Uzrunātie atteikušies no FM valsts sekretāra amata • IR.lv

Uzrunātie atteikušies no FM valsts sekretāra amata

21
Mārtiņš Bičevskis, Foto: Reinis Hofmanis, F64

Valdība atbrīvo no amata Bičevski, jauno valsts sekretāru meklēs konkursa kārtībā

Valdība šodien pieņēma rīkojumu par Mārtiņa Bičevska atbrīvošanu no Finanšu ministrijas valsts sekretāra amata, jaunais ministrijas valsts sekretārs tikšot meklēts konkursa kārtībā, informēja finanšu ministrs Andris Vilks (PS, “Vienotība”).

Kā vēstī aģentūra LETA, Vilks pēc sēdes žurnālistiem sacīja, ka līdz šim jau uzrunājis vairākus ministrijas augsta līmeņa darbiniekus, tomēr neviens no viņiem neesot piekritis ieņemt šo amatu, to pamatojot gan ar nepietiekamu finanšu motivāciju, gan arī ar lielo darba apjomu, kas jāveic apstākļos, kad bieži ir politiskā neizlēmība un lēmumi jāpieņem pēdējā brīdī, vai arī budžeta konsolidācijas laikā tiek noviltas sarkanās līnijas u.c.

Līdz nedēļas beigām gan kāds no līdzšinējiem valsts sekretāra vietniekiem tikšot iecelts par pienākumu izpildītāju.

Ministrs arī apliecināja, ka līdz šim jau uzrunājis vairākus ministrijas augsta līmeņa darbiniekus, tomēr neviens no viņiem neesot piekritis ieņemt šo amatu, to pamatojot gan ar nepietiekamu finanšu motivāciju, gan arī ar lielo darba apjomu, kas jāveic apstākļos, kad bieži ir politiskā neizlēmība un lēmumi jāpieņem pēdējā brīdī, vai arī budžeta konsolidācijas laikā tiek noviltas sarkanās līnijas u.c.

Vilks vēlētos, lai gaidāmajā konkursā pretendētu cilvēki, kam ir interese un kas spētu pildīt šā brīža prioritātes – cīņu ar ēnu ekonomiku un nodokļu iekasēšanas uzlabošanu, kā arī noteiktā mērķa – eiro ieviešana – īstenošanu.

Bičevskis darbu ministrijā turpinās līdz 13.maijam un pēc tam kļūs par Latvijas Komercbanku asociācijas prezidentu.

Kā vēstī LETA, ilggadējais Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons arī turpmāk strādās algotu darbu asociācijā un konsultēs jauno prezidentu. Tverijons asociāciju vadīja jau no 1992.gada un, pēc viņa paša iepriekš teiktā, izlēmis ceturtajam termiņam nekandidēt.

Bičevskis FM valsts sekretāra pienākumus pilda kopš 2008.gada jūnija. Kopš 2004.gada viņš bija Tieslietu ministrijas valsts sekretārs, bet pirms tam Bičevskis bija Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieks. Bičevskis arī kandidējis 7.Saeimas vēlēšanās no Tautas partijas saraksta un kādu laiku bijis Saeimas deputāts.

 

Komentāri (21)

Una Grinberga 10.05.2011. 15.03

Lineārās griešanas sekas – ministrijās ir palikuši ne tie motivētākie un arī ne paši izcilākie speciālisti. Cerams Vilkam būs prāts nepieņemt labāko no piejamiem konkursa kandidātiem, bet meklēt labu speciālistu pat ja konkursā tāds nepieteiksies. FM darbs ir labas finanšu pārvaldības stūrakmens – mums ir domājošs ministrs un tagad mums vajag arī atbildīgu un domājošu valsts sekretāru.

+3
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga > Una Grinberga 10.05.2011. 18.37

Ātrumam nevajadzētu sniegties pāri kvalitātes jautājumam un tas ir klibojis gan treknos, gan liesos gados. Bičevskis spēja labi orientēties ar vecu valsts finanšu plānošanas sistēmu, bet visi nepārtraukti atgādina, ka valsts finansēm ir jābūt mērķtiecīgām un uz rezultātu orientētām. Un to starp citu varēja paveikt (vismaz uzsākt!) jau pagājušogad. Griezieni jau šogad būtu bijuši daudz strukturētāki, jo politķi jau pieņem lēmumu no FinMina piedāvātājiem risinājumiem. Ierēdniecībai gudrībā ir jābūt soli priekšā politiķiem nevis zemāk un nav jālavierē pa politiķu iestaigātām sarkanajām vai zaļajām takām. Valsts finanses jau nav tikai excel tabula ar cipariem – tur aizmigurē ir ilgtermiņa un īstermiņa mērķu realizācija un izmērāmi rezultāti, par kuriem ir jālemj pēc prioritātēm.

+1
-1
Atbildēt

0

lindamarisfam > lindamarisfam 11.05.2011. 07.44

@Nasing spešal

Ierēdņi tomēr mums ir pakļauti politiskajam kursam. Patiesībā tur ir daudz profesionālu un nopietnu cilvēku, kuri nereti jau ir savā vidē izdiskutējuši dažādas attīstības versijas. Bet uz jautājumu, kādēļ netiek darīta viena vai otra elementāra lieta, standarta atbilde ir: “Tāda nav valdošās partijas politika.” Var jau būt, ka tā tikai aizbildināšanās, bet varbūt arī, ka nē.

0
0
Atbildēt

0

Una Grinberga > Una Grinberga 11.05.2011. 10.33

@Kaspars
To es visu saprotu, bet redzi piem. dažādas budžeta konsolidācijas alternatīvas sagatavoja ierēdņi, no kurām jau tie politikāņi (gaiši un tumši zaļie) izvēlējās, ko atbalstīt un ko ne. Diemžēl liela daļa piedāvāto risinājumu bija jau no paša sākuma nekvalitatīvi un tur nav nekādas politiskās ietekmes – tīri profesionalitātes jautājums. Tici man, ja tādam Brigmanim vai Lembergam pajautātu par elementārām ekonomikas likumsakarībām, mēs dzirdētu debesu brīnumus!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu