IAEA: Radiācijas noplūde no Fukušimas AES būtiski nepieaugs • IR.lv

IAEA: Radiācijas noplūde no Fukušimas AES būtiski nepieaugs

25
Fukušimas AES. Avots: AFP/LETA

AES apsaimniekotājs sola pilnīgu kontroli atgūt pusgada līdz deviņu mēnešu laikā

Radioaktīvo vielu noplūdes līmenis no avarējušās Fukušimas atomelektrostacijas vairs būtiski nepalielināsies, otrdien prognozēja Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA).

Japānas varasiestādes intensīvi strādā, lai stabilizētu situāciju Fukušimas spēkstacijā, kuru 11.martā skāra 14 metrus augsts cunami vilnis. AES apsaimniekotājs “Tokyo Electric Power” (TEPCO) svētdien paziņoja par plānu krīzes risināšanai. Tajā teikts, ka radiācijas noplūdes tiks ierobežotas tuvāko trīs mēnešu laikā, bet pilnīgas kontroles atgūšanai būs nepieciešami seši līdz deviņi mēneši.

Līdz šim no spēkstacijas noplūdusi desmitā daļa no tā radiācijas daudzuma, kas atmosfērā nonāca pēc Černobiļas katastrofas pirms 25 gadiem jeb 370 tūkstoši terabekerelu, kamēr Černobiļā – 5,2 miljoni terabekerelu.

Kā norāda IAEA kodoldrošības jautājumu eksperts Deniss Florijs, vairs nevajadzētu notikt ievērojamām radiācijas noplūdēm no Fukušimas AES. “Sākumā bija ievērojami radioaktivitātes izliesmojumi,” skaidro eksperts. Pašreiz joprojām tiek konstatētas radioaktivitātes noplūdes “zemā līmenī”, taču tās aizvien sarūk. Viņš arī prognozēja, ka “radiācijas līmenis samazināsies un samazināsies, un kopējais [noplūdušo radioaktīvo vielu daudzums] daudz neatšķirsies no tā rādītāja, ka jau ir šodien,” sacīja speciālists.

Komentāri (25)

elizabete_rutens 20.04.2011. 11.32

Nosaukumā kļūda – “RadiOācija”.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu