Neatkarības atjaunošanas dienai 21.gadskārta • IR.lv

Neatkarības atjaunošanas dienai 21.gadskārta

34
Foto: Raitis Plauks, F64

Rīgā plaša svētku programma, kuru apmeklēt aicināts ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis

4.maijā Rīgā notiks daudzveidīga Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīta svētku programma, kuru apmeklēt būs aicināts ikviens rīdzinieks un galvaspilsētas viesis, vēsta aģentūra LETA.

No plkst.10 Svētā Jēkaba katedrālē notiks ekumeniskais dievkalpojums, bet no plkst.10.30 līdz dienas beigām pie Brīvības pieminekļa paredzēta Ziedu Latvijas veidošana, kurā jau tradicionāli ikviens aicināts ievietot krāšņu pavasara ziedu buķeti, kas var būt pašu audzēta vai pavasara pļavās noplūkta.

Jau tradicionāli pie Brīvības pieminekļa būs skatāma arī pūtēju orķestru defilē programma, kur no plkst.11 būs skatāmi un klausāmi Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestri. Savukārt valsts augstāko amatpersonu ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa notiks plkst.14.

Savukārt no plkst.9 līdz 23 vairākās Rīgas vietās tiks realizēts vides objektu “Atceries” projekts, kura laikā miniatūros pagājušā gadsimta 90.gadu dzīvokļu estētikā izveidotos istabu modeļu televizoru ekrānos varēs vērot, kā 1990.gada 4.maija notikumus atceras un ko Latvijai šajā dienā vēl gan nejauši sastapti cilvēki, gan daudzas sabiedrībā zināmas personības.

Vides objektus “Atceries” varēs atrast Baumaņa skvērā – Brīvības ielas un Tērbatas ielas krustojumā, Kaļķu ielas un Vaļņu ielas krustojumā, Jēkaba laukumā un Mazās Jaunielas un Kaļķu ielas krustojumā.

No plkst.11.30 līdz 23 kinoteātrī “Rīga” notiks Latvijas filmu maratons, bet plkst.12 kultūras centrā “Iļģuciems” notiks koncerts “Mūsu laiks Latvijai”, kurā piedalīsies pianists, starptautisko konkursu laureāts Māris Žagars un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas Instrumentspēles pedagoģijas katedras studenti. No plkst.13 līdz 17 aktivitātes notiks arī Latvijas Okupācijas muzejā, kur notiks izstādes “Tautas spēka apziņa. Latvijas Tautas fronte Latvijā un Tukuma rajonā” atklāšana un tikšanās ar izstādes autoru vēstures doktoru Ritvaru Jansonu, notiks Zigurda Vidiņa filmas “Dziedošā revolūcija” seansi, bezmaksas ekskursija pa muzeja ekspozīciju gida pavadībā, kā arī būs iespēja pie lielformāta fotogrāfijas iemūžināt sevi 1990.gada 4.maija līksmajā atmosfērā Daugavmalā, atstāt savu novēlējumu Latvijai uz lielā vēlējumu ruļļa.

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinību laikā interesentiem no plkst.13 līdz 16 būs iespēja piedalīsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas atvērto durvju dienā. Atvērto durvju dienā dalībniekiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, būs iespēja piedalīties ekskursijā būvnieku un bibliotekāru pavadībā.

Savukārt plkst.14 Doma baznīcā notiks garīgās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Rīgas 6.vidusskolas, Jelgavas 4.vidusskolas, E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestri un Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas pūtēju orķestris “Intermezzo”, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības kultūras pils “Ziemeļblāzma” jauniešu pūtēju orķestris “Auseklītis” un Siguldas Mākslu skolas pūtēju orķestris “Sudrabskaņa”.

Pa dienu aktivitātes notiks arī Vērmanes dārzā, kur plkst.14 uzstāsies Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestri – Valmieras Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris “Si bemol” un Rūjienas vidusskolas pūtēju orķestris. Savukārt plkst.14.30 sāksies Rīgas pilsētas bērnu popgrupu koncerts “Par zaļu pat vēl zaļāks”, kurā piedalīsies bērnu popgrupas “Ildzēni”, “Stihija”, “Saulēniņi”, “Poppy”, “Sapnītis”, “Podziņas”, “Tu un es”, “Zīlītes” un instrumentālā grupa “Flex- a- tone”, bet koncertu vadītāji būs Karīna Tatarinova un Arnis Miltiņš, savukārt kā īpašie viesi piedalīsies Ieva Sutugova, Daumants Kalniņš un Salvis Sprūžs.

Vērmanes dārzā plkst.17.30 notiks koncerts “Rock’n’opera”, kurā piedalīsies profesionālais pūtēju orķestris “Rīga”, Rīgas kamerkoris “Ave Sol”, solisti Ance Krauze, Annija Putniņa, Daumants Kalniņš, Kārlis Rūtentāls un diriģents Raitis Ašmanis. Koncerta programmā skanēs melodijas un dziedājumi no Imanta Kalniņa, Zigmara Liepiņa un Jāņa Lūsēna rokoperām.

Arī Rātslaukumā šajā dienā no plkst.14 līdz 15 muzicēs Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestri, kuru vidū būs Talsu novada Bērnu un jauniešu centra, Gulbenes mūzikas skolas un Jēkabpils 2.vidusskolas pūtēju orķestri, bet koncerta diriģenti būs Jānis Smilga, Raitis Rērihs, Aleksandrs Piļšķikovs un Donāts Veikšāns.

VEF Kultūras pilī no plkst.14 notiks Rīgas pilsētas mazākumtautību vokālo un instrumentālo ansambļu koncerts “Daudzbalsīgā Rīga”, kurā piedalīsies kolektīvi “Lira”, “Kadanss”, “Sadko”, “Sudaruški”, “Rodņik”, “Harmonika”, “Visla”, “Suzorje”, “Dņipro”, “Nadzeja”, “Kriviči”, “Dušečka” un “Morgenrot”.

Savukārt Rīgas Latviešu biedrības namā plkst.16 sāksies koncerts “Tie vārdi ir no manas tautas”, kurā piedalīsies sieviešu koris “Ausma” un jauniešu koris “Kamēr”, bet koncerta programmā skanēs Selgas Mences, Raimonda Paula, Ērika Ešenvalda, Ilonas Rupaines, Paula Dambja, Georga Pelēča, Dzintras Kurmes-Gedroicas, Gunāra Freidenfelda, Arvo Perta, Marģera Zariņa, Jura Vaivoda, Valta Pūces un Renāra Kaupera kora dziesmas.

Plkst.17 koncerti sāksies arī Mazajā ģildē un Svētā Pētera baznīcā. Mazajā ģildē notiks koncerts “Zied ābeles”, kurā piedalīsies Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas pūtēju orķestris “Intermezzo”, Rīgas kultūras un tautas mākslas centra “Mazā ģilde” jauniešu koris “Mūza” un Dailes teātra aktieris Jānis Paukštello, bet Svētā Pētera baznīcā notiks latviešu autoru kokļu mūzikas koncerts “Latvija mana”, kurā piedalīsies 14 Rīgas kokļu ansambļi un 120 kokļu kopansamblis, bet programmā skanēs populāras un mīļas latviešu tautasdziesmu, deju melodiju apdares kokļu ansamblim, kā arī latviešu komponistu oriģinālkompozīcijas.

No plkst.19 līdz 21 Esplanādē pie Raiņa pieminekļa notiks koncertuzvedums “Strāvoklis”, kur skanēs jaunas dziesmas ar dzejnieka Raiņa vārdiem Latvijas neatkarīgo grupu izpildījumā. Šī koncerta pamatu veidos dziesmas no mūzikas albuma ar tādu pašu nosaukumu, ko 4.maijā klajā laidīs biedrība “HI”. Albumā pavisam iekļautas 19 oriģināldziesmas.

Koncerts notiks neierastā, Katrīnas Neiburgas iekārtotā vidē, kur muzicēs grupas “Hospitāļu iela”, “Bērnības milicija”, “Ēnu kaleidoskops”, “Inokentijs Mārpls”, “STandART”, “Gaujarts”, “Gas of Latvia”, “Soundarcade”, “HMP?”, “$Kodek&”, “Nepilngadīgā Anna”, “Židrūns”, kā arī solo mākslinieki Imants Daksis un Jēkabs Nīmanis. Līdztekus koncertam skanēs arī Paula Bankovska izraudzīti Raiņa dzejas un 1911.gada dienasgrāmatu fragmenti gan ierakstos, gan aktiera Egona Dombrovska izpildījumā. Mūziku un dzeju divās dziesmās papildinās arī Indras Reinholdes kamerbalets.

 

Komentāri (34)

archoftriumph 04.05.2011. 11.50

sveetku sajuutu iipashi pastiprina sodi par karogu neizkaarsanu, pat ja vieniigais karinaataajs ir 75g veca tantinja vai onkulis. buutu paarsteidzosi jauki ja pasvaldiibas policisti, taa vietaa lai fotograafeetu protokolam/soda naudai, pieietu klaat un piedaavaatu paliidziibu izkaart karogu.

+10
0
Atbildēt

0

mary75 04.05.2011. 09.38

Toties pa visām Latvijas TV parastie seriāli un citas līdzīgas muļķības, ne mazākā sajūta, ka būtu svētki.
Kaut arī, manuprāt, vismaz pa sab. TV, un, vismaz šodien, pilnīgi visi raidījumi būtu jāvelta šiem svētkiem, būtu jārunā, kas un kā bijis, jātiekas ar attiecīgiem cilvēkiem, jāveido attiecīgi raidījumi, utt., un tur nav vainīgs naudas trūkums, tur ir vainojams mūsu TV priekšnieku un to priekšnieku absolūti vienaldzīgā izturēšanās pret tādām lietām, un nespēja vai nevēlēšanās saprast, cik liela tam būtu nozīme, pie kam, cik es runāju, cilvēki, vismaz šodien, taisni gaida ko tādu.
Mūsu “sabiedriskās” TV tizlums un tās priekšnieku totālā mazspēja un absolūta nespēja realizēt sab. TV funkcijas ir vinkārši neizmērojamas, un sajūta tāda, ka tas viss robežojas ar ļaunprātību.
Un te jāsaka – šī ir tā lieta, ko mēs varētu pamācīties no Krievijas TV.
Viņi savus svētkus prot pasniegt, lai arī tā, brīžiem, ir tīrā propoganda, bet, reizēm, arī neliela propogandas deva nenāk par ļaunu, skatoties ko propogandē.

+10
-2
Atbildēt

5

    snjuu > mary75 04.05.2011. 21.42

    Jāizsaka pieņēmums, ka Tev, lai rastos svētku (vai apcerīga) sajūta vajag īpašus ārējus impulsus… Vai tiešām ir tik traki?
    =
    Apsteidzot dažus iespējamos argumentus – “speak for yourself”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    reksa > mary75 04.05.2011. 13.57

    Ja televīzijai būtu jāskaidro 4.maija notikumi, tai nāktos skaidrot arī 4.maija defektus…

    Dažiem 4.maijs ir vajadzīgs tikai, lai aizēnotu 18.novembri, nevis lai skaidrotu vēsturi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 05.05.2011. 08.57

    Personīgi man nē, es TV vispār tikpat kā neskatos, bet, es te nerunāju par sevi.
    Ir pietiekami daudz vidējās un vecākāsaudzes cilvēku, kuri no Latvijas TV gaida taisni ko līdzīgu.
    Manuprāt, tā ir sab. TV viena no funkcijām – atgādināt vēsturi, sevišķi tās lūzuma punktus, diskutēt par šīm tēmām, utt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > mary75 04.05.2011. 13.20

    Droši vien iekš LTV kārtējo reizi horizontālais taimkods izgājis no ierindas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 04.05.2011. 12.23

    No LTV sabiedriskās TV raidījumu programmas var izsecināt – kas ir viņu pasūtītāji. Acīmredzot – cilvēki, kam Latvijas neatkarība un 4.maijs ne tikai neko nenozīmē, bet pat traucē.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 04.05.2011. 11.00

Lai rastos svētku sajūta, ar svētku drānu uzvilkšanu un svētku galda uzklāšanu vien ir par maz. Liela daļa šodienas politikas veidotāju ir smuki saģērbušies un teic svinīgas runas par patriotismu. Ak, jā, un pārmet tās trūkumu. Liela daļa no viņiem visus šos 20 gadus ir uz politiskās skatuves un ar savām “šeptēm” (nevis darbiem) ir demonstrējuši savu izpratni par patriotismu: “Mana valsts – mana kabata”. Es negribu, lai manu patriotismu vērtētu tie, kas patriotismu ir nonivilējuši līdz 0. Un kas par to atceras 2x gadā.

+9
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu