Reģionālās slimnīcas arī turpmāk strādās visu diennakti • IR.lv

Reģionālās slimnīcas arī turpmāk strādās visu diennakti

33
Evija Trifanova, LETA

Traumpunktus un reģionālās slimnīcas dalīs līmeņos; traumpunktu darba laiks var mainīties

Traumpunktus un reģionālās slimnīcas pēc 1.jūlija plānots sadalīt pēc līmeņiem, no kuriem būs atkarīgs iestādes finansējums, savukārt visas slimnīcas turpinās sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību visu diennakti, bet traumpunktu darba laiks varētu mainīties, aģentūrai LETA pastāstīja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis.

Bundulis vada darba grupu slimnīcās un traumpunktos sniedzamo veselības aprūpes pakalpojumu veidu un apjomu izvērtēšanai. Viņš skaidro, ka traumpunktu darba organizēšanai ir vairāki piedāvājumi. Viens no tiem varētu būt traumpunktu darba maiņa darba dienās no pulksten.8 līdz 16, kad traumpunkti varētu nestrādāt vai arī palīdzību tajos sniegtu ārsta palīgi. Tomēr arī no pulksten 8 līdz 16 iedzīvotāji noteikti varēšot saņemt palīdzību ārstniecības iestādē.

Traumpunktus turpmāk plānots saukt par “steidzamās medicīniskās palīdzības punktiem” un iedalīt trijos līmeņos atkarībā no pieejamajiem speciālistiem. Dažādu līmeņu palīdzības punktiem tiktu piešķirts arī dažāds finansējums.

Savukārt visas slimnīcas no 1.jūlija turpinās sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību visu diennaktī. Tomēr arī tās varētu dalīt divos līmeņos – “zemākā” līmeņa slimnīcās jābūt vismaz trijiem speciālistiem – internistam, anesteziologam un ķirurgam. Tāpat slimnīcās plāno ieviest “terapeitiskos” un “ķirurģiskos” tarifus par dažādiem pakalpojumiem. Piemēram, patlaban vidējais tarifs ir 171 lats, nākotnē “terapeitiskais” tarifs būtu zemāks par šo, bet “ķirurģiskais” – augstāks. No 2012.gada šādus tarifus varētu piemērot arī reģionālajām un universitātes slimnīcām.

Kā ziņots, pērn decembrī pieņemtie grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kas paredzēja vairākās daudzprofilu slimnīcās darba laiku darba dienās no pulksten 18 līdz 8 un brīvdienās, kā arī svētku dienās 24 stundas diennaktī. Tomēr pērn spēkā esošā kārtībā papildu pārbaužu dēļ tika pagarināta līdz aprīlim. Pret šādu traumpunktu reformu iebilda ārstniecības iestāžu vadītāji, arī Valsts prezidents Valdis Zatlers.

No 2011.gada otrā pusgada bija iecerēts pārprofilēt deviņas nelielās daudzprofilu neatliekamās palīdzības slimnīcas reģionos. Iespējams, ka valsts vairs neapmaksās neatliekamo palīdzību Jūrmalas, Ogres, Kuldīgas, Preiļu, Krāslavas, Gulbenes, Cēsu, Alūksnes, Dobeles, Madonas un Tukuma slimnīcām.

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu