Ko tu ēd? • IR.lv

Ko tu ēd?

36
Jānis Saliņš, f64

18. aprīlī notiks festivāla “Survival Kit” lekciju maratona “nākotn-ĒŠANA” otrais pasākums: Kā ēdīsim, tā dzīvosim? Diskusija par latviešu ēšanas tradīciju nākotni. 

Piedalās: pavārs Mārtiņš Sirmais, valsts profesors gastroenteroloģijā Anatolijs Danilāns un Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas speciāliste Sanita Stinkule.

Pasākums norisināsies Laikmetīgās mākslas centrā Rīgā, Alberta ielā 13, plkst. 18.00.

Pašu cepta rudzu miltu maize, sakņu un dārzeņu viras ar gaļas piedevām, tauku putras, pa svētkiem – alus, cepetis vai desa, un medus – saldajā. Tik pieticīga un reizē vietējam vēderam gluži atbilstoša bijusi latviešu zemnieku virtuve no aptuveni I gadu tūkstoša pirms Kristus līdz pat XX gadsimta sākumam, kad mūsdienu Latvijas teritorijā bez lielām, ievērojamām izmaiņām pastāvēja naturālā saimniecība. Tikai ar īpašām muižnieku pavēlēm un baznīckungu sprediķiem konservatīvais latviešu zemnieks savā ēdienkartē XVIII gadsimtā iekļāva kartupeli, arī gurķi, dilles un pat ķirbis ir nosacītas novitātes latviešu tradicionālajā virtuvē. 

Eko kustība, lokālā pašapziņa un izpratne par cilvēku kā organismu, kas neatraujami saistīts ar tā dzīves vides resursiem, pēdējos gados veicinājušas jaunu pieeju vietējām pārtikas izejvielām, stimulējot atgriešanos pie tradīcijām un daudzveidojot to izmantojumu ēdienkartē. 

Diskusija pievērsies sekojošiem jautājumiem. Kā senlatviešu ēšanas tradīcijas ir savienojamas ar mūsdienu cilvēka vēderu? Kāds ir vēlamais balanss starp vietējā ekovidē iegūtajām uzturvielām un globālās pārtikas plūsmas produktiem? Kādu karmu izvēles ēdienkartē uzliek mūsu veselībai? Ko ēšanas kultūra liecina par mūsu mentalitāti? 

“Survival Kit” lekciju maratons “nākotn-ĒŠANA” notiek, gatavojoties laikmetīgās mākslas festivālam Survival Kit, kas rudenī notiks Rīgā. Festivāls radās pirms trim gadiem, reaģējot uz krīzes nestajām izmaiņām, un aicināja meklēt radošus risinājumus izdzīvošanai. Šogad, spēlējoties ar jaunvārdu nākotnēšana, festivāls rosina paskatīties uz izdzīvošanas pamatvajadzībām – pārtiku, mājokli, veselības aprūpi un naudu nākotnes perspektīvā. Kā mūsu ikdienas izvēles ietekmē nākotni? Vai krīze mums iemācījusi jaunu attieksmi pret resursiem? Kādu nākotni ir iespējams pagatavot, pievienojot jaunajām vērtībām krīzes laikā attīstītās zināšanas un iztēli?

Māksla ir vide, kurā pieļaujamas vispārdrošākās fantāzijas, muļķīgākie jautājumi un nekaunīgākās atbildes. Tādēļ Laikmetīgās mākslas centrs piedāvā platformu, kur satikties nākotnei ar ēšanu.

Lekciju maratona “nākotn-ĒŠANA” programma:

20. aprīlis Lekcija Finanses. Vērtības. Nākotne. Pēteris Strautiņš, DnB NORD Bankas ekonomikas eksperts; 

27. aprīlis Lekcija Katram sava brīnumzālīte? Personalizētā medicīna Maija Dambrova, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāja;

2. maijs Lekcija: Vieta tukša nepaliks: kas pēc gadiem dzīvos Latvijā? Aija Lulle, Latvijas Zinātņu akadēmijas Zinātnes un tehnoloģiju centrs; 

Lekciju sākums: 18.00

Norises vieta: Laikmetīgās mākslas centrs Rīgā, Alberta ielā 13, 7.stāvā

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu