PVO mudina Latviju celt akcīzes nodokli alkoholam un tabakai • IR.lv

PVO mudina Latviju celt akcīzes nodokli alkoholam un tabakai

2
Lauris Vīksne, F64

Organizācijas pārstāve iesaka ienākumus no nodokļiem ieguldīt veselības aprūpē

Lai samazinātu augsto alkohola un tabakas patēriņu Latvijā, jāpaaugstina šo preču cenas, tostarp arī akcīzes nodoklis, pirmdien žurnālistiem sacīja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģiona biroja direktore Žužanna Jakaba (Zsuzsanna Jakab), vēsta aģentūra BNS.

Komentējot Nacionālās attīstības padomes (NAP) sēdē apspriestās Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2011.-2017.gadam, Jakaba sacīja, ka jau 15 gadu seko veselības jautājumiem Latvijā, un šo gadu laikā situācija ir būtiski uzlabojusies. “Tomēr jums vēl tāls ceļš ejams līdz vidējam Eiropas Savienības līmenim,” viņa piebilda.

Jakaba ir nobažījusies, ka Latvijā turpina pieaugt stipro dzērienu patēriņš, kas ir divas līdz trīs reizes augstāks nekā vidēji ES. Latvijā joprojām ir arī procentuāli liels smēķētāju skaits un viens no augstākajiem ar smēķēšanu saistītas mirstības rādītājiem. Savukārt alkohola un tabakas cenas ir starp zemākajām Eiropā. “Dažādi pētījumi apliecina, ka nodokļu paaugstināšana šīm precēm ir visefektīvākais veids, kā samazināt alkohola un tabakas patēriņu,” sacīja PVO pārstāve. Viņasprāt, tas nodrošinātu arī papildu ienākumus valsts budžetā, ko savukārt varētu novirzīt veselības aprūpes uzlabošanai.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (“Vienotība”) gan uzsvēra, ka jāatrod pareizais balanss starp nodokļu paaugstināšanu un kontrabandas apkarošanu, jo Latvijai ir robežas ar valstīm, kur akcīzes nodoklis alkoholam un tabakai ir daudz zemāks. Viņš arī uzsvēra, ka valdības izstrādātajā ēnu ekonomikas apkarošanas plānā būtiska vieta atvēlēta tieši akcīzes preču kontrabandas samazināšanai.

Premjers arī pieļāva, ka tuvākajos gados varētu lemt par atsevišķas akcīzes nodokļa daļas novirzīšanu veselības aprūpei.

Jakaba pirmdien piedalījās Veselības ministrijas (VM) rīkotajā konferencē “Labāku veselību visiem Latvijā!” un Nacionālās attīstības padomes sēdē, kurā tika skatītas Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2011.-2017.gadam.

Komentāri (2)

Anda Rusecka 18.04.2011. 20.55

PVO jau viegli gudrus padomus dot, bet Latvija ir tā, kurai jādzīvo ar kaimiņiem, kur Finanšu ministrs (ej.uz/gg17) aicina vairāk dzert un pīpēt, lai atbalstītu valsts ekonomiku. Ja paskatās CSP datus tad skaidri redzams, ka kopš 2002. gada alkohola patēriņš tikai pieaudzis par spīti ierobežojumiem. (Tabakai gan samazinājies; manuprāt, tādēļ, ka cilvēki labāk saprot cik tas kaitīgi). Tā kā valsts iespējas regulēt patēriņu ar ierobežojumiem un akcīzi ir ļoti vājas, ja melnais tirgus ir tik spēcīgs. Diez kāpēc gan Kalifornijā novembrī notika refrendums par marihuanas legalizāciju, kad ASV ir vadošā valsts cīņā pret psihoaktīvajām vielām gan starptautiski, gan valsts iekšienē? Meksika. Arī EMCDDA pēdējā ziņojumā uzsver tieši reģionālo tendenču pārspēku psihoaktīvo vielu lietošanā pār individuālu valstu mēģinājumiem to ierobežot.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu