neviens nav uzņēmies.

“Brāļu kapi ir militārie kapi, kam ir savas tradīcijas un pieredze par to, kā un kas tajos tiek apglabāts. Tie tomēr ir valsts nozīmes piemineklis un nācijas simbols, kurā mēs nevaram rīkoties pēc privātas iniciatīvas. Jautājums par Cukuru ir noņemts [no dienaskārtības], arī ģenerālprokuratūra vēl nav devusi atbildi, jo šie jautājumi ir jāpēta,” uzsvēra aģentūras direktors Guntis Gailītis. Par jautājuma izskatīšanas atlikšanu aģentūra jau ir informējusi Cukura ģimeni, taču tā turpmākā virzība ir neskaidra.

Lēmumus par militārpersonu apbedīšanu militārajos kapos izskata Brāļu kapu komiteja un Bruņotie spēki, taču tiem nav pienākuma nodarboties ar biogrāfiju pētīšanu. Gailītis aģentūrai LETA sacīja, ka Cukura biogrāfijas izpēte nav ne valsts, ne pašvaldības pienākums, un to vajadzētu uzņemties personām, kas ir ieinteresētas jautājuma noskaidrošanā un virzīšanā. Šobrīd neliela cilvēku grupa, kas uzskata, ka Cukurs par dalību holokaustā tiek apvainots nepatiesi, izteikusi vēlmi dibināt organizāciju, lai pētītu lidotāja pretrunīgo biogrāfiju, tomēr konkrētas ieinteresētās personas Gailītis atturējās nosaukt.

Kapteinis Cukurs ir pretrunīgi vērtēta personība – viņš bija ne tikai talantīgs lidotājs un aviācijas entuziasts, bet arī tiek vainots holokausta īstenošanā.

Komentāri (11)

aivarstraidass 12.05.2011. 13.51

>>> BJL: Situācija interesanta, jo ja tiek pierādīta H.Cukura konkrētā vaina, tad viss kārtībā kā ir.
======
Šķiet, 1995.gadā Brāļu kapos pārapbedīja Rūdolfu Bangerski. Latvijas brīvības cīņās viņš nepiedalījās – tajā laikā karoja kopā ar Kolčaku Krievijas tālajos austrumos un no Mandžūrijas atgriezās Latvijā. Nu un 2.pasaules kara laikā tomēr bija kolaborants – t.sk. piedalījās prettiesiskā okupētās Latvijas iedzīvotāju mobilizēšanā.
Es to nesaku tamdēļ, lai teiktu, ka R.Bangerska piemiņas vietai tur nepiekrīt atrasties, bet lai pasvītrotu domu, ka atdusas vietas izvēlē “konkrētās vainas pierādījumi” tomēr nedrīkst būt noteicošais.

Nebūtu labi, ja sabiedrībā nostiprinātos “Oļiņietes sindroms” (tāda epizode Mērnieku laikos, kur Oļiņiete apgalvo, ka Lienu nevarot apglabāt kapos, jo kas tad varēšot no ķēmiem glābties). Šāda iemesla dēļ būtu labi, ja jautājumu par H.Cukura pārapbedīšanu dzimtenē nerisinātu politikāņi. Bet gan īsi un formāli pārbaudītu pieteikuma atbilstību esošajiem Brāļu kapu kritērijiem – tāpat kā to darītu jebkura cita aizgājēja gadījumā.

Padomāsim, kā jūtas tuvinieki, ja viņu cilvēcīgi saprotamo vēlmi sāk izķidāt Rīgas mērijā, Aizsardzības ministrijā, vazāt pa avīzēm. Vai ir bieži tie gadījumi, kad aizgājēja tuviniekiem pirms iegūt atļauju apbedīšanai ir bez maz vai jāsagādā (nekad nenotikušu) tiesas procesu izziņas, utml. Manuprāt, kapos nevajag ieviest pārejošo un pasaulīgo kņadu. Brāļu kapiem ir komisija – un viņas lēmumam jābūt pamatotam un neviena neapstrīdētam. Lai kāds tas būtu.

+6
-1
Atbildēt

1

    lindamarisfam > aivarstraidass 12.05.2011. 19.53

    Ja mēs runājam par mieru, tad H.Cukurs jau atdusas mierā. Nav gluži tā, ka zem saules nav nevienas citas vietiņas, kur šo likt. Būtībā radinieki paši uzprasās uz pasaulīgo kņadu. Un domāju, ka viņi apzinās, ko dara.
    Bet tās arī ir viņu tiesības, jo tiesas jau nav bijis. Bet tad patiešām jārunā par tiesu (primāri vēsturisko), kuru mēs arī Cukuram esam parādā. Un tas nu nekādi nevar būt kluss pasākums!

    Tas, ka tur atrodas Bangerskis, nenozīmē, ka tā nebija kļūda un ka tāda būtu jāatkārto. (Protams, par kļūdu var runāt tikai, ja tiks pierādīta Cukura vaina.)

    Vai Brāļu kapu komitejā nonāk no politiskajām partijām, ka šie jau klasificējas kā politikāņi?

    P.S. Par nevainības prezumpciju pēc būtības mēs šajā gadījumā nevaram runāt. Cilvēks jau ir notiesāts… un kā vēl! Gan fiziski, gan publiski. Tādēļ neizbēgami ir jāsāk it kā no otra gala – ir jāpierāda nevainība. Būtu vairāk nekā jocīgi izlikties, ka visas viņam izteiktās apsūdzības var ignorēt, jo nav bijis tiesas un it kā darbojas nevainības prezumpcija.
    P.P.S. Šis, starp citu, ir piemērots brīdis šīs tēmas celšanai. Labi sasaucas ar Bin Ladena beztiesas likvidāciju.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

aguslens 12.05.2011. 13.05

Rotaļa, karstā kartupeļa mētāšana, ir izvērsta. Situācija interesanta, jo ja tiek pierādīta H.Cukura konkrētā vaina, tad viss kārtībā kā ir. Ja tiek pierādīts pretējais, tad, ai un vai, karstais kartupelis pārvēršas par tādu mērenu politisko bumbu, ņemot vērā publiski dokumentēto cilvēka noslaktēšanu.

+3
-1
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 12.05.2011. 13.05

Pietiktu aprakt šķēlistu, SCP-odsķilku, latviešu nīdēju, Pabriku, lai problēmu ar Latvijas izcilā dēla, patriota Cukura pārapbēdīšanu, ar viņam pienākošos godu, nevajadzētu būt.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu