Lietuvā vāks elektroniskās balsošanas atbalstītāju parakstus • IR.lv

Lietuvā vāks elektroniskās balsošanas atbalstītāju parakstus

28
Foto: Kestutis Vanagas, F64

Balsošanu internetā aptaujās atbalsta trīs ceturtdaļas iedzīvotāju

Lietuvas Pilsonisko iniciatīvu centrs tuvākajā laikā gatavojas sākt vākt parakstus, vēršoties pie Seima deputātiem un aicinot viņus atbalstīt elektroniskās balsošanas ieviešanu, vēsta aģentūra LETA.

Kā liecina jaunākā tirgus un sabiedriskās domas izpētes kompānijas “Baltijos tyrimai” veiktā aptauja, 75% Lietuvas iedzīvotāju atbalsta domu, ka valstī būtu jārada iespēja balsot internetā . Paši šādu iespēju Seima vēlēšanās izmantotu 47% aptaujāto, tikmēr 37% joprojām izvēlētos tradicionālo balsošanu vēlēšanu iecirkņos.

Kā pastāstījis Pilsonisko iniciatīvu centra direktors Ģirvīds Doblis, elektroniskās balsošanas eksperiments jau veikts Lietuvas Skolēnu parlamenta vēlēšanu laikā. Tas parādījis – kaut arī apstākļi elektroniskajai balsošanai ir nobrieduši, vēl pastāv daudzas problēmas.

Paredzams, ka elektroniskā balsojuma ieviešana radītu lielākas iespējas vēlēšanās piedalīties citās valstīs dzīvojošajiem Lietuvas Republikas pilsoņiem un cilvēkiem, kuri vēlēšanu iecirkņus nevar apmeklēt veselības problēmu dēļ, paātrinātu balsu skaitīšanas procesu un rezultātu paziņošanu un samazinātu balsu pirkšanas iespējas.

Kā uzskata politologs Antans Kulakausks, šo iniciatīvu ir vērts atbalstīt, jo tas varētu būtiski palielināt vēlētāju aktivitāti, lai gan Igaunijas pieredze liecina, ka minētais rādītājs būtiski nav mainījies. Viņaprāt, elektroniskā balsošana palīdzētu arī rīkot referendumus.

No otras puses, eksperts atzinis, ka visvairāk elektroniskās balsošanas piekritēju ir tieši liberālo partiju atbalstītāju vidū, savukārt konservatīvie un sociāldemokrāti balsis varētu zaudēt, jo viņu vēlētāju skaitā ir lielāks vecāka gadagājuma cilvēku īpatsvars, tāpēc domājams, ka šīs partijas iebilstu pret pārmaiņām.

Runas par elektroniskās balsošanas ieviešanu Lietuvā nerimst jau vairākus gadus, bet šī iniciatīva iestrēgusi Seimā. Atbalstu šādam solim varēs izteikt, parakstot Pilsonisko iniciatīvu centra aicinājumu Seima deputātiem. Parakstu vākšanu paredzēts sākt jau tuvākajā laikā.

Iepriekš jau lēsts, ka elektroniskās balsošanas ieviešana Lietuvā izmaksātu aptuveni septiņus miljonus litu (1,43 miljonus latu). Šim nolūkam tiktu izmantota nevis budžeta nauda, bet Eiropas Savienības līdzekļi.

Komentāri (28)

archoftriumph 05.05.2011. 16.59

elektroniskaa balsosana internetaa un ar SMS vareetu buut deriiga jebkura svariiguma jautaajumu veerteesana, kaut vai lai deputaati vismaz redzeetu cik ljoti vinju domas atskjiras no vinjus delegjeejuso domaam.
es PAR poikaanu kaa elektroniskaas balsosanas ievieseeju un vadiitaaju.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu