Ušakovs 9.maija svētkos aicina mīlēt Latviju un apvienoties • IR.lv

Ušakovs 9.maija svētkos aicina mīlēt Latviju un apvienoties

116
Foto: Inga Nestere, F64

Pētījums: Liela daļa Latvijas iedzīvotāju atbalsta pasākumus Uzvaras parkā

Uzrunājot Pārdaugavā, Uzvaras parkā, pulcējušos Uzvaras svētku dalībniekus, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) pirmdien aicināja nebaidīties mīlēt Latviju un apvienoties, vēsta aģentūra LETA.

“Kad mūsu vectēvi karoja pret nacismu, viņi uzvarēja, jo mīlēja savu valsti. Mēs dzīvojam Latvijā. Tā ir mūsu valsts,” pacilātā un enerģiskā uzrunā vairākiem tūkstošiem pasākuma dalībnieku sacīja Ušakovs. “Lai savestu kārtībā mūsu Latviju, tā ir patiesi jāmīl!” teica Rīgas mērs, piebilstot, ka pie pieminekļa sapulcējušies cilvēku tūkstoši ir liels spēks. “Vajag apvienoties un tad Latvijā viss būs kā vajag,” teica Ušakovs.

Rīgas mērs aicināja arī neaizmirst kara veterānus un godināt strēlniekus, kas cīnījušies Padomju pusē un piedalījušies cīņās pret nacismu, bet uzrunu noslēdza, paceļot gaisā divus pirkstus kā uzvaras zīmi un saucot: “Apsveicu Uzvaras dienā!” Uzrunu Ušakovs teica krievu valodā.

Krievu valodā runāja arī latviešu dziedātājs Ainars Mielavs, kurš uzstājās uzreiz pēc Rīgas domes priekšsēdētāja uzrunas. Pirmo dziesmu Mielavs izpildīja latviešu valodā. “Es mīlu latviešu valodu, jo tā ir mana dzimtā valoda, bet krievu valoda man ir kā otra dzimtā valoda, jo esmu uzaudzis komunālajā dzīvoklī. Tāpēc es jau pirms trim gadiem vairākas savas dziesmas sāku tulkot krieviski,” pastāstīja Mielavs un koncertu turpināja ar dziesmām arī krievu valodā.

Eiroparlamentārietis Alfrēds Rubiks (LSP) pirmdien pie pieminekļa Uzvaras parkā slavināja padomju karavīru drosmi un pašaizliedzību, cīnoties pret fašistisko Vāciju, kā arī veltīja krietnu kritikas devu “angažētajiem” vēsturniekiem, kas cenšoties mazināt padomju karavīru nopelnus, vēsta aģentūra LETA.

“Šodien daudzi vāvuļo un spriedelē, ka Padomju Savienība nebija gatava karam, ka Staļins pats gatavojies karot. Patiesība ir katram sava, bet īstenība – tikai viena. Vērmahts, pasaulē labākā armija, nodevīgi laužot sadarbības līgumu, naktī uzbruka plašā frontē, cerot, ka uzvarēs “blickrīgu” (Blitzkrieg – zibenskarš), bet neuzvarēja. Lai šodien angažētie vēsturnieki spriež, kā grib, bet lielo, svēto karu grūtā, asiņainā cīņā ar milzu upuriem uzvarēja padomju karavīri,” klāstīja Rubiks.

Eiroparlamentārietis norādīja, ka nacisti cerējuši, ka pēc viņu iebrukuma Padomju Savienībā tās tautas sašķelsies un sacelsies pret padomju varu, bet noticis pretējais – tās saliedējušās un uzvarējušas. “Sociālā iekārta izrādījās spējīgāka par kapitālistisko,” sprieda Rubiks. Viņš arī kritizēja latviešu leģionārus, kuri patiesībā nemaz neesot cīnījušies par brīvu Latviju, izpelnoties sajūsmas pilnas ovācijas no klausītājiem.

Politiķis savu runu vispirms teica latviešu, bet pēc tam krievu valodā.

Svinot Otrā pasaules kara beigu 66.gadadienu, pirmdien ap 30 tūkstoši cilvēku pēc ziedu nolikšanas pulcējas Uzvaras parkā pie pieminekļa “Padomju armijas karavīriem – Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem”.

Rīta pusē cilvēki Uzvaras parkā tiešraidē uz lielajiem ekrāniem vēroja parādes translāciju no Maskavas. Vēlāk piemiņas vainagus pie pieminekļa nolika Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un vairāku bijušās Padomju Savienības republiku vēstnieki.

Tradicionālos Uzvaras svētku pasākumus ignorēt iecerējusi valdošā koalīcija un citu labējo partiju politiķi.

Komentāri (116)

dro 09.05.2011. 13.00

Vieniem – tiem ar tiem kartona čemodāniem,kuri sabrauca Latvijā pēc kara, 9. maijs varbūt arī ir kaut kas līdzīgs ziemassvētkiem.
________________
Mana mamma stastija, ka 40.gada rudeni pilseta ienaca kolona ar skrandas terptiem cilvekiem, apavu nebija, kajas bija aptitas ar lupatam. -Ta Latvija ienak bads-, noteicis tevs…

+23
0
Atbildēt

1

    kristaps_drone > dro 09.05.2011. 14.12

    Tēvs, droši vien, tanī brīdī vēl nezināja, ka viņi nes kultūru un nāk atbrīvot…

    +10
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 09.05.2011. 12.12

Ušakovs 9. maiju salīdzināja ar Ziemassvētkiem :). Vispār jau trāpīgi, tomēr nepilnīgi. Vajadzēja tad pateikt visu līdz galam. Vieniem – tiem ar tiem kartona čemodāniem,kuri sabrauca Latvijā pēc kara, 9. maijs varbūt arī ir kaut kas līdzīgs ziemassvētkiem. Jaunas zemes apguva Latvijā, sāka dzīvot vairāk kā cilvēki utt. Citiem 9. maijā Latvijā sākās Golgāta, ja jau izmantojam Bībeliskas līdzības. Bet, ja vēl par Ziemassvētkiem, tad Ušakovs, droši vien, runā par tādiem Ziemassvētkiem, kur Salavecis ir ielikts Kristus vietā.

+19
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > buchamona 09.05.2011. 12.54

    par tādiem Ziemassvētkiem, kur Salavecis ir ielikts Kristus vietā.
    —————————————
    Pateicības diena. Mayflover”a vietā tanki.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 09.05.2011. 16.29

Es domāju, ka tie, kuri piedzīvoja puču, nekad neaizmirsīs tā laika Rubika draudus un fizionomiju omoniešu fonā. Šodien, Pārdaugavā tas ir tas pats Rubiks, kas toreiz. Un arī pūlis, kurš šobrīd uzgavilē Rubikam ir tas pats, nekas jau nav mainījies. Pie pirmās izdevības viņi centīsies atjaunoto LR aprīt un tās vietā uzbūvēt savu ” valsti”

+17
0
Atbildēt

2

    lebronj2356 > buchamona 09.05.2011. 19.05

    +1…Ne šie tipāži ne Rubiks tiešām nemainās, tikai varbūt gudrāki paliek un cer uz lienošās rusifikācijas uzvaru, diemžēl pēc aptaujas(kaut gan maz ticu tai) šķiet, ka zināmi panākumi viņiem ir. Un to vai nu neredz vai izliekās neredzam valdība, pārpolitkorektie kā udeni mutē ieņēmuši, tie atļaujas tikai reizēm pakratīt pirkstiņu par 16.martu. Kādas vērtības parstāv sanākušie ir ļoti labi redzams pēc KF un PSRS karogiem un pusslēpto domu, ka LR kā mērenas zobu sāpes. Valdība iespējams neaizdomājas, ka viens no iemesliem latviešu izbraukšanai ir arī tas, ka mūsu Latvija diemžēl ir tik ļoti krieviskota un pie varas praktiski lielākoties ir tie paši kas palīdzēja tādai Latvijai kļūt !

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Gunārs Nažinskis > buchamona 09.05.2011. 17.10

    Ja būtu ciniķi, tad varētu teikt – labi, ka reizi gadā šie mūdži iziet ielās – var skaidri saprast cik liela ir 5. kolonas aktīvā daļa …, taču, pretīgi ir tik un tā, kaut vai tā iemesla dēļ, ka kļūst baisi apzināties cik daudz cilvēku Latvijā ir iekarotājus un slepkavas atbalstoši – un attiecīgi potenciāli rīkļurāvēji.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu