MK atceļ ierobežojumus medijiem • IR.lv

MK atceļ ierobežojumus medijiem

10
Foto: Teiksma Briede, F64
Indra Sprance

Uzklausot žurnālistu iebildumus, atceļ ierobežojumus brīvi uzturēties MK

Uzklausot žurnālistu iebildumus, Valsts kanceleja otrdien atcēla drošības pasākumus, kas no šā gada sākuma liedza masu medijiem bez saskaņošanas uzturēties Ministru kabineta ēkā, ja tajā laikā tur nenotika publiski izsludināti pasākumi.

Par to Ir.lv informēja Valsts kancelejas (VK) Komunikāciju departamenta vadītāja Ieva Aile. Kā skaidroja Aile, VK pārstāvjiem nebija zināms, kādā veidā šādi ierobežojumi ietekmē mediju darbu, bet, otrdien uzklausot žurnālistu argumentus, nolemts šo kārtību atcelt.

Ir.lv jau vēstīja, ka no šā gada sākuma Ministru kabinetā (MK) ieviesti pastiprināti drošības pasākumi, kas liedz akreditētajiem žurnālistiem uzturēties ēkā, ja tajā nenotiek kādi publiski pieteikti pasākumi, turklāt MK sēžu zāles remonta laikā žurnālistu darbs valdības ēkā vēl vairāk ierobežots – reglamentēta uzturēšanās vieta un laiks, kad medijiem iespējams izvaicāt amatpersonas.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, preses dienesta pārstāves un drošības dienesta darbinieks, kurš darba specifikas dēļ atteicās nosaukt savu vārdu, otrdien speciāli sasauktā preses konferencē žurnālistiem gan skaidroja, ka pasākumu mērķis neesot ierobežot žurnālistu darbu.

Anonīmais drošības dienesta pārstāvis salīdzināja Ministru kabinetu ar “cauru šķūni”, kurā 20 gadus neesot bijusi tāda kārtība, kādai vajadzētu būt atbilstoši likumam par drošības pasākumiem svarīgās valsts iestādēs. Tā kā “drošībniekiem” neesot iespējams izkontrolēt katra žurnālista darbu, turklāt bijuši daži negatīvi precedenti, piemēram, savulaik Saeimas priekšsēdētājam Indulim Emsim (ZZS) valdības mājas ēkā pazudis koferītis ar naudu [par to gan apsūdzēts tika valdības ēkā strādājušais oficiants], tad ir ieviesti ierobežojumi, kas liedz apmeklēt MK citiem mērķiem kā vien konkrētā publiski pieteiktā pasākuma apmeklēšanai vai citādi ar Valsts kanceleju vai premjera biroju saskaņotām aktivitātēm. 

Tāpat drošībnieks skaidroja, ka arī akreditācija īstenībā nav nekāda garantija un kāds žurnālists varot MK telpā ienest arī „bumbu” jeb spridzekli: “Es negribu a priori pateikt, ka kāds prettiesiskā veidā centīsies ko darīt, bet cilvēks var mainīties,” sacīja drošības dienesta pārstāvis.

Kā vēl viens arguments nepieciešamībai “ieviest kārtību MK” tika minēts fakts, ka žurnālisti dažkārt nepieklājīgi uzvedoties – guļot uz dīvāniem, nevīžojot novākt aiz sevis netīrās kafijas krūzes.

Līdz šim darba laikā žurnālistiem bija brīvas iespējas iekļūt MK, un tas nereti izmantots, lai piefiksētu dažāda līmeņa amatpersonu neizziņotas tikšanās valdības ēkā. Līdz ar to drošības pasākumi ierobežotu mediju iespējas sabiedrībai ziņot arī par šādām tikšanās reizēm. Valsts kancelejas darbinieku solījumi operatīvi reaģēt uz žurnālistu lūgumu iekļūt MK, lai atspoguļotu šādas sanāksmes, varētu nebūt risinājums, jo amatpersonas tādējādi tiktu informētas par mediju klātbūtni.

Uzklausot masu mediju pārstāvju iebildumus, Valsts kancelejas pārstāvji apsolīja atkārtoti izvērtēt jauno kārtību.

Komentāri (10)

kkristaps 19.04.2011. 14.13

Kāds sakars žurnālistiem ar eksminprezidenta dzērumā pasēto stipendijas naudas čumudānu? Drīzāk jau Puzes pērtiķēna pastnieks, redzēdams, ka vecais pļāpa galīgā ķēmā, ievilka nāsīs tos sviedriem vaigā nopelnītos grasīšus.

+4
0
Atbildēt

0

janazakovica 19.04.2011. 15.09

beidzot atrada istos laundarus-medijus.

+2
0
Atbildēt

0

Gundars Āboliņš 20.04.2011. 10.04

Rakstā minētie drošības darbinieku argumenti mediju piekļūšanai MK pasākumiem ir neadkvāti situācijai Latvijā. Kārtējo reizi izvēlēts ceļš – aizliegt, nevis uzlabot pašu pieeju drošības pasākumu organizēšanai. Un vispār tie ir apzināti ieteikumi no “augšas”(un ierosinātājus vērts pameklēt, kāpēc to izdomāja!), jo drošības dienests strādā klusi un nemanāmi, un diezvai žēlojās, ka nevar izkontrolēt žurnālistu atstātos netīro trauku kaudzes! Būtu nožēlojami, ja tas ir ierakstīts dienesta pienākumos…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu