Rosina Daugavas HES saražoto elektrību atdot patērētājiem • IR.lv

Rosina Daugavas HES saražoto elektrību atdot patērētājiem

32
Foto: Andrius Ufartas, F64
Dita Krauze

EM un Latvenergo: valsts un ekonomika no šāda soļa zaudētu

Pļaviņu, Ķeguma un Rīgas hidroelektrostaciju (HES) elektrība ir jāatdod par pašizmaksu patērētājiem Latvijā, nevis jāpārdod biržā, uzskata Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Edvīns Karnītis, vēstī aģentūra LETA.

Kā šodien ziņo TV3 raidījums “Nekā personīga”, tas varētu ļaut samazināt elektrības cenu par 0,6 santīmiem kilovatstundā un elektrības maksa nokristu uz līmeni, kāds tas bija pirms trim gadiem. Karnītis kā piemēru min Igauniju, kas izmanto savu lēto enerģiju.

Ekonomikas ministrija un uzņēmums “Latvenergo” uzskata, ka šādu ideju nedrīkst realizēt, jo tas apdraudētu Latvijas energodrošību un Latvija piekrāptu Eiropu. Uzņēmuma un ministrijas pārstāvji norāda, ka valsts un ekonomika no tā zaudētu.

Kā ziņots, administratīvajā apgabaltiesā līdz pagājušajai nedēļai bija saņemti kopumā 18 pieteikumi, ar kuriem fiziskas un juridiskas personas apstrīdējušas SPRK 16. februāra lēmumu par jauno “Latvenergo” tarifu akceptēšanu. 11 iesniegumi ir pieņemti, ierosinot tiesvedību. Tiesvedība ierosināta sakarā ar Ogres, Mārupes, Skrīveru, Ķeguma, Baldones, Kocēnu un Pļaviņu novadu domju, Ķekavas novada pašvaldības, kā arī trīs privātpersonu pieteikumiem.

Savukārt, izlemjot Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas, SIA “Sātiņi-S” un piecus privātpersonu iesniegtos pieteikumus, tiesa tos pagaidām nolēmusi atstāt bez virzības pieteikumos konstatēto trūkumu novēršanai.

Jau vēstīts, ka no 1. aprīļa ir stājusies spēkā jaunā “Latvenergo” elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtība. Turpmāk lielāki elektroenerģijas tarifi tiks piemēroti tām mājsaimniecībām, kuras gada laikā patērēs vairāk elektroenerģijas. Proti, par pirmajām 1200 kilovatstundām visiem būs jāmaksā līdzšinējais tarifs – 8,25 santīmi par kilovatstundu, bet, kad šis limits tiks pārsniegts, par katru nākamo kilovatstundu būs jāmaksā 10,74 santīmi.

Tādējādi jaunie “Latvenergo” tarifi neatstās negatīvu ietekmi vienīgi uz tādu mājsaimniecību budžetiem, kurās vidēji mēnesī tiek iztērētas ne vairāk kā 100 kilovatstundas elektroenerģijas. Pārējiem par elektrību gada griezumā būs jāmaksā vairāk

 

Komentāri (32)

liina 03.04.2011. 21.31

Piekrāps Eiropu – varen labs arguments. Ja tarifu samazināšana ļauj celt pašmāju uzņēmumu konkurētspēju, tad tas ekonomikai nāks tikai par labu.

+6
-3
Atbildēt

5

    martins_kibilds > liina 04.04.2011. 07.12

    Tev jau donst13 paskaidroja, ko šajā gadījumā nozīmē “piekrāpt Eiropu”. Pārlasi varbūt vēlreiz iepriekšējo komentāru.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > liina 04.04.2011. 00.08

    Kampars saprots, ka andelējot pašu saražotu elektrību par mistiskām ”biržas cenām” var ļoti labi nopelnīt un izcelties budžeta caurumu lāpīšanā ! Neviens īsti pat nezin cik izmaksā viens KWh elektrības no mūsu HESiem – un LE var likt savas tabulas cik grib, bet tie cipari ir no tās pašas mistiskās biržas. Latvija ar savu mežonīgi idiotisko neoliberālisma politiku iebrauks galīgās auzās – tādās, ka elektrība drīz vien maksās dārgāk nekā tai pašā Zviedrijā ! Lai attīstītos ir jātaupa, bet trūkums un hronisks defecīts, kā arī parādai nekādā attīstībā neved…Arguments par to, ka šādi piekrāpsim Eiropu neiztur kritiku, jo Igauņi nez kāpēc dārgu elektrību no neatjaunojamiem resursiem tirgo saviem iedzīvotājiem krietni vien lētāk – analoģija ar pašreizējo situāciju varētu būt vien PSRS sarīkoto Ukrainas labības eksportu 30to sākumā, kad pašiem nebija ko ēst !

    P.S. Uz tāda ”līmeņa” speciem, kā ieliktenīšiem Pūci vai Olšteinu gan varētu neatsaukties – izklausās nožēlojami !

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    piziks > liina 04.04.2011. 17.00

    “… valsts un ekonomika no tā zaudētu”… :) Hm, un ko iegūst valsts un ekonomika, ja pērn Dombrovska MK vadībā “Latvenergo” atņem 100% peļņas un šogad 95%?! Veļ kādus pāris gadus — saglabātus un no noīsināšanas nosargātus pārvaldes birojžurku kantorus ar Vienotības utml. elektorātu? Eleketroekonomikai taču nekas nespīd, — elektronodoklis pazudīs budžeta lāpījumos, bezjēgā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > liina 03.04.2011. 22.44

    to girtsgg
    Vai Edvīns Karnītis nav Kristus otrā atnākšana, ko nabaga tauta nesaprot?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    egfoto > liina 03.04.2011. 23.02

    Piekrāps Eiropu, tas bij domāts tā, ka Eiropa Austrumeiropas reģionam ir iedalījusi daudz naudas starpsavienojumiem (otrs kabelis no Igaunijas un Somiju, Lietuvas un Zviedrijas, Lietuvas un Polijas savienojumi) un energoapgādes drošības palielināšanai (jaunas līnijas būvniecība Kurzemē un potenciāli Kurzemes un Igaunijas savienošana ar kabeli), bet tā nauda tiek dota ar nosacījumu, ka visi elektrības lietotāji būs vienotā tirgū (arī iedzīvotāji), ja tagad tiks pieņbemts lēmums iet prom no brīvā tirgus principiem, tad tā nauda un savienojumi nespīd un attiecīgi turpināsim pirkt Krievu elektrību ar visiem no tā izrietošajiem riskiem.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

archoftriumph 04.04.2011. 09.33

lieliski. beidzot dzirdu savu ideju par HESu elektriibas daliisanu uz galvinjaam, kuru suutiiju gan latvenergo gan raxtu komentaros, arii medijos.

izskataas tomeer ka HESu elektriibas cena 1-2s tiek pamatiigio aplikta ar transporta izdevumiem ja reiz gala cenu sola tikai par nepilnu santiimu mazaaku.

taupiit shaada pieeja rosinaatu tad ja starpiiba buutu juutamaaka, piem HESu elektriiba 3s, paareejaa 10-15s par kwh.

+2
-1
Atbildēt

1

    Juris Millers > archoftriumph 04.04.2011. 11.58

    Tici vai nē, bet liela daļa no elektroenergijas izmaksām ir tās noraidīšana no ražošanas punkta līdz katrai mājai – kadi 5-10% elektrības pazūd vadu pretestībā un transformātoros, bet lielākā izdevumu daļa ir tieši šīs lielās vadu un transformātoru sistemas uzturēšana – visi vadi ir regulāri jāpārbauda, daudzi jāmaina, jāremontē pārrāvumi, jāmaina tranformātori, jāzāģē koki ap elektrolīnijām, … Tas viss maksā naudu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

astra_ozo 04.04.2011. 18.04

Tā arī neviens Vienotības fans nav spējīgs paskaidrot, kāpēc elektrības tarifs Latvijā būs tikpat liels kā daudz bagātākajā (ar daudz dārgāku darbaspēku un daudz dārgākiem citiem izdevumiem) Lielbritānijā, bet daudz augstāks nekā Igaunijā?
Un kāpēc no Vienotības faniem neviens neuztraucas par to, bet uztver pilnīgī normāli?… :)

+1
0
Atbildēt

1

    piziks > astra_ozo 04.04.2011. 19.18

    Tādēļ, Andža, ka slikts tas Vienotības fans, kurš necer Privatizācijas aģentūrā pensionēto bumbotāju G. Drēsku pie siles strēbšanas un roku sildīšanas nomainīt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu