EDS traucējumi kavē gada pārskatu iesniegšanu • IR.lv

EDS traucējumi kavē gada pārskatu iesniegšanu

23
Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Uzņēmējiem esot miljonu zaudējumi; VID sola nesodīt par novēlošanos

Traucējumi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) apgrūtinājuši gada pārskatu iesniegšanu, un uzņēmējiem radīti vairāku miljonu latu zaudējumi, piektdien raksta avīze “Dienas Bizness” (DB).

 

Atzīstot apgrūtināto EDS darbu, VID sola nesodīt uzņēmējus par gada pārskatu neiesniegšanu noteiktajā termiņā, ziņo aģentūra LETA. Katrs gadījums tikšot vērtēts individuāli, arī privātpersonu ienākumu deklarāciju iesniegšanas kavējumi.

 

DB apraksta grāmatvežu un uzņēmēju stāstīto, ka pirms likumā noteiktā gada pārskatu iesniegšanas termiņa VID EDS ir pārslogota un nespēj pildīt funkcijas, tādēļ vairākas dienas grāmatvežiem ne tikai darba laikā, bet arī vēlās vakara stundās un brīvdienās nav iespējams iesniegt sagatavotos gada pārskatus. Tas rada papildu izdevumus uzņēmumiem, jo grāmatvežu vidējā darba stundas samaksa ir seši lati.

 

Kā stāsta SIA “Komercdoma” valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags, arī pārējo pārskatu un deklarāciju iesniegšana EDS ir apgrūtināta un prasa nesamērīgu laika un nervu patēriņu. Aptaujātie grāmatveži pauduši sašutumu par situāciju, jo VID pat nebrīdina par grūtībām, lai arī iepriekš rosinājis gada pārskatus iesniegt elektroniski.

 

VID uzsver, ka regulāri pilnveido EDS, lai palielinātu sistēmas ātrdarbību, aprīlī uzstādīti papildu serveri. VID sazinājies ar sistēmas izstrādātājiem, kuri kopā ar IBM meklē risinājumus. Darbu ar EDS varot apgrūtināt arī citi faktori, piemēram, sistēmas lietotāja interneta pieslēguma ātrums. “Gadījumā, ja EDS lietotāji nevar iesniegt gada pārskatus elektroniski, aicinām to darīt papīra veidā,” informē VID. DB norāda, ka grāmatvežiem tas nozīmētu dubultu darbu, jo liela daļa datus jau ir savadījuši EDS.

 

Kā ziņots, ar EDS darbību saistīts skandāls izcēlās tad, kad privātpersonai Ilmāram Poikānam jeb Neo izdevās pa tajā atstātu drošības ”caurumu” lejuplādēt VID datubāzes dokumentus ar uzņēmumu un privātpersonu finanšu datiem. Atzīstot sistēmas nepilnības, atbildīgie VID darbinieki saņēma vien simboliskus disciplinārsodus. Atbildība no sistēmas galvenā veidotāja ”Exigen” netika prasīta. Neoficiāli pieļauts, ka drošības ”caurums” pēc sistēmas pabeigšanas netika aizvērts paviršības dēļ. Citi gadījumi, kad to būtu izmantojušas personas no malas, pagaidām nav zināmi.

Komentāri (23)

Anna Gaigule 29.04.2011. 16.33

Es gan tikai raugos grāmatvežiem pār plecu, bet to starpā EDS ir lamuvārds. Uz jautājumu, kā iesniegt gada pārskatu, ja EDS bezgalīgi velkas, vai vispār neiet, atbildēja, ka var iesniegt uz papīra (un pēc tam, protams, arī EDS).
Latvijas politiķiem, pirms pieņemt samudžinātus likumus, derētu iet ekskursijā uz EDS tehniskās palīdzības dienestu. Ko līdz ātrs internets, ja tas atduras pret sistēmām, kas nespēj realizēt likumā noteiktās prasības?

+1
0
Atbildēt

0

Dace Digule 29.04.2011. 19.36

Urrā!!!!!!!!!
Tomēr izdevās!!

Jauku nedēļas nogali arī citiem!

0
0
Atbildēt

0

Dace Digule 29.04.2011. 19.32

Gribēju beigt darba nedēļu ar padarītu darba sajūtu. EDS neļāva…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu