Sola tiesāties par grāmatu pielīdzināšanu rotaļlietām • IR.lv

Sola tiesāties par grāmatu pielīdzināšanu rotaļlietām

39
Foto: Lauris Vīksne, F64

Grāmatnieki: PTAC paplašināti tulko prasības rotaļlietu drošības jautājumos

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) paplašināti tulko Eiropas prasības rotaļlietu drošības jautājumos, uzskata Latvijas grāmatizdevēji un sola par to sūdzēties Ekonomikas ministrijai (EM) un tiesāties par bērnu grāmatu pielīdzināšanu rotaļlietām, par to šodien preses konferencē paziņoja Latvijas Grāmatnieku ģildes valdes locekles Vija Kilbloka un Ināra Beļiņkaja, vēsta aģentūra LETA.

Žurnālistiem tika apgalvots, ka 2009.gada 18.jūnija Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvā par rotaļlietu drošumu nav atsauces uz bērnu grāmatām. 2009.gada 6.aprīlī tiek pieņemtas Eiropas Komisijas vadlīnijas par grāmatu klasifikāciju, kurā atsevišķas bērnu grāmatas tiek klasificētas kā rotaļlietas. Kā preses konferencē apgalvoja zvērināts advokāts Juris Balodis, “Eiropas Savienības (ES) vadlīnijas nav tiesību akts un nav juridiski saistošs”. ES vadlīnijas par grāmatu klasifikāciju esot sagatavotas, balstoties uz Francijas un Beļģijas iestāžu priekšlikumiem.

EM pakļautībā esošais PTAC divus gadus esot slēpis informāciju, ka grāmatas bērniem vecumā līdz 14 gadiem ir rotaļlietas, uz kurām tiek attiecināti ES noteikumi par rotaļlietu drošumu, apgalvoja grāmatizdevēji.

Šodien preses konferencē PTAC Preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta direktora vietniece Svetlana Mjakuškina demonstrēja divas plastmasas “actiņas”, kas esot nolobītas no kādas Krievijā izdotās bērnu grāmatas. Bērns ar tādām sīkām detaļām var aizrīties, apgalvoja PTAC pārstāve. Viņasprāt, grāmatu izdevējiem vajadzētu arī iesniegt PTAC izziņu, ka dažām grāmatām pielīmētie “pīkstuļi”, kas imitē kaķa ņaudienu, aitas blējienu, pīlēna pīkstienu, nepārsniedz bērna ausīm pieļaujamos decibelus.

PTAC vēlas saņemt arī apliecinājumu, ka tipogrāfijas krāsā nav, piemēram, ftalāti, kas uzkrājas organismā un pēc gadiem 20 var negatīvi ietekmēt reproduktīvās spējas. Tiek izteiktas arī aizdomas, ka tipogrāfijas krāsā varētu būt kaitīgais svins. Bet galvenais – bērnu grāmatas-rotaļlietas nedrīkst būt degošas, bet, kā zināms, papīrs un kartons deg.

PTAC pats nevienas bērnu grāmatas pārbaudi nav veicis, nav saņemta arī neviena sūdzība.

Savukārt grāmatizdevēji apgalvo, ka nekādas kaitīgas krāsas Latvijas tipogrāfijās nav, tādas lieto visā ES teritorijā. “Apgāds Zvaigzne ABC” ir samaksājis 49 latus par rotaļlietu standartu, bet no privātfirmas, kas tos izplata, saņēmis dažas lapiņas angļu valodā ar pāris rindkopām latviešu valodā, kurās tiek apgalvots, ka šis dokuments tiek atzīts arī par standartu Latvijā. Dokumentā bērnu grāmatas, ar kurām var rotaļāties, neesot pat pieminētas.

Lai saņemtu noteikumos prasīto CE zīmi, ir jāmaksā līdz 100 latiem par ekspertīzi, kas grāmatas cenu varētu pat dubultot vai trīskāršot, un tās kļūtu nesamērīgi dārgas.

Tikai preses konferencē grāmatizdevēji no PTAC pārstāves uzzināja, ka Ministru kabineta noteikumiem par rotaļlietu drošumu, kuri stāsies spēkā šā gada 20.jūlijā, paredzēts divu gadu pārejas laiks vispārējiem noteikumiem un trīs gadu termiņš prasībām par ķīmiskajām vielām.

Kā jau ziņots, no šā gada 20.jūlija Latvijā stāsies spēkā Ministru kabineta noteikumi, balstoties uz kuriem PTAC paplašināti tulko Eiropas prasības rotaļlietu drošības jautājumos un jau veic plašas pārbaudes grāmatnīcās. Akti jau ir noformēti “Apgādam Zvaigzne ABC”, grāmatu namam “Valters un Rapa”, “Jāņa Rozes grāmatnīcai”, “Jumavas grāmatnīcai”, grāmatu tirdzniecības uzņēmumiem “Latvijas Grāmata”, “Janus” un “Polaris”, kā arī lielveikalu tīklam “Rimi”. Atsaucoties uz 2009.gada Eiropas vadlīnijām, tiek aizliegts tirgot bērnu grāmatas, kuras tiek pielīdzinātas rotaļlietām.

Ar šādām darbībām, pēc grāmatizdevēju domām, PTAC ignorē un rupji pārkāpj labas pārvaldības principu, kā rezultātā grāmatniecības nozarei tiek nodarīti būtiski zaudējumi. Cieš arī valsts budžets, jo par tirdzniecībai liegtajām grāmatām netiek iekasēts pievienotās vērtības nodoklis.

Vislielākais ļaunums tiek nodarīts mazajiem lasītājiem, kuriem tiek atņemtas daudzas vērtīgas grāmatas. PTAC pārbaudes liecina, ka Latvijā būtiski tiks ierobežota iespēja lasīt no Krievijas ievestās grāmatas. Turklāt PTAC īstenotās rotaļlietu tirgus uzraudzības rezultātā neizbēgami palielināsies grāmatu cena, norāda Latvijas Grāmatnieku ģilde.

Pretēji valdības solījumiem grūtos laikos atbalstīt Latvijas ražotājus grāmatniecības nozare pēc nodokļu sloga ievērojamās palielināšanas saņem kārtējo triecienu, uzsver grāmatu izdevēji.

Tomēr grāmatniecības nozarē strādājošie cilvēki nav gatavi samierināties ar to, ka viņu ilggadējais darba rezultāts – simtiem tūkstoši grāmatu, kas nekad nevienam bērnam nav nodarījušas nekādu kaitējumu, ir jānodod makulatūrā un jāiznīcina. Ekonomikas ministrijai un PTAC derētu padomāt, ka zaudējumi būs jārēķina arī valstij – nenodarbināti speciālisti, neizmaksātas algas, neiekasēti ar tām saistītie nodokļi, valstij nāksies atmaksāt izdevējam samaksāto pievienotās vērtības nodokli par grāmatām, ko izdevējiem atdevušas grāmatnīcas. Tāpēc grāmatizdevēji sola sūdzēties Ekonomikas ministrijai un Ministru kabinetam par PTAC, viņuprāt, nesamērīgām un nelikumīgām prasībām, bet PTAC sastādītos administratīvos aktus apstrīdēt tiesā.

 

Komentāri (39)

KasparKondrat 28.04.2011. 12.16

Var jau saprast gramatnieku sashutumu: tas bus papildus slogs un izmaksas. No otras puses – gramatnieku argumentos pazud pats svarigakais – iemesls kadel tadas normas tur vispar ir. Jaatceras, ka pats galvenais ir un bus bernu droshiba. Un ja gramatnieki taisa akcijas, del ta, ka grib bernu gramatas drukat ar berniem kaitigam krasam, vai uz rotaljlietam likt visadas actinjas un pikstuljus, kas bernam bar nodarit kaitejumu – nu tad es izvelos gramatas no tada gramatnieka nepirkt.

+1
0
Atbildēt

0

advokate 28.04.2011. 08.54

Apskatījos uzmanīgi: uz visām mūsu Zviedrijā izdotajām bērnu grāmatiņām ir CE zīme. Tiesa, tās ir ļoti dārgas – 5-7 lati par katru.

0
0
Atbildēt

2

    neman > advokate 28.04.2011. 20.48

    Precīzi! Pie tam vienīgi, kas līdz šim ir sodīti, ir grāmattirgotāji, ne jau izdevēji, kuru arguments par 100 ls, kas dubultos vai trīskāršos grāmatu cenu… Afigeķ, atvainojiet!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    IvetaKazoka > advokate 28.04.2011. 09.09

    Varētu padomāt, ka LV bērnu grāmatas bez CE būtu lētākas. :)

    P.S. Pirms raksta izlasīšanas biju grāmatnieku pusē, bet pēc apgalvojuma, ka 100ls papildus izdevumi visam metienam expertīzei dubultos katras grāmatas cenu, radās vēlme citēt deputātu Līdaku. :D

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 27.04.2011. 22.08

Klasisks piemērs, kā jebkuru lietu var novest līdz apsurdam :)

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu