Noraida opozīcijas priekšlikumus budžeta grozījumiem • IR.lv

Noraida opozīcijas priekšlikumus budžeta grozījumiem

27
Nora Kreneva, F64
Indra Sprance

Dažiem grozījumiem varētu nebūt viss koalīcijas atbalsts

Saeimas Budžeta un finanšu komisija trešdien atbalstīja šā gada budžeta grozījumus, atbalstot valdības papildus iesniegtos grozījumus, bet noraidot visus opozīcijas priekšlikumus, Ir.lv informēja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs (JL, “Vienotība”).

Kā skaidroja Reirs, komisija atbalstījusi visus no valdības iesniegtos priekšlikumus, jo tie bija izsvērti un ieņēmumu, izdevumu pozīcijās saskaņoti ar starptautiskajiem aizdevējiem, savukārt opozīcijas priekšlikumi tādi neesot bijuši, turklāt atsevišķos gadījumos paredzētu līdzšinējā vienošanās ar aizdevējiem pārkāpšanu.

Tāpat Reirs atkārtoti noraidīja opozīcijas kritiku par sasteigtu budžeta grozījumu pieņemšanu, uzsverot, ka par konsolidācoijas iespējamiem pasākumiem daudz lielākā apmērā budžeta komisijas deputāti informēti jau mēnesi iepriekš.

Reirs prognozēja, ka budžeta grozījumu pieņemšana Saeimā ceturtdien noritēs raiti un līdz vēlaj naktij neievilksies.

Apvienības “Visu Latvijai”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputāts Raivis Dzintars Ir.lv atzina, ka VL – TB/LNNK ceturtdien, Saeimai skatot budžeta grozījumus, balsos par saviem priekšlikumiem, bet galīgajā balsojumā, visticamāk, neatbalstīs budžeta grozījumus. “Šajos grozījumos ir gan pozitīvas, gan negatīvas lietas, bet negatīvo ir vairāk, “ sacīja Dzintars.

Lai arī budžeta grozījumus sola atbalstīt arī Zaļo un Zemnieku savienība, tās frakcijas deputāte Iveta Grigule Ir.lv atzina, ka atsevišķos balsojumos atturēsies. “Mani neapmierina pievienotās vērtības nodokļa likmes paaugstināšana gāzei, bet akcīzes nodokļa paaugstinšana degvielai. Tas šajā situācijā ir neprāts, “ sacīja Grigule. Viņa gan atzina, ka gala balsojumā par budžeta grozījumiem balsos, tos atbalstos, jo “koalīcijas disciplīna ir jāievēro.”

Jau vēstīts., ka budžeta grozījumi paredz šim gadam valsts konsolidētajā budžetā 4,256 miljardu latu ieņēmumus, kas ir par 102 miljoniem latu vairāk, un 4,748 miljardu latu izdevumus, kas ir par 19,9 miljoniem latu vairāk nekā apstiprinātajā budžeta likumā. Tādējādi valsts budžeta deficīts tiek samazināts līdz 491,6 miljoniem latu, kas ir 3,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP) pēc Latvijas naudas plūsmas metodikas, un paredzams, ka kopbudžeta deficīts šogad varētu būt 4,2% no IKP pēc “EKS 95” metodikas .

Valsts budžeta grozījumi paredz virkni izmaiņu nodokļu likumos, tostarp nosakot, ka ar 1.jūliju dabasgāzei tiks piemērota pievienotās vērtības nodokļa standartlikme.

Akcīzes nodoklis cigaretēm tiks paaugstināts līdz 52 latiem par 1000 cigaretēm un smēķējamai tabakai līdz 34 latiem par vienu kilogramu. Savukārt akcīzes nodokļa likme stiprajam alkoholam ar šī gada 1.jūniju tiks paaugstināta līdz 940 latiem par 100 litriem absolūtā spirta.

Grozījumi veikti arī attiecībā uz azartspēļu nodokli, nosakot lielākas nodokļu likmes dažādām azartspēlēm, tostarp ruletēm, kāršu spēlēm, kauliņu spēlēm, mehāniskajiem automātiem. Savukārt akcīzes nodokli degvielai plānots paaugstināt par 2 santīmiem par litru.

Grozījumi paredz arī līdz 2014.gada 31.decembrim pagarināt ierobežojumus slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku un bezdarbnieku pabalstiem. Līdz šim pabalstu ierobežojums bija noteikts līdz 2012.gada 31.decembrim.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu