Neizslēdz starppilsētu pārvadājumu samazināšanu par 50% • IR.lv

Neizslēdz starppilsētu pārvadājumu samazināšanu par 50%

32
Foto: Diana Lozko, LETA

Lai ietaupītu 10 miljonus latu, optimizēs starppilsētu pasažieru pārvadājumu tīklu

Lai no dotācijām vietējiem un starppilsētu pasažieru pārvadājumiem šogad ietaupītu desmit miljonus latu, plānots “pārskatīt un optimizēt” maršrutu tīklu. Netiek izslēgta iespēja, ka reisu samazinājums varētu būt arī 50%, tomēr precīzs apjoms būs zināms 1.jūnijā.

Kā vēstī aģentūra LETA, par to šodien preses konferencē atzina satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) un Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Normunds Narvaišs. Augulis skaidroja, ka maršrutu tīkls ir jāpārskata, jo pašreizējais nav tas “adekvātākais”, līdz ar to nepieciešama sistēmiska sakārtošana. Savukārt Narvaišs uzsvēra, ka šogad reisu skaits tiks samazināts, ņemot vērā gan samazinātos dotāciju apjomus, gan iedzīvotāju skaita samazināšanos, gan centrtieci uz lielajiem centriem.

“Bez papildu pasākumiem nevar iekļauties šī gada dotācijā,” uzsvēra Narvaišs. Viņš neizslēdza iespēju, ka reisu samazinājums varētu būt aptuveni 50%. Autobusu satiksme arī tiks saskaņota ar vilcienu satiksmi, tomēr tas nenozīmējot, ka, piemēram, uz Jelgavu vairs nekursēs autobusi.

Galvenokārt tikšot samazināti paralēlie reisi, jo esot nepieļaujami, ka gandrīz vienlaikus reisā dotas gan starppilsētu, gan vietējie pārvadātāji. “Konkrētu skaitļu, par cik tiks samazināti pārvadājumu apjomi, patlaban nav,” sacīja amatpersonas.

Līdz 1.jūnijam tiks sniegti priekšlikumi, cik reisu tiks samazināts, taču pakāpeniski pārmaiņas maršrutos tikšot veiktas katru mēnesi.

Izlīdzinātas tikšot arī cenas, jo līdz šim starppilsētu maršrutos biļešu cenas bijušas dārgākas nekā vietējos. Īpaši cenu samazinājumu izjutīšot pasažieri īsajos maršrutos. Piemēram, maršrutā Līgatne-Cēsis biļete vietējam pārvadātājam maksājusi vienu latu, bet starppilsētu – 1,10 latus. Pēc jaunās shēmas biļete varētu maksāt 95 santīmus. Augulis uzsvēra, ka netiek izskatīta iespēja celt biļešu cenas.

Tāpat atbildīgās amatpersonas informēja, ka plānots īpaši vērsties pret nelegālajiem pārvadātājiem, jo gadā tie dotētajiem pārvadātājiem radot zaudējumus četru līdz astoņu miljonu latu vērtībā. Valsts ieņēmumu dienestam esot jābūt aktīvākam šajā jomā, jo tā esot atbildīga par nodokļu iekasēšanu.

Vienotā biļešu sistēma tikšot ieviesta 2012.gadā, un šogad tās izveide ir izmaksājusi 30 000 latu. Tāpat tikšot izskatīta iespēja noteikt autoostu kategorijas, kas ļautu konkrētos gadījumos samazināt pārvadātāju maksu autoostām.

 

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu