Nobela prēmijas laureāte Herta Millere Rīgā • IR.lv

Nobela prēmijas laureāte Herta Millere Rīgā

23

Otrdien, 12. aprīlī plkst. 18:30 Mazajā Ģildē (Rīgā, Amatu iela 3/5) notiks tikšanās ar vācu rakstnieci, Nobela prēmijas laureāti Hertu Milleri.

Herta Millere lasīs fragmentus no sava romāna “Elpas šūpoles” un piedalīsies sarunā ar Sandru Kalnieti par deportāciju pieredzi un vēstures skaidrošanu postsociālistiskajās valstīs pēc 1989.gada.

1953.gadā vācu ģimenē Rumānijā dzimušās, 1987.gadā no Securitate uz Vāciju aizbēgušās Hertas Milleres prozu un dzeju caurvij Čaušesku diktatūras periodā Rumānijā piedzīvotais.

Romānā “Elpas šūpoles“ rakstniece izmanto jauna vīrieša stāstu par deportāciju uz Krievijas darba nometni, lai stāstītu par vācu tautas likteni Rumānijā, kas pēc 1945.gada nonāca darba nometnēs Padomju Savienībā. Gadu desmitiem Rumānijā par šo tēmu bija aizliegts runāt. Ierosmi savam romānam Herta Millere guva sarunās ar deportētajiem no viņas dzimtā ciema, ar pašas māti un jo īpaši ar dzejnieku Oskaru Pastioru, kam septiņpadsmit gadu vecumā tika piespriests piecu gadu ieslodzījums Padomju Savienības darba nometnē.

2009.gadā Herta Millere par literāro ieguldījumu diktatūru un tautu piespiedu pārvietošanu vēstures skaidrošanā tika apbalvota ar Nobela prēmiju literatūrā.

2011.gada martā apgāds “Zvaigzne ABC” laida klājā Hertas Milleres romāna “Atemschaukel” (Elpas šūpoles) tulkojumu latviešu valodā. Romānu no vācu valodas tulkojusi Silvija Brice.

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu