Fukušimas AES reaktorus varētu pārklāt ar īpašiem pārsegiem • IR.lv

Fukušimas AES reaktorus varētu pārklāt ar īpašiem pārsegiem

42
Fukušimas AES. Avots: AFP/LETA

Piesārņoto ūdeni, iespējams, iesūknēs tankkuģī

Japāna apsver iespēju pārklāt bojātās kodolreaktora ēkas ar īpaša auduma pārklājiem, lai ierobežotu radiāciju, un iesūknēt piesārņoto ūdeni tankkuģī, vēsta aģentūra LETA.

Zemestrīces, cunami un kodolkrīzes postītā Japāna piesaistījusi arī ārvalstu ekspertus, lai palīdzētu stabilizēt situāciju Fukušimas atomelektrostacijā (AES). ASV aizdevusi robotus, kas var iekļūt reaktora ēkās, kur cilvēks nevar ieiet augstās radiācijas dēļ. Savukārt Francijas eksperti no valsts vadītās kodolenerģētikas kompānijas “Areva” palīdzēs Fukušimas AES apsaimniekotājam “Tokyo Electric Power” (TEPCO).

TEPCO akciju cena ir zaudējusi gandrīz trīs ceturtdaļas no vērtības, kas tika reģistrēta pirms 11.marta, kad Japānu skāra valsts vēsturē lielākā zemestrīce un tai sekojošais cunami.

Krīze negatīvi ietekmējusi arī kompānijas prezidenta veselību. 66 vecais Masataka Simizu otrdien ievietots slimnīcā ar augstu asinsspiedienu un reiboni un publiski nav bijis redzams jau vairāk nekā divas nedēļas.

Avārija Fukušimas AES ir lielākā kodolkrīze kopš Černobiļas katastrofas 1986.gadā, un kāda Japānas Kodoldrošības aģentūras amatpersona trešdien intervijā AFP atzina, ka pienācis laiks domāt ārpus ierastajiem rāmjiem. Lai novērstu reaktoru pārkaršanu, tajos jāsūknē ūdens, pat, ja tas nozīmē augsti radioaktīvas noplūdes, apturot remontdarbus un apdraudot apkārtējo vidi. Ūdens sūknēšanai varētu tikt piesaistīts tankkuģis.

Trešdien radioaktīvā joda koncentrācija ūdenī līdzās avārijā cietušajai Fukušimas AES sasniegusi līdz šim augstāko līmeni, pieļaujamo normu pārsniedzot 3355 reizes. Radioaktīvie tvaiki izplūduši arī gaisā, saindējot reģiona lauksaimniecības produkciju un piena produktus.

Pagājušajā nedēļā radioaktīvais jods tika konstatēts arī dzeramajā ūdenī Tokijā, 250 kilometrus uz dienvidrietumiem no Fukušimas AES. Tomēr Japānas varas iestādes vairākkārt uzsvērušas, ka neviens no piesārņotajiem produktiem vai ūdens tūlītējus draudus cilvēku veselībai nerada, un okeāna straumes izšķīdinās radioaktivitāti okeāna.

Komentāri (42)

Anna Gaigule 30.03.2011. 21.41

Vispār jau ir pareizi baidīties no tā, ko nesaprot, tomēr lepoties par to nevar. Uzskatāmi parādīts, cik nopietna ir Fukušimas avārija: http://xkcd.com/radiation/

Diemžēl, japāņi publikas spiediena rezultātā “pārreaģē” (overreact vai padomju cilvēka izpratnē vienkārši “māžojas”). Tas, ka radioaktīvais fons ir augstāks kā parasti, nav nekas īpašs. Ar granītu izliktā bankas filiālē darbinieki saņem ~ to pašu devu. Černobiļas AES, kur fons pēc avārijas bija daudz, _daudz_ augstāks, pārējie bloki un cilvēki tur strādāja vēl 6 gadus pēc avārijas.

Metālliešanas rūpnīcā ir karstas vietas un, ievērojot darba drošību, tur neviens klāt nelien. Tāpat ar radioktivitāti. Ja kaut kur ir “karsts”, tur nav jālien, bet ja kāds “apdedzinās”, tāpēc nav jāslēdz visa rūpnīca. Tie cietušie darbinieki, neklausot dozimetra brīdinājumam, gāja pa “karstu/neatdzisušu” vietu un dabūja kāju apdegumu beta starojuma (elektronu) rezultātā. Visticamāk, viņiem būs apsārtums, kamēr nenomainīsies ādas virskārta.

Staciju neatjaunos galvenokārt tāpēc, ka tas nav finansiāli izdevīgi. Bet sarkofāgs ir vajadzīgs tumsoņu nevis reaktoru dēļ. Vai mazums kam ceļ pieminekļus.

+4
0
Atbildēt

0

lebronj2356 31.03.2011. 10.57

Nu izskatās, ka būs sarkofāgs kā Černobiļā, jo saglābt ļoti grūti ! Cerams, ka nebūs slēgtā zona kā Černobiļā, jo Japāna nav ex PSRS, kur vietas pa pilnam !

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 30.03.2011. 19.12

to KRUSTTEVS..krusttev ka tu taa vari runat..vai tiesam tev nav zel so japanu..?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu