Nezināmi labdari zemniekiem sola 4 miljardu dolāru investīcijas • IR.lv

Nezināmi labdari zemniekiem sola 4 miljardu dolāru investīcijas

35
Foto: Rūta Kalmuka, f64
Dita Krauze

Raidījums “Nekā personīga” pievērš uzmanību miglā tītas firmas aktivitātēm

Kāda plašākai sabiedrībai nezināma firma – “Agro Food Holding Lily” – apbraukā Latvijas pašvaldības, solot, ka nezināmas izcelsmes ASV investīciju fonds viņiem piešķirs četrus miljardus ASV dolāru (2 miljardus latu), atsaucoties uz telekompānijas “TV3” raidījumu “Nekā personīga”, ziņo aģentūra LETA.

Ar šo naudu firma Latvijas laukos radīšot 9000 darba vietas, uzcelšot 5000 siltumnīcas, fermas un zivju audzētavas. Projekta apmēri un summas līdzinās naudas daudzumam, ko Latvijas glābšanai piešķīrusi Pasaules Banka un Starptautiskais Valūtas fonds. Biznesa ideja esot Latviju “nosēt” ar siltumnīcām, ekoloģiski tīrām elektrostacijām, fermām un zivju audzētavām, bet saražoto pārdot Sarkanajam Krustam, ANO palīdzības programmai un izkonkurēt spāņu tomātus un gurķus Latvijas lielveikalos.

“Agro Food Holding Lily” partneri esot kāds Amerikas investīciju fonds, Izraēlas agrārais fonds, bankas Latvijā un noslēpumaini privātie investori. Kā “Agro Food Holding Lily” adrese reģistrēta neliela koka māja dažus metrus no Satversmes aizsardzības biroja Rīgā, Miera ielā. Šajā vietā dzīvesvietu deklarējusi arī vienīgā firmas valdes locekle Lilija Smirnova. Firmas darbinieks Genādijs Smirnovs no intervijas raidījumam atteicies, jo tam vēl neesot īstais laiks.

Četru miljardu devēju vārdu “Agro Food Holding Lily” tur noslēpumā. Prezentācijā, kas atrodama firmas mājas lapā internetā, uzskaitīti vairāki atbalstītāji Latvijā. Starp tiem ir kāda firma, kas kopā ar amerikāņiem izstrādājusi programmu, kā ātri un lēti audzēt ekoloģiskos dārzeņus. “Lursoft” dati gan liecina, ka tā ir Smirnovam piederoša un ar zaudējumiem strādājoša neliela celtniecības firma. Kāds cits atbalstītājs ir firma “M-Zelts”. Tā atrodas garāžu kooperatīvā “Lubāna” un tā nodarbojas ar Latgales ezeros izrakto dūņu pārstrādi mēslojumā.

Interesantākais holdinga atbalstītājs ir Baltijas atjaunojamās enerģijas asociācija, kuru pirms nonākšanas politikā izveidoja bez darba palikušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks, patlaban Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs (Vienotība). Viņš “Nekā personīga” apstiprina, ka ir bijis saistīts ar šo asociāciju un aizdomīgo firmu dibinājis viņa klases biedrs – Smirnovs. “Patiesībā daudz vairāk neko es nevaru pateikt. Nezinu, ko viņš dara un cik tālu viņš ticis,” apgalvo deputāts.

Loskutovs stāsta, ka asociācija darbību tā arī nav uzsākusi un viņu ar klasesbiedru Smirnovu nekādi darījumi patlaban nesaistot. “Izklausās pēc pasakas, bet būtu labi, ja tāda pasaka piepildītos…” saka Loskutovs, bet, komentējot, cik liela iespējamība, ka “Agro Food Holding Lily” solījumi tiks izpildīti, atbild: “Nu, es dotu 2%.”

“Agro Food Holding Lily” sadarboties mudinājis daudzas pašvaldības. Dzirdīgas ausis bijušas Līgatnē, Priekulē un Madonā. Savukārt vislielākā atsaucība ir Latgalē, kurai piesolīti 1,2 miljardi dolāru (0,6 miljardi latu) un ar siltumnīcām apbūvētas platības, kas ir vairāk nekā puse no visas Rēzeknes pilsētas teritorijas.

“Nekā personīga” apraksta “Agro Food Holding Lily” pārliecināšanas kampaņu, kas šonedēļ uzsākta Rēzeknē un Ludzā. Tās laikā izskanējis, ka, lai projektu iekustinātu, vajadzīga zeme. “Bet arī šeit labdari ir ļoti pretimnākoši. Viņi zemes negrib pirkt, bet tās uz desmit gadiem no zemniekiem nomās. Kādi būs nosacījumi, nestāsta, jo līgumi tikai top. Bet “Agro Food Holding Lily” sola paši darīt visu – uzcelt siltumnīcas, iedot stādus, lopiem – barību. Un pēc desmit gadiem tas viss palikšot zemniekiem,” norāda raidījums.

Rēzeknē un Ludzā investoriem ļaus sevi pierādīt. Lai arī vietējie deputāti par fantastiskajiem plāniem smīkņā, daudzi zemnieki jau interesējas, kā savas zemes iznomāt.

Par “Agro Food Holding Lily” neko nebija dzirdējuši ne zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS), ne vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kurš aicina pašvaldības un zemniekus būt uzmanīgiem.

Cik ticami ir milzīgo investīciju solījumi, “Nekā personīga” vaicāja arī ASV vēstniecībā Latvijā. Tur saņemta diplomātiska atbilde: “ASV vēstniecības Tirdzniecības nodaļa regulāri nodrošina pakalpojumus dažādiem ASV uzņēmumiem, un “Agro Food Holding” pārstāvji ir tikušies ar ASV valdības pārstāvjiem šīs ierastās kārtības ietvaros. Cik mums zināms, “Agro Food Holding” kopā ar tās partneriem ASV ir ieplānojuši vairākus kopīgus projektus, taču mūsu rīcībā nav informācijas par pašreizējo projektu progresu, kas izskanējušo informāciju apliecinātu.”

 

Komentāri (35)

Bebrs 28.03.2011. 09.13

Sapropelis ir labs mēslošanas līdzeklis un to droši var saukt arī par “melno zeltu”. Bet tā pārvēršanu īstā zeltā kavē lētas ieguves tehnoloģijas trūkums.Tāpēc laiku pa laikam “sapropeļa ezeru” īpašnieki (kam parasti pieder arī mazās spēkstacijas-kāda sagadīšanās!)ķeras pie šādu veiksmes stāstu/brīnumlīdzekļa izgudrošanas. Lieki teikt, ar ko tas viss beigsies.

+16
-1
Atbildēt

0

andrisskrastins 28.03.2011. 00.17

Ne velti ir teiciens – pārāk labi, lai būtu taisnība. Desmit, piecdesmit miljoni būtu daudz ticamāks skaitlis, arī bla bla bla par ražas pārdošanu Sarkanajam krustam – ha ha ha, rich. Protams, ka shēma, lai a) apčakarētu zemniekus un tie caur līgumiem parakstītu sazin ko b) kā daži pareizi norāda – shēma kā smuki dabūt platību maksājumus savā ķešā.

Šādi notikumi vispār rada jautājumu – nu kāpēc uz Latviju tikai afēristi brauc? Bija arī mums treknajos gados Rīgā vismaz 3 – 4 mega projekti. NEVIENS no tiem nerealizējās pat ne 3D modelī datorā, kur nu vēl dabā.

+13
-2
Atbildēt

0

Normunds 27.03.2011. 22.56

Nekas trakāks par Daugavas racējiem nebūs. Kāds jau uzķersies, bet maz. Latviešu zemnieks, būdams apbrīnojami vientiesīgs politikā, tomēr uz mušpapīra neķeras.

+8
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu