Eiropu pārņēmis liels sausums • IR.lv

Eiropu pārņēmis liels sausums

33
Kruīza kuģis lēni pārvietojas pa Donavas upi Vācijā. Ilgstošā sausuma dēļ ūdens līmenis Eiropas otrā garākajā upē nokrities līdz ļoti zemam līmenim, apgrūtinot kuģu transportu upē. Foto: EPA/LETA

Zemes pavadonis ar radiosignāliem fiksējis būtisku zemes augsnes izžūšanu

Lielāko daļu Eiropas pārņēmis liels sausums, jo teju visā kontinentā kopš janvāra nav īpaši lijis, brīdina meteoroloģiskie dienesti, atsaucoties uz raidsabiedrību BBC vēsta aģentūra LETA.

Vislielākais nokrišņu trūkums reģistrēts no februāra līdz aprīlim, 2011.gada pirmie mēneši ierindojušies starp desmit vissausākajiem gada sākumiem kopš 1864.gada. Lielākajā daļā Eiropas valstu šajā laika posmā nolijis no 40%-80% no pēdējo 60 gadu vidējas normas, bet Viduseiropā pat mazāk par 40%, liecina Vācijas meteoroloģiskā dienesta apkopotie dati.

Arī Lielbritāniju, īpaši valsts dienvidu grāfistes, martā un aprīlī piemeklējis izteikts sausums. Marts Lielbritānijā kļuvis par sausāko mēnesi kopš 1953.gada, bet aprīlis par visu laiku siltāko reģistrēto aprīļa mēnesi.

Citviet Rietumeiropā un centrālajos reģionos pēdējos trīs mēnešus lietus lāgā nav lijis. Satraucošus datus zinātniekiem piegādā arī Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) jaunākais zemes pavadonis SMOS, kas mēra augsnes mitrumu un okeānu sāļumu. Pavadonis uztver dabiski no Zemes emitētos ūdens mikroviļņu radiosignālus, un mitruma izmaiņas augsnē ietekmē šos signālus. Salīdzinot pēc šiem signāliem veidotās marta un aprīļa mēneša meteoroloģiskās kartes, šajos mēnešos Eiropā notikusi būtiska augsnes izžūšana.

Komentāri (33)

Your1stMarathon 10.05.2011. 19.18

Jo siltāks, jo labāk žūst… katrs, kas vismaz zeķes žāvējis, to zina!

0
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 10.05.2011. 13.47

Nēģeri, tāpat, kā citas nelaimes, nanāk vieni.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu