Skolas Latvijā neapmeklē vairāk nekā 11 tūkstoši bērnu • IR.lv

Skolas Latvijā neapmeklē vairāk nekā 11 tūkstoši bērnu

22
Lauris Vīksne, F64

5,6 tūkstoši bērnu ir aizbraukuši no Latvijas, bet par 4,4 tūkstošiem pašvaldībām nav ziņu

Izglītības iestādes Latvijā šajā mācību gadā neapmeklē 11 327 skolēni obligātajā izglītības vecumā, jo viņi nav reģistrēti nevienas izglītības iestādes sarakstā, liecina Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) apkopotie dati, vēsta aģentūra LETA.

Kā aģentūru LETA informēja IKVD vadītājs Aivars Stankevičs, IKVD šī gada sākumā, pamatojoties uz Bērnu tiesību aizsardzības likumā un Ministru kabineta noteikumos “Obligāto izglītības vecumu sasniegušo bērnu uzskaites kārtība” noteikto, ir apkopojis datus par bērniem, kuri nav nevienas izglītības iestādes sarakstā.

Latvijā nevienas izglītības iestādes sarakstā nav 11 327 bērnu un jauniešu obligātajā izglītības vecumā – no septiņiem līdz 18 gadiem, tajā skaitā 31 adoptēts bērns, 670 bērniem ir anulēta deklarētā dzīvesvieta, 71 ir bezvēsts prombūtnē, 214 skolu neapmeklē citu iemeslu dēļ, 11 bērni ilgstoši slimo, 199 ir invalīdi, 5646 bērni ir izbraukuši no valsts un par 4484 bērniem pašvaldībai nav informācijas.

IKVD norāda, ka likums “Par pašvaldībām” nosaka, ka pašvaldības autonomā funkcija ir gādāt par iedzīvotāju izglītību un veikt attiecīgajā administratīvajā teritorijā dzīvojošo bērnu uzskaiti. “Tādēļ pašvaldību rīcībā jābūt ziņām par bērniem, kuri nav nevienas izglītības iestādes sarakstā un neapmeklē nevienu izglītības iestādi, kā arī ziņām par tiem bērniem, kuri ir izglītības iestāžu sarakstā, bet citu iemeslu dēļ ilgstoši neapmeklē izglītības iestādi,” norādīja Stankevičs.

katru gadu līdz 30.janvārim, 30.aprīlim, 30.jūlijam, 30.oktobrim IKVD nodod pašvaldībām informāciju par tiem konkrētajā pašvaldībā deklarētajiem obligāto izglītības vecumu sasniegušajiem bērniem, kuri nav minēti izglītības iestāžu sniegtajā informācijā.

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu