Lietuvā ar mūža ieslodzījumu soda bijušo Rīgas omonieti • IR.lv

Lietuvā ar mūža ieslodzījumu soda bijušo Rīgas omonieti

26

Medininku lietā sodīts bijušais omonietis Konstantīns Mihailovs jeb Konstantīns Ņikuļins

1991.gadā notikušajā Medininku robežkontroles punkta slaktiņā apsūdzētajam bijušam Rīgas omonietim Konstantīnam Mihailovam jeb Konstantīnam Ņikuļinam Viļņas tiesa trešdien piespriedusi mūža ieslodzījumu, kā arī likusi valstij samaksāt vairāk nekā divus miljonus litu (408 000 latu), vēsta aģentūras LETA un ELTA.

Spriedumu augstākas instances tiesā var pārsūdzēt līdz 20.maijam.

Mihailovs bija apsūdzēts septiņu Lietuvas policijas un muitas darbinieku nogalināšanā un mēģinājumā nogalināt vēl vienu muitnieku 1991.gada 31.jūlija naktī notikušajā uzbrukumā Medininku robežkontroles punktam pie Baltkrievijas robežas. Pirmstiesas izmeklēšana tika sākta nozieguma dienā.

2007.gadā par aizdomās turamo šai lietā tika atzīts bijušais Rīgas OMON vienības loceklis, 1967.gadā dzimušais Konstantīns Ņikuļins. 2007.gada oktobrī Lietuvas Ģenerālprokuratūra, balstoties uz Eiropas aresta orderi, Latvijas kolēģiem lūdza izdot Ņikuļinu, kas Latvijā jau bija notiesāts par pretvalstisku darbību. Šai laikā viņš bija kļuvis par Konstantīnu Mihailovu, jo savulaik viņam tika piemērota procesuālā aizsardzība kā lieciniekam Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas rajona nodaļas vadītāja Vjačeslava Liscova slepkavības lietā, līdz ar to viņš bija ieguvis pasi uz Latvijas pilsoņa Mihailova vārda. 2008.gada janvāra beigās Mihailovs tika izdots Lietuvai.

Mihailova lietas pirmstiesas izmeklēšanu Lietuvas Ģenerālprokuratūra beidza 2009.gada janvārī. Izmeklēšanas dati ļāva spriest, ka Medininku noziegumā vainojama daļa PSRS Iekšlietu ministrijas karaspēka Rīgas OMON vienības locekļu, kuri tā gada 30.jūlijā apmeklēja Viļņas OMON bāzi.

Izmeklēšana lietā par Lietuvas amatpersonu nogalināšanu notiek vēl pret trim bijušajiem Rīgas omoniešiem – Aleksandru Rižovu, Andreju Laktionovu un Česlavu Mļiņņiku, ko Krievija joprojām neizdod Lietuvai. No daudzajiem Lietuvas Ģenerālprokuratūras pieprasījumiem ļaut nopratināt arī iespējamos Medininku traģēdijas lieciniekus un veikt citas procesuālās darbības, Maskava izpildījusi tikai dažus.

Rižovs, Laktionovs un Mļiņņiks tikuši pieminēti Abhāzijas medijos sakarā ar apbalvojumiem, ko viņi esot saņēmuši kā “Sanktpēterburgas brīvprātīgie”, kas 1993.gadā devušies palīdzēt “Abhāzijas tautai tās Tēvijas karā”. Īpašo uzdevumu vienību komandējis Mļiņņiks. Par šiem nopelniem visiem trim piešķirts Abhāzijas Leona ordenis.

Rižovs 2009.gadā Krievijā tika aizturēts par citiem noziegumiem, bet Maskava vilcinājās dot Viļņai atbildi par viņa izdošanu.

Mihailovam Rīgas apgabaltiesa 2004.gada oktobrī piesprieda brīvības atņemšanu uz diviem ar pus gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Saskaņā ar apsūdzību Mihailovs kā OMON darbinieks piedalījies vairākos uzbrukumos cilvēkiem uz Vecmīlgrāvja tilta, Iekšlietu ministrijas (IeM) ieņemšanā, uzbrukumos trim muitas punktiem uz Latvijas un Lietuvas robežas, Latvijas Televīzijas ēkai, Minskas Milicijas skolas filiālei Rīgā, IeM Mācību centram Dubultos u.c.

Komentāri (26)

Māris Bluķis 11.05.2011. 16.04

O, īpaši “jautri” ar to procesuālo aizsardzību. Lūk tā valsts mūs aizsargā.

0
0
Atbildēt

0

velgarita 11.05.2011. 14.04

Vai leiši nevarēja pasteigties, lai 9.maijā pie pieminekļa kolonisti varētu vaimanāt “Kā tā var? Viņš tak tikai pildīja savu internacionālo pienākumu …”

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu