No Fukušimas AES sāk okeānā izgāzt radioaktīvu ūdeni • IR.lv

No Fukušimas AES sāk okeānā izgāzt radioaktīvu ūdeni

32
Fukušimas AES no putna lidojuma. Avots: AFP/LETA

Pārbauda radiācijas līmeni Fukušimas prefektūras skolās

Japānas zemestrīcē cietušās Fukušimas atomelektrostacijas (AES) operators “Tokyo Electric Power Co.” (TEPCO) sācis otrdien izgāzt okeānā 11 500 tonnu radioaktīvā ūdens, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz vietni “Lenta.ru”.

Klusajā okeānā lietais ūdens ir tikai nedaudz radioaktīvs, un no tā ir jāatbrīvojas, lai sagādātu tilpnes izlietotajam ūdenim, kas ir radioaktīvs daudz lielākā mērā. Sagaidāms, ka operācija prasīs divas dienas, atklājuši TEPCO pārstāvji.

“Turbīnu ēkā Fukušimā Dajiči, īpaši jau otrā bloka reaktorā, sakrājies augsti radioaktīvs izlietotais ūdens,” TEPCO amatpersona apliecināja žurnālistiem. “Ir nepieciešams atbrīvoties no patlaban tilpnēs izvietotā ūdens, lai varētu uzņemt jaunu izlietoto ūdeni.” Valdības pārstāvis sakariem ar presi Jukio Edano apstiprināja, ka tā ir vienīgā alternatīva – “īstenojot drošības pasākumus, izgāzt okeānā ar radioaktīvajiem materiāliem saindēto ūdeni,” sacīja Edano.

“Šis pasākums ir nepieciešams, lai nepieļautu plaša mēroga radioaktīvo piesārņojumu. Taču mēs izgāžam radioaktīvo ūdeni un dziļi nožēlojam to,” pēc operācijas sākuma pavēstīja Edano. Kopumā okeānā tiks izgāztas 11 500 tonnu radioaktīvā ūdens.

Japānā otrdien tika sākta radiācijas līmeņa pārbaudīšana Fukušimas prefektūras skolās, atsaucoties uz vietējiem plašsaziņas līdzekļiem vēsta aģentūras BNS un Interfax.

Pārbaudes ilgs divas dienas, un to gaitā izmērs radiācijas līmeni vairāk nekā 1400 skolās un bērnudārzos. Pārbaudes netiks veiktas pilnīgi evakuētajā drošības zonā 20 kilometru rādiusā ap Fukušimas AES.

Pārbaudes pieprasīja daudzi vecāki, kas vēlas, lai 1.aprīlī uzsāktajā mācību gadā bērni varētu doties uz skolām un spēlēties skolu pagalmos bez draudiem viņu veselībai. Varas iestādes pirms tam pārbaudīja vairogdziedzera darbību apmēram 900 bērniem vecumā no viena līdz 15 gadiem, kas dzīvo pašvaldībās netālu no AES, bet nevienam netika konstatētas radiācijas ietekmes pazīmes.

Prefektūras varas iestādes apgalvo, ka bērniem nebūs ar radiāciju saistītu veselības problēmu, ja viņi uzturēsies vismaz 30 kilometru attālumā no Fukušimas AES. Iedzīvotājiem, kas turpina uzturēties 20 līdz 30 kilometru attālumā no šīs AES, tiek ieteikts palikt mājās un atstāt tās tikai galējas nepieciešamības gadījumos.

Japānā 11.martā notikušajā 9,0 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas 1.AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes.

Komentāri (32)

Inna 06.04.2011. 00.37

hmm, ta tas radioaktīvais suši būs dabonams?

0
0
Atbildēt

0

kdaljajev 05.04.2011. 19.14

Versija par kodolsprādzienu neizklausās ticama.Tad jau krievi to būtu uzreiz fiksējuši.Ķīniešiem vienkārši uz japāņiem ir sens naids.Savā laikā japāņi viņus visādos veidos lielā skaitā slaktēja.Ja ASV nebūtu iesaistījusies karā Japāna būtu okupējusi visu Ķīnu.Tos kvēlos AES būvniecības aizstāvjus varētu aizsūtīt uz Japānu palīdzēt likvidēt avārijas sekas.

0
0
Atbildēt

0

mary75 05.04.2011. 11.46

Nupat dzirdēju, ka problēmas ir arī ar trešo reakrtoru, un tur esot arī radioktīvais cēzijs un tagad jau visiem zināmais polonijs, ar kuru noindēja Litvinenko, kuru pussabrukšanas periodi ap 30 gadiem un kuri uzkrājas organismā un mikrodaudzumos var izraisīt nāvi.
Cerams, tpos okeanā nelaidīs, kaut arī par Japānas valdību vairs garantijas neesot, tā daudz ko slēpjot.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu