ZZS aizdevējiem iezīmē "sarkanās līnijas" • IR.lv

ZZS aizdevējiem iezīmē “sarkanās līnijas”

108
Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

Brigmanis un Lembergs kritizē finanšu ministra Vilka un viņa ministrijas darbu

Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) veidojošo partiju līdzpriekšēdētāji trešdien vairāk nekā pusotru stundu ilgā sarunā ar starptautiskajiem aizdevējiem pārrunājuši virkni jautājumu, tajā skaitā iezīmējuši “sarkanās līnijas” – pensijas netiks grieztas, pensijas un sociālais budžets netiks mazināts, kā arī subsīdijas lauksaimniekiem netiks samazinātas. Par to žurnālistus pēc tikšanās informēja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un Ventspils mērs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij!”)

Brigmanis un Lembergs stāstīja, ka aizdevējiem rādījuši tabulas, cik lielas ir pensionāru pensijas. “80% pensionāru saņem iztikas minimumu,” sacīja Brigmanis, norādot, ka pēc visu rēķinu nomaksas iztikšanai nekas daudz pāri nepaliekot. “Viņi to saņem, ne dienā, ne nedēļā, bet mēnesī,” sacīja Brigmanis. Pēc viņa teiktā, aizdevēji esot atbildējuši, ka tas veids, kādā notiek konsolidācija, ir pašas Latvijas puses ziņā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī virkne citu jautājumu – nākamā gada valsts budžeta izstrāde, aizdevuma pārfinansēšanas jautājumi, jautājumi, kas skar valsts un pašvaldību budžetus, izglītības, labklājības lauksaimniecības sfēras, banku sistēmu, un nekustamos īpašumus.

Lembergs pēc tikšanās uzsvēra, ka sarunas mērķis bija parādīt, ko Latvijas valsts ir darījusi. Viņš arī kritizēja finanšu ministru Andri Vilku (JL, “Vienotība”), kurš tik ātri pēc tikšanās ar aizdevējiem mainījis domas par nepieciešamību pārskatīt aizdevuma atmaksas termiņus.

Finanšu ministrija tika kritizēta arī par to, ka tā nāk ar rāmi un priekšlikumiem nākamā gada budžeta konsolidācijai, pirms nav izrunāti jautājumi par to, kādā veidā labāk konsolidēt budžetu. “Mums nav pieņemama šāda Finanšu ministrijas nostāja,” sacīja Brigmanis.

Savukārt uz jautājumu, vai ZZS ir partneris vai pati gatava uzņemties nākamā gada budžeta veidošanu, Lembergs atbildēja, ka pašreizējā situācijā vainīga nav Finanšu ministrijas politiskā vadība, bet gan ierēdņi, kuri esot jāsoda. Pēc tikšanās ar aizdevējiem ZZS politiķi arī norādīja, ka viņiem nav pieņemami plāni nākamā gada budžetu samazināt līdz 2,5% no IKP, kā to vēloties aizdevēji. Runa varot iet vienīgi 2,9 %.

Savukārt starptautisko aizdevēju pārstāvji žurnālistiem pēc tikšanās uzsvēra, ka saruna bija konstruktīva un lietderīga abām pusēm. Aizdevēji norādīja, ka ar ZZS tiekas kā ar vienu no koalīciju veidojošām partijām, un bijusi normāla, konstruktīva saruna.

Uz jautājumu, vai aizdevēji piekristu pagarināt aizdevuma atmaksas termiņu, Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas Latvijā vadītājs Marks Grifits žurnālistiem sacīja, ka tas nebūtu labākais risinājums. Viņaprāt, Latvijai būtu iespējams un pieņemamiem nosacījumiem aizņemties finanšu tirgos līdzekļus aizdevuma atdošanai.

Komentāri (108)

Gunārs Zaķis 06.04.2011. 12.42

Kāpēc viņi vispār ieradās uz tikšanos ar smagos noziegumos apsūdzētu darboni?

+33
-2
Atbildēt

4

    gundega_heiberga > Gunārs Zaķis 06.04.2011. 22.09

    SVF respektē latvju vēlētāja tradicionālo izvēli – DEMOKRĀTIJAI cieņas apliecinājums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    gstrazds > Gunārs Zaķis 06.04.2011. 12.57

    Nav nekas pārāk neparasts Eiropas Savienībā. Ar Berluskonī taču arī visi ir spiesti runāt.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Gunārs Zaķis 06.04.2011. 13.00

    to Ilze
    No starptautisko aizdevēju puses tas bija taktisks gājiems. Vēl viņiem vajadzēja uzaicināt arī smagos noziegumos pagaidām vēl neapsūdzētos karātavu putnus Šļeseru, Šķēli, Urbanoviču un Ušakovu. Redzētu, vai aizdevējiem tie arī varētu stumt tos sūdus ausīs, ko savam tupam elektorātam.

    +20
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > Gunārs Zaķis 06.04.2011. 12.44

    Tādēļ, ka LR pilsoņi viņa rokās ielika varu

    +27
    0
    Atbildēt

    0

mary75 06.04.2011. 12.59

Jācer, ka tā ir smalka attieksmes izrādīšana šim te klaunam, domāju, aizdevējiem zināmai visas Lemberga “atklāsmes” attiecībā uz parādu atdošanu, Rietumiem, Sorosu, pēdējais paziņojums, ka Vilks ir “mīkstais”, un viņam jādemisionē, ja viņš nespēj panākt sev vēlamos noteikumus, utt., nerunājot par apsūdzībām, kas viņam izvirzītas.
Domāju, viņiem būs interesanti paskatītis uz šo atavismu, apmēram tā, kā mums būtu interesanti paklausīties alu cilvēka spriedelējumus.
No otras puses – pieklājība tiks ievērota, Rietumu politkorektums attiecas pat uz slepkavām, kur nu vēl uz zaglīgiem klauniem – populistiem.
Varu derēt, lai kā tās sarunas beigsies, Lemberga pamuļķu elektorātam viss tiks pasniegts kā liela Lemberga uzvara, un, ja nē – kā sorosītu sqazvērestība.

+32
-2
Atbildēt

3

    modriss > mary75 06.04.2011. 20.48

    Krišjānis Liepiņš:
    ar šo kavēšanos starptautiskie aizdevēji smalki ierādīja Lembergam viņa vietu.
    ————————————————————————
    Tas ir tikai tas, ko vēlaties sakatīt

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    tocelovskis > mary75 06.04.2011. 16.48

    Es arī to gribēju rakstīt, ka ar šo kavēšanos starptautiskie aizdevēji smalki ierādīja Lembergam viņa vietu.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    aivars_smits > mary75 06.04.2011. 15.48

    Jau pašā rakstā tās uzvaras no ZZS/Lembja puses tiek iezīmētas ar “sarkanajām līnijām”: “- pensijas netiks grieztas, pensijas un sociālais budžets netiks mazināts, kā arī subsīdijas lauksaimniekiem netiks samazinātas.”

    Baigi svarīgie, ne? Tajā pašā laikā nākamajā rindkopā – aizdevējiem ir vienalga, kā konsolidācija tiek panākta – tas ir mūsu pašu ziņā, vai samazināt pensijas vai valsts pārvaldes aparātu.

    Toties ZZS ir novilkuši “sarkano līniju”. Tas nekas, ka SVF ir vienalga. Praktiskais populisms darbībā. Smieklīgi.

    +21
    0
    Atbildēt

    0

raimondsb_mail_lv 06.04.2011. 16.06

Jāpierod pie domas, ka pie visa sliktā, kas mūsu valstī pašlaik notiek, vainīga ir Vienotība ar Dombrovski. Ja ir kādi sasniegumi un ieguvumi, tur priekšplānā, krūti izgriezis, sāk zīmēties mazs, simpātisks vīriņš ar labsirdīgu smaidu. Starptautiskajiem aizdevējiem vēl jāpriecājas, ka lembergs viņus pieņem Rīgā un nav jābrauc uz Puzi. Pieraduši pie latviešu nacionālajām politīpatnībām, aizdevēji Latvijā nejūtas pārsteigti. Viņi noteikti apzinās, ka ar laiku būs spiesti doties uz pieņemšanu pie Lemberga centrālcietumā, jo ir taču informēti par smagajām apsūdzībām. Runās Lembergs ar aizdevējiem skaidrā latviešu valodā. Un ne jau tāpēc, ka kompartijas skolā angļu valodu neiemācījās, bet tāpēc, ka neies jau klanīties un runāt kaut kādā sorosīdu valodā. Vispār viņam nav pat jārunā, jo vienīgais, ko Lembergs var parādīt ir piga. Varētu jau arī vidējo pirkstu rādīt, kā visur pasaulē, bet, atkal, tas taču sorosīdu žests. Tātad, Lembergs mūsu aizdevējiem parāda mūsu latvisko trīs pirkstu kombināciju un tulks tālāk vidējo pirkstu. Tik tālu viss skaidrs. Var tikai pabrīnīties par tiem daudzajiem jefiņiem, kas uzķērušies uz šī lētā Lemberga mušpapīra un tic visām viņa pasakām. Pietiek palasīt kaut mazliet krimināllietas materiālus un kļūst skaidrs, kas par putnu Lembergs ir. Priekš tiem, kuriem nepietiek smadzeņu, lai izsekotu visām lemberga rafinētajām mahinācijām, varētu izveidot un uzņemt multiplikācijas filmu pikemonu formātā, kur ļoti vienkāršā un uzskatāmā veidā būtu parādītas ainas no lemberga krimināllietas. Piemēram, ienāk Krūmiņš pie Lemberga kabinetā. Lembergs metās Krūmiņam virsū, iešauj pa purnu un iztīra kabatas. Kas bija tavs, vecīt, tagad mans. Visiem saprotami – Lembergs zaglis un laupītājs. Jeb atkal, sēž lembergs pie Ventspils ostas vārtiem un tur šlagbaumu. Kas grib tirgoties, ieliek viņam kabatā kukulīti un ostas vārti atveras. Nu kur vēl skaidrāk. Skolās matemātikas stundās varētu risināt uzdevumus, kur aprēķinātu, cik liela ir varbūtība, ka no visiem daudzajiem simtiem Lemberga krimināllietas lieciniekiem pēkšņi nomirst tieši galvenais liecinieks. u.t.t.

+33
-3
Atbildēt

6

    vupats > raimondsb_mail_lv 06.04.2011. 16.55

    Un multenes beigās pokemonu šāvēju komanda ļauno Lembi nošauj. labāk jau pie Puzes ezera un aprok kādā tumšā Ugāles biežņas malā.

    Un tad vietējais IR pokenmonu koris beidzot atviegloti uzelpos un varēs sākt dzīvot.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    mary75 > raimondsb_mail_lv 06.04.2011. 22.49

    Lemberga un ZZS elektorātam multene būtu pārāk sarežģita uztverei.
    Ja cilvēkiem iztrūkst domāšanas orgāns kā tāds, nav jau uz ko iedarboties, viss notiek refleksu vai veģetatīvā līmenī, kā augs griežas pret Sauli, tā viņi tic Lembergam.
    Vienīgais, kas izbrīna – lobektomijas sen aizliegtas, no kurienes Latvijā tik daudzi, kam tā, tomēr, veikta?
    Tas prasa padziļinātus pētījumus – imbecilu daudzums latviešu populācijā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > raimondsb_mail_lv 07.04.2011. 01.14

    >Dzeris49
    Manuprāt- Jūs tomēr kaut kā īsti nenovērtējat tos ļaudis, kuri dzīvo mums visapkārt.
    Es arī brīnos par tiem, kuri tic Lembergam, bet, kazi- varbūt nenormāls esmu ES, nevis tie, kuri Lembergam tic? Jo nu jau izskatās, ka ticētāju lembergam skaits arvien pieaug.
    Ko nozīmē ticēšana Lembergam? – manuprāt- ticība tam, ka galvenais jebkura biznesa attīstības modelis ir “iedot” visiem tiem, kuri tavu biznesu atbalstīs. Un iesākumā viss arī notiek!
    Bet laikam ejot un likmēm augot izrādās, ka tā ir alošanās- ko mēs ļoti skaisti redzam Krievijā. Tur, ja kādam tavs sekmīgais bizness ir izlicies sagrābtvērts, tad tas arī tiks atņemts. Gandrīz vai neatkarīgi no spēka sistēmā sēdošo paziņu “spēka līmeņa”. Papētiet dažus gadījumus, teiksim, Evrosetj.
    Te nu ir jautājums- vai normāli ir tie, kuri Lembergam TIC, un uzskata šādu valsts, represīvo struktūru un biznesa simbiozi par ideālu, uz kuru tiekties, vai tomēr tie, kuriem labāks šķiet drūmais tiesiskais modelis, kad Valsts un Pašvaldību izsludinātos konkursos var uzvarēt pavisam ne tie, kuriem (nu tas pats Lembergs) bija paredzējis maksāt naudu?
    Laikam nav jautājums par to- kuri ir normāli vai nenormāli. Jautājums ir tikai par to- kāds tiesiskais modelis ir tuvāks vēlētāju vairākumam (tai vēlētāju daļai, kas par to vispār interesējas).

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > raimondsb_mail_lv 07.04.2011. 07.08

    Jā, mums te daudziem vēl sovoku mentalitāte, es piekrītu.
    Un ekonomika, kas būvēta uz tādiem pamatiem, sabrūk agri vai vēlu.
    Bet, ir arī latviešu ilgas pēc messijas un vadoņa, un, smieklīgākaias. kā tādu saredz šinī Puzes žurkulēnā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > raimondsb_mail_lv 06.04.2011. 16.44

    Labi uzrakstīts. Super!

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    Edzs > raimondsb_mail_lv 06.04.2011. 16.51

    Skumjais Bruņinieks _…Lembergs mūsu aizdevējiem parāda mūsu latvisko trīs pirkstu kombināciju un tulks tālāk vidējo pirkstu…_
    ~~~~~~~~~~
    iespaidigi.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu