Aptauja: Vairums vecāku nejūt valsts atbalstu ģimenēm • IR.lv

Aptauja: Vairums vecāku nejūt valsts atbalstu ģimenēm

21
Elmārs Rudzītis, F64

65% respondentu lemtu par ģimenes pieaugumu, ja valsts tam sniegtu finansiālu atbalstu

Lielākā daļa – 88% – aptaujāto ģimeņu ar bērniem nejūt reālu atbalstu ģimenei ar bērniem no valsts puses un nejūtas droši, lai radītu vēl kādu bērnu ģimenē, “Māmiņu kluba” veikto aptauju atreferē aģentūra LETA.

Lielāki pabalsti, finansiālais atbalsts no valsts puses 65% respondentu pamudinātu izšķirties par ģimenes pieaugumu, liela daļa aptaujāto atzina, ka šādu lēmumu palīdzētu pieņemt ierobežojumu atcelšana strādājošajiem vecākiem.

Kā aģentūru LETA informēja “Māmiņu kluba” vadītāja Sandija Salaka, aptauja bija veikta, lai noskaidrotu, kas pamudinātu ģimenes pieņemt lēmumu par vēl kāda bērna radīšanu. No vēl viena bērna ieņemšanas ģimenes attur pārāk maz finanšu resursu ģimenē, pastāv bezdarba risks un nav sava mājokļa. Respondenti nosauca arī tādus iemeslus kā ģimenes locekļu atbalsta trūkums, nereģistrēta laulība, hipotekāro kredītu lielais slogs un pārliecības trūkums, ka ģimene paliks dzīvot Latvijā.

Tāpat respondentiem svarīga likās labāka situācija darba tirgū, bērnudārzu pieejamība un neapliekamā iztikas minimuma paaugstināšana par katru bērnu, lielāki atbalsta pasākumi daudzbērnu ģimenēm, kā arī izdevīgāki īres nosacījumi mājoklim jaunajām ģimenēm.

Jauni vecāki uzskata, ka svarīgākais valsts atbalsta pasākums ģimenēm ir darba tirgus nodrošinājums, lai cilvēki paši sevi un savus bērnus varētu uzturēt. Tāpat aptaujātie vecāki rosina jaunajām ģimenēm piemērot lielākus nodokļu atvieglojumus. Kā priekšlikums minēts arī iespēja mazināt nodokļus zīdaiņu un bērnu precēm.

Kā pozitīvs faktors no vecāku puses būtu vērtējami dažādi citi atbalsta pasākumi ģimenēm ar bērniem, piemēram, atlaides kultūras pasākumos, ģimenes institūcijas un prestiža stiprināšana, bērnu interešu pulciņu un kvalitatīvas brīvā laika pavadīšanas iespējas pašvaldībās, bez maksas un visiem pieejama bērnu veselības aprūpe, rehabilitācijas un bērnu sporta iespējas.

Aptauja veikta aprīlī interneta portālos jaunajiem vecākiem. Aptaujā piedalījās 500 respondenti, tostarp 60% bija viena bērna vecāki, 30% – divi bērnu vecāki,10% – trīs un vairāk bērnu vecāki, 84% no aptaujātajiem ir Latvijas pilsoņi.

Komentāri (21)

martins_spravniks 07.04.2011. 01.17

Bērnu dzimšanu vairāk par pabalstiem kavē nestabilitāte. Nejūtoties pārliecināti par rītdienu atturamies. Līdzīgas problēmas gan ir arī citur Eiropā.
P.s. piemērs sīkām liekām problēmām – ja skola ir sagādājusi mācību grāmatas bibliotēkā, IZM nospriež, ka vajag jaunu, ar interaktīvo disku, un re, vecāki var pirkt. Jēgas šim pasākumam, ja atmet aizdomas par grāmatas autora lobiju nav, toties lieki izdevumi.

+3
0
Atbildēt

0

austrisv 06.04.2011. 16.08

Ja sāk prasīt no valsts , lai tik tā dod, tad nekas labs šos pašus vecākus pensijas gados negaida, jo, kas gan viņiem tās sociālās garantijas dos?
Atnāks ķīnieši, kuri nemaksā pensijas vispār.

+4
-2
Atbildēt

0

Jânis Bankoviès 07.04.2011. 12.36

Ja par pabalstiem. Noteikti nekādi tiešie pabalsti NEVIENAM, bet atlaides no IIN un VSAOI pilnīgi noteikti stimulētu pasākumu, jo sanāk druku negodīgi, Es audzinu savus 2 kinderus un maksāju to pašu IIN ( ja būtu darba ņēmējs arī to pašu VSAOI) ko dzīves baudītājs.Pie vienāda peso, mums uz četriem persoņiem, ir divreiz mazāks peso(uz personu) nekā dzīves baudītāju pārītim.

Valstij ir jārāda sava ieienteresētība bērnos, bet ne caur pabalstiem ( diemžēl esmu eugēnikas, darvinisma piekritējs attiecībā pret cilvēci).

Ja par pensijām, pie līdzšinējā demogrāfiskā līmeņa, AIZMIRSTIET mīļie ļautiņi, mums 20-45 gadīgajiem NESPĪD un netikai LV visā ES ( tur kur pasūdīga demogrāfija), uz to laiku kad mums būs jāpensionējas ( 70-75 vecumA!!!, pie vidējā mirstamā vecuma vīr. -66, siev -73) sistēma JAU būs sabrukusi. Tamdēļ uzskatu par vajadzīgu(par savas ģimenes vecajiem parūpēšos , ja nu kas) likuma robežās no VSAOI atkratīties un atlikt tam paredzēto piķiti “burkā” un pašam piespicēt saviem vecajiem.

Situāciju lielajā termiņā ( pēc gadiem 30-35 , ja arī pēkšņi sadzims) kaut kad varbūt paies labāka ,bet būtiski ir bērnu politiku stutēt virs penšu politikas neskatoties ne uz ko. Efektīva metode būtu – esi nodokļu maksātājs ej balso, ne- kukumaku, sēdi un līdzi jūti, nebūtu PSRS laika pauaudzei nulle kā pensionāri(diemžēl ar vāju analītisko spēju , mazliet naivi , infantili , BET PRASĪGI) svētās govis, ar ko atvieglotu smagu lēmumu pieņemšanu reālajiem valsts stutētājiem.
Tās ziepes ta būs šā kā tā , tikai vienā gadījumā to vēzi izvilks metastāzēs(it kā nekas nenotiksies)un tad lēnā garā izlaidīs garu, otrā gadījumā būs čiks un viss. Pieņemu metastāzes tāpat neviens negaidīs tikai to čiks taisīs tad kad vēzis būs kļuvis par reālu trumu, ko paši esošie un īsi topošie pensionāri redzēs un sapratīs uz savas ādas.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu